Pel·lícules de ficció i no ficció sobre refugiades i migrades
Comparteix
El setè art fa temps que ha posat l’ull en la situació que viuen milers de persones refugiades i migrades. Aquests són tan sols alguns dels títols que ens apropen a aquest drama que pren forma a tots els punts del planeta.
-
Síria, una història d’amor
L’Amer va veure la Raghda per primer cop fa 20 anys, a la presó. L’havien apallissada i tenia la cara plena de sang. Van començar a parlar a través d’un petit forat que van fer a la paret que separava les seves cel·les. Es van enamorar i quan van sortir de la presó van formar una família.
El 2009, la Raghda torna a estar empresonada per motius polítics i l’Amer ha de cuidar tot sol dels seus 4 fills. L’alliberament inesperat de la Raghda coincideix amb l’esclat de la Primavera Àrab a Síria i la intensificació de la repressió sobre els activistes polítics.
Detenen Sean McAllister, director de la pel·lícula, i la família marxa al Líban amb la intenció de buscar asil polític a França. McAllister segueix la seva història durant cinc anys, en els quals la impotència de la Raghda quan veu el patiment del seu país des de la distància es fa insuportable. L’exili erosiona la relació de la parella i els condueix cap a una situació delicada que implica escollir entre l’amor, la revolució i la família.
-
Tarajal, desmuntant la impunitat a la frontera sud
El documental explica els fets ocorreguts el 6 de febrer de 2014, dia en el que almenys 15 persones van morir ofegades a Ceuta en l’intent de creuar la frontera entre Espanya i el Marroc per la platja del Tarajal, al ser rebutjades per efectius de la Guàrdia Civil amb bales de goma i pots de fum quan encara eren al mar. També denuncia l’arxivament del cas sense que s’hagi depurat cap responsabilitat policial ni política.
El treball mostra el testimoni d’experts en el fenomen migratori, periodistes, juristes, portaveus policials, activistes i declaracions de responsables del Ministeri d’Interior, inclòs el seu màxim representant, Jorge Fernández Díaz, que es contraposen per construir un relat que evidencia les contradiccions i, sobretot, la sospita que no es tracta d’un simple cas de negligència policial, si no que respon a una estratègia planificada en l’aplicació de les polítiques de control migratori.
-
Welcome
El Bilal és un jove de 17 anys procedent del Kurdistan iranià que ha marxat del seu país amb l’objectiu de retrobar-se amb la seva parella, la Mina, que ha immigrat a Anglaterra amb la seva família. El viatge del Bilal s’atura a la localitat francesa de Calais on, davant la impossibilitat d’accedir a Anglaterra amagat dins d’un camió, decideix creuar nedant (32 kilòmetres) el Canal de la Manxa. A la piscina municipal de Calais coneix al Simon, un professor de natació que accepta entrenar-lo.
-
Astral
Aquest documental aborda el drama de les persones refugiades i immigrants que intenten travessar el Mediterrani per buscar un futur millor a Europa. “Astral” es centra en la història d’un veler de luxe reconvertit en un vaixell de rescat. Cedit per l’empresari italià Livio LoMonaco, l’Astral va haver de ser remodelat amb un cost de 300.000€ per dotar-se dels sistemes de navegació, salvament i assistència sanitària necessaris per les seves noves tasques de vigilància i rescat al mar. Des que va començar, a princips de juliol, la seva nova missió al Mediterrani central, davant les costes de Líbia, els tripulant de l’Astral, metges i socorristes voluntaris, han col·laborat amb el salvament de milers de persones. En el seu primer dia de treball van rescatar a 1.400 immigrants. L’equip de “Salvados” es va embarcar al juliol de 2016 a l’Astral per filmar el dia a dia dels socorristes de l’ONG Proactiva Open Arms. Aquesta és la seva història.
-
Las tortugas también vuelan
Els fets ocorren abans de la invasió d’Iraq per part de la coalició de països liderada per Estats Units l’any 2003. En un camp de refugiats del Kurdistan iraquià, a la frontera entre Iran i Turquia, les persones damnificades busquen obtenir els diners necessaris per poder adquirir una antena parabòlica amb la suficient potència com per poder assabentar-se de les notícies internacionals sobre la imminent guerra que s’apropa. Els nens i nenes, marcats per la guerra, mutilats, orfes, desnodrits... viuen en condicions infrahumanes. La pel·lícula mostra el dia a dia d’aquests infants i joves, la seva amistat i les dificultats que tenen per sobreviure en un entorn tan hostil, dedicant-se a la venda de mines antipersona al mercat negre. Molts dels joves protagonistes no són professionals i van representar les seves experiències reals a la pel·lícula.
-
14 Kilómetros
Catorze kilòmetres és la distància que separa Àfrica d’Europa per l’Estret de Gibraltar. A Àfrica hi ha milions de persones que tenen l’únic objectiu d’entrar a Europa perquè la fam no entén de fronteres ni barreres. Aquest llargmetratge explica la història de Buba, Violeta i Mukela, que emprenen un llarg i perillós viatge cap a Europa a través de Mali, Níger, Algèria i Marroc.
La Violeta és una jove de Mali que fuig de la seva casa al saber que la seva família li ha concertat un matrimoni amb un ancià que abusava d’ella quan era petita. El Buba i el Mukela són dos germans de Níger que decideixen immigrar a Europa per buscar una vida millor. Durant el trajecte es troben a la Violeta i els tres creuen el Sàhara, on Buba perd al seu germà per culpa de la deshidratació i el sol. Tot seguit els acull una tribu Tuareg i segueixen fins la frontera per creuar a Espanya per l’estret de Gibraltar amb barca.
-
En este mundo
El Enayat i el Jamal són dos joves afganesos que viuen a la ciutat paquistanesa de Peshawar. Un treballa en una fàbrica i viu al camp de refugiats de Shamshatoo. L’altre treballa a la parada que té la seva família al mercat. Els dos s’uneixen als milers de refugiats que posen la seva vida en mans de contrabandistes, perseguint el somni d’anar a viure a Europa. Emprenen un viatge cap a Londres que estarà ple de dificultats, ja que abans d’arribar al seu destí hauran de travessar Iran, Turquia, Itàlia i França.
Afegeix un nou comentari