Aquest és tema central de l'informe anual d'UNICEF, presentat aquests dies, "Estat mundial de la infància 2012: Els nens en un món urbà", en el qual l'organització de Nacions Unides analitza com el procés d'urbanització deixa a centenars de milions de nens sense accés a serveis bàsics.
La població augmenta en zones urbanes, això és un procés imparable; només el naixement de nens a ciutats fa augmentar la població urbana en un 60%. Més de la meitat de la població mundial viu en zones urbanes. "Tenim aquesta percepció de la pobresa: l'imatge d'un nen a una aldea rural", indica el director executiu d'UNICEF, Anthony Lake; però "la pobresa extrema ara mateix està en els assentaments urbans marginals on els nens no tenen accés a serveis bàsics i viuen sense el dret a prosperar, comprometent el futur de les societats".
Hi ha més de 1.000 milions d’infants amenaçats per la pobresa i les desigualtats que hi ha a les zones urbanes, segons denuncia l’informe
Les ciutats a molts països del món permeten avantatges com l'accés a les escoles, hospitals i espais de joc. En aquestes mateixes ciutats, però, s'observen algunes de les majors desigualtats en àrees com la salut, l'educació o l'accés a oportunitats pels nens.
El desenvolupament d'infraestructures i serveis no va al mateix ritme que el creixement urbà. Això fa que les famílies que viuen en condicions de pobresa sovint paguin més per serveis de qualitat inferior, per exemple l'aigua. En les estadístiques sovint aquestes situacions queden ocultades per qüestions de procediment.
UNICEF demana un enfocament d'equitat en les planificacions urbanes que prioritzi les necessitats dels nens. I aposta per donar més importància al treball a nivell comunitari i associacionista. Mostra un seguit de bones pràctiques a països com Brasil, Kenya, Equador, Filipines i Mèxic, per exemple. UNICEF i el Programa de Nacions Unides pels Assentaments Urbans, ONU-Habitat, porten treballant 15 anys conjuntament en la iniciativa "Ciutats Amigues de la Infància", per tal que els nens siguin el centre de l'agenda en zones urbanes.
Afegeix un nou comentari