Neix la Plataforma per les Empreses Responsables
Comparteix
Organitzacions de la societat civil exigeixen al govern una llei que garanteixi que les activitats de les empreses respecten els drets humans i mediambientals.
“Fins ara, això ha estat la llei de la selva, i cal que les empreses s’adonin que no poden seguir actuant com abans”, assegura el Dani Vilaró, responsable de comunicació d’Amnistia Internacional (AI). L’entitat és una de les impulsores de la nova Plataforma per les Empreses Responsables, un moviment creat per dotze organitzacions de la societat civil, que representen prop de 600 entitats, per sumar esforços i aconseguir que el Govern espanyol adopti una llei que responsabilitzi les empreses dels impactes de la seva activitat.
“Les grans empreses multinacionals tenen un impacte enorme sobre la vida de persones i comunitats, i en moltes ocasions s’aprofiten de normatives nacionals poc eficients o mal aplicades, o treuen profit, allà on operen, de contextos on la vulneració de drets humans i mediambientals és freqüent”, assenyala el membre d’AI.
L’absència d’aquests estàndards legals ha ocasionat, en moltes ocasions, males pràctiques empresarials que beneficien únicament les companyies, eludint la seva responsabilitat pels danys ocasionats, denuncien.
Com a exemple d’aquestes vulneracions, Vilaró apunta sobretot a la indústria extractiva. “Hi ha moltes situacions de treball forçós, aprofitant legislacions dèbils pel que fa a regulació del treball, per exemple, o empreses que treuen profit del desallotjament de comunitats senceres, de pobles indígenes, per quedar-se la terra i poder extreure matèries primeres”, subratlla.
Tal com indiquen al seu lloc web, la Comissió Europea ja està treballant en una directiva comunitària que faci responsables les empreses pels seus impactes sobre les persones i el medi ambient. I hi ha països com França, Alemanya i Noruega que ja han aprovat una legislació en aquest sentit. “Per contra, pel que fa a Espanya, aquest tema encara està molt verd, i d’aquí ve aquesta iniciativa”, explica Vilaró a Xarxanet.
Així, en paral·lel a la directiva europea, la plataforma pensa que és necessària una llei estatal que obligui les empreses en aquest sentit, sobretot les de l’Ibex-35, atès que de totes elles només tretze han pres la iniciativa per identificar els riscos de la seva activitat per als drets humans i mediambientals, expliquen.
Per això reclamen que Espanya tingui la seva “pròpia veu” i aprovi una “regulació de la deguda diligència” sobre empreses i drets humans i mediambientals “que estableixi requisits clars, sòlids i exigibles a les empreses espanyoles i a les empreses estrangeres que operen a Espanya”. En definitiva, apunta Vilaró, es tracta de posar fi a la impunitat amb què han operat moltes companyies quan cometen violacions de drets humans.
Per fer-ho, per als impulsors de la plataforma és clau la rendició de comptes. “Cal un sistema efectiu de multes i sancions que s’apliqui a qui no compleix, i que faciliti un accés a la justícia i la reparació per a les víctimes d’aquests abusos”, destaca Vilaró.
Com a exemple d’un cas en què una empresa va pagar per la seva responsabilitat, el responsable de comunicació d’AI cita el de la petroliera anglo-holandesa Shell, que va haver d'indemnitzar el poble Ogoni arran de l’abocament de cru el 2008 al Delta del Níger.
Una llei amb cinc elements clau
I com ha de ser aquesta llei estatal? Les organitzacions de la Plataforma per les Empreses Responsables volen que inclogui cinc idees força La primera, obligar les empreses a desenvolupar i implementar plans de deguda diligència, és a dir, totes aquelles mesures preventives que les empreses prenen per evitar danys de la seva activitat, i sancionar l'incompliment d'aquesta obligació.
En segon lloc, que s’estableixi un sistema dissuasiu d'infraccions i sancions en el cas d'incompliment total o parcial d'aquesta obligació, de manera que s’actuï abans que es produeixen danys.
També demanen que la llei prevegi aquells casos en què sí que s'ha produït vulneració dels drets i asseguri l'accés a la justícia i la reparació de les víctimes. Per això, també creuen que cal designar una autoritat pública independent, “que reti comptes i estigui dotada d'un mandat clar, així com de prou recursos financers i personal”.
Per últim, segons la Plataforma per les Empreses Responsables, la llei hauria d’obligar les empreses a publicar un informe anual amb la informació rellevant i detallada dels seus plans de deguda diligència. Una informació que hauria d’estar accessible al seu web.
Llegeix aquí el document de peticions de la Plataforma per les Empreses Responsables.
Afegeix un nou comentari