Àmbit de la notícia
Internacional

Oriol González: “L’educació, l’alimentació i tenir una família és bàsic per garantir els drets dels infants”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • AFNE és una associació de famílies adoptives de nens i nenes d’Etiòpia que va néixer al 2003. Font: AFNE.
    AFNE és una associació de famílies adoptives de nens i nenes d’Etiòpia que va néixer al 2003. Font: AFNE. Font: Font: AFNE.
  • L'entitat coopera amb Etiòpia amb suport econòmic amb projectes relacionats amb la infància del país. Font: AFNE.
    L'entitat coopera amb Etiòpia amb suport econòmic amb projectes relacionats amb la infància del país. Font: AFNE. Font: Font: AFNE.
  • Actualment, donen suport a un centre matern infantil a la població Muketuri, al nord de la capital. Font: AFNE.
    Actualment, donen suport a un centre matern infantil a la població Muketuri, al nord de la capital. Font: AFNE. Font: Font: AFNE.

El vocal de la junta d’AFNE explica els projectes de l’associació a Etiòpia i com els està afectant l’actual crisi sanitària.

Què és AFNE?

AFNE és una associació de famílies adoptives de nens i nenes d’Etiòpia que va néixer al 2003 a Barcelona. Tenim dos objectius principals. El primer és la cooperacio amb Etiòpia, principalment amb suport econòmic amb projectes relacionats directament amb la infància del país.

El segon objectiu és oferir atenció i suport a famílies adoptants amb aspectes com l’organització de trobades, tallers d’acompanyament post adoptiu, xerrades, taules rodones, assessorament personalitzat, cerca d’orígens, classes d’amhàric i difusió de la cultura etíop, entre d’altres.

Quin projecte desenvolupeu a Etiòpia?

El projecte de cooperació que tenim es basa en el cofinançament i finançament que fem a un centre matern infantil a la població de Muketuri, al nord de la capital. Aquest centre fa dues coses. Per un costat, acull infants d’aquesta població durant el dia i els proporciona escolarització i alimentació, amb un o dos àpats en aquest centre.

D’altra banda, acull mares i part de la família d’aquests infants i els proporciona eines per ajudar-los al seu desenvolupament i que assoleixin una autonomia. Els ajudem ensenyant-los a construir pous d’aigua o cultivar el seu propi hort, entre d’altres

Com lluiteu perquè no es vulnerin els drets d’aquests infants?

Garantint l’educació i l’alimentació d’aquests infants. Crec que són elements clau per cobrir els seus drets bàsics. A més, donem les eines necessàries a les famílies perquè puguin tirar endavant de forma independent i es puguin valdre per elles mateixes amb unes condicions dignes. Al final, l’objectiu del projecte és el benestar dels infants i que els seus drets estiguin coberts i respectats.

Quins són els elements clau perquè aquests infants puguin tenir una infància digne?

Tenir una infància digne passa per tenir algú que t’estimi, et protegeixi i et cuidi. Tenir una família o un referent adult que cobreixi necessitats bàsiques i que tinguis un vincle emocional o sentimental. Un cop cobertes les necessitats bàsiques i afectives, s’hauria de garantir el dret a l’educació.

A Etiòpia, el concepte de la família el tenen molt instaurat. És molt diferent al nostre, de família més extensa amb avis, tiets, cosins... Tots cuiden aquells infants. On hi ha més mancances és en la possibilitat de proporcionar el que necessiten per cobrir les necessitats bàsiques i és aquí on incidim més.

Com està afectant l’actual crisi sanitària als infants d’Etiòpia?

Amb les restriccions i amb la incidència del virus doncs afecta el desenvolupament de la població. Tenen menys recursos per fer prevenció i tractament en el cas que hi hagi positius o que contraguin la malaltia i és més difícil de controlar i aïllar.

Com us ha afectat l’actual guerra que està vivint el país?

Ens entristeix molt la situació i no és fàcil viure-ho des d’aquí amb el vincle que tenim amb Etiòpia. Amb aquest tipus de conflictes, els infants sempre són un dels col·lectius més perjudicats. A més, les informacions que arriben no són completes o no són prou contrastades, no per mala intenció, sinó perquè els recursos i mitjans de comunicació del país no permeten que arribi més informació. Ens envaeix un sentiment de tristesa, d’angoixa i preocupació i esperem que s’acabi el més aviat possible.

Podeu treure alguna conclusió positiva al respecte?

L’únic positiu és que a Àfrica es fa molta vida a l’aire lliure, fet que fa que no es propagui tant el virus. Però els recursos i la riquesa del país són els que són, escassos i molts baixos i això també fa que la possibilitat de prevenir amb mascaretes o gels hidroalcohòlics no existeixi i que quan es donen casos el tractament sigui mínim.

Com es planteja el futur de l’entitat?

Aquest any està sent complicat per a tots. Estàvem acostumats a tenir molta activitat amb les sòcies. A fer xerrades o acompanyar a les famílies en activitats més lúdiques. Ara, la majoria d’aquestes coses o no les podem fer o les fem de forma telemàtica, que no és la manera com ens agrada fer-ho.

D’altra banda, la crisi econòmica que està sortint de la crisi sanitària està fent que molta gent es replantegi a què dedicar els diners i que cancel·lin l’aportació a AFNE. Això ens està afectant perquè minven els ingressos i l’aportació a aquest centre matern infantil es podria veure disminuït. Des de l’associació estem buscant la manera per mantenir xarxa i els vincles teixits durant tot aquets anys, per poder seguir fent la nostra tasca i lluitar per garantir els drets dels infants.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari