Àmbit de la notícia
Internacional

‘Música per a l’esperança’: un futur per al jovent del Bajo Lempa

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • 'Música per a l'esperança' vol allunyar els joves de la violència a través de la música.
    Font: Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza.
  • La Música és una alternativa per al jovent de 'Nueva Esperanza'.
    La Música és una alternativa per al jovent de 'Nueva Esperanza'. Font: Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza. Font: Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza.
  • L'agermanament entre Igualada i Nueva Esperanza es remunta al 1992.
    L'agermanament entre Igualada i Nueva Esperanza es remunta al 1992. Font: Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza. Font: Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza.

L’Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza impulsa un projecte musical a la comunitat de Nueva Esperanza (El Salvador).

 

Un músic més és un ‘pandillero’ menys”. Aquesta frase d’un dels mestres populars de la comunitat de Nueva Esperanza expressa molt bé el sentit del projecte ‘Música per a l’esperança’, que l’Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza duu a terme des de fa més d’una dècada en aquesta petita comunitat de la zona del Bajo Lempa (El Salvador). 

Aquest projecte dona continuïtat al que va iniciar el 1996 l’entitat britànica ‘Music for Hope’, després d’una estada de la professora de música de Birmingham, Katherine Rogers, en aquesta zona rural del sud-est del Salvador.

“La Katherine va constituir un projecte de música per al jovent, una petita escola, seguint els mètodes dels mestres populars, és a dir, formant persones de la pròpia comunitat perquè després fossin elles qui esdevinguessin el professorat de l’escola”, explica a Xarxanet el Carles Palet, membre de l’Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza. Més tard, Rogers es va conèixer a la zona amb un grupet de professores de l’Escola Municipal de Música d’Igualada i aquí va començar la implicació de l'associació en el projecte.  

Font: Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza.

Un agermanament amb història

Ara bé, la relació entre Igualada i la comunitat de Nueva Esperanza ve de lluny i és anterior al projecte. Del 1992, concretament. El Salvador acabava de posar fi a la seva guerra civil i un grup de 8 persones joves d’Igualada hi van viatjar a través de l’ONG Setem per realitzar-hi un camp de treball. Nueva Esperanza és una petita comunitat rural formada per persones refugiades salvadorenyes que s’havien exiliat a Nicaragua fugint de la dictadura militar i la guerra. 

“El sentit de l’agermanament va ser fer pressió política i ajudar a aquests camperols a conservar la terra, que reclamaven oligarques, i evitar que fos una zona de conflicte”, exposa Palet. 

Un any més tard, el 1993, per consolidar la relació, es va crear l’Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza. D’aleshores ençà, l’entitat hi va dur a terme projectes de desenvolupament com arranjaments de carrers, finançament de beques d’estudis, la construcció d’una aula polivalent de l’institut o iniciatives per a la recuperació de la memòria històrica, entre altres.  

A partir del contacte amb la Katherine Rogers, l’entitat anoienca es va involucrar a fons en el projecte musical. “Arran d’aquesta trobada la nostra col·laboració es va desenvolupar des d’un vessant més educatiu, cultural i social”, apunta Palet. També es va començar a dignificar la feina dels mestres populars, a pagar-los un salari i formar-los amb professionals del conservatori de la capital del país, fent girar el cercle: “L’alumnat dels primers mestres populars formen el professorat de l’escola d’avui i el projecte s’ha estès a més comunitats del Bajo Lempa”, remarca.

Font: Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza.

El projecte, que compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, es concreta en el suport a cinc persones professores de música que realitzen tres sessions setmanals de 3 hores per cobrir 22 comunitats del Bajo Lempa i, abans de la pandèmia, acollia prop de 200 persones alumnes. Recentment, subratlla Palet, des de l’Escola Municipal de Música d’Igualada també s’ha obert un espai telemàtic per resoldre dubtes i compartir aprenentatges amb el professorat de Nueva Esperanza.

Música per a l’Esperança’ també busca potenciar la cultura pròpia a través de la música i recuperar el folklore salvadorenc: és un espai on el jovent pot expressar-se i crear cultura i intel·lecte. “Hi ha una gran influència dels països gran de l’entorn com Colòmbia i Mèxic, però El Salvador té cultura pròpia i que els mestres populars del projecte la defensin també és una manera de crear identitat de país”, convé Palet.  

Música per sortejar de la violència

No hi ha dubte que la música és el vehicle idoni per crear arrelament i comunitat. En el cas de la comunitat de Nueva Esperanza, ha servit també per allunyar la mainada d’una xacra que, com ha passat a molts països de l’Amèrica Central, ha impactat de valent en el jovent: el sorgiment de les ‘maras’. 

Aquestes bandes de carrer es dediquen a captar el jovent i els empenyen a la delinqüència, és un fenomen que ha provocat milers de víctimes i ha destrossat moltes famílies. “A hores d’ara, pel que ens diuen les persones que viuen allà, la situació sembla que és més tranquil·la, però és cert que hi ha hagut moments de molt conflicte amb aquest tema a la zona, el 2015 hi havia un miler de morts mensuals”, exposa Carles Palet

Aquestes ‘maras’ funcionen mitjançant un sistema pervers de captació, comencen a temptejar la mainada a partir dels dotze anys amb l’objectiu d’engrandir les seves organitzacions, aprofitant-se del difícil context en què viuen. 

Palet explica que hi ha moltes famílies monoparentals i moltes famílies desestructurades fruit dels processos de guerra, i aquest jovent, molts cops buscant la seguretat, en un moment tan gregari com l’adolescència, són una presa fàcil per a aquestes organitzacions. “El fet de poder tenir algú que els defensi, una segona família, per dir-ho així, fa que els que tenen menys personalitat acabin cedint”, rebla. I és clar, un cop s’hi fiquen, és molt difícil sortir-ne perquè els implica un jurament i la seva vida es veu amenaçada. 

El projecte ‘Música per a l’esperança’, en aquest sentit, també pretén oferir-los una alternativa i evitar que caiguin en la delinqüència juvenil. “Si aconseguim que als dotze anys, que és aquest moment tan crític, estiguin vinculats al projecte de música i tinguin una oferta formativa i de lleure que els allunyi del carrer i de la violència, pensem que a nivell comunitari estem sent molt útils”, raona el membre de l’associació anoienca. 

La violència de les ‘maras’ a la zona ha causat una ferida profunda i dolorosa: moltes famílies han quedat escapçades i nombroses persones han perdut éssers estimats. En aquest context, fa quatre anys l’Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza va decidir reforçar el treball dels grups de música amb un programa d’atenció psicològica amb l’objectiu de minimitzar el xoc traumàtic d’aquesta situació.

Font: Associació Agermanament Igualada-Nueva Esperanza.

“Tot aquest impacte de la violència era quelcom que quedava com un tabú, no hi havia un espai on compartir tot aquest dolor, per això vam iniciar aquest programa, amb el mateix sistema que el dels mestres popular, és a dir, buscant i formant en psicologia persones de la zona, donant-los suport per obrir espais d’acompanyament emocional amb els infants i jovent de la comunitat”, diu Palet.

Sensibilitzar a casa nostra

Més enllà dels projectes que desenvolupa al país centreamericà, un dels principals objectius de l’Associació igualadina, que destaca Palet, és sensibilitzar sobre les desigualtats entre països rics i països empobrits a partir el coneixement de la realitat concreta d’aquesta zona del Salvador

“És una tasca que creiem que és bàsica per canviar les coses, i tenim diversos projectes i activitats en aquest sentit a casa nostra, com xerrades, exposicions, intercanvis entre joves d’Igualada i de Nueva Esperanza, a banda d’impulsar un treball conjunt amb escoles i instituts”, conclou.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari