Quina és l’agenda d’activitats pel Dia Mundial de les Persones Refugiades?
Comparteix
El dia 20 de juny diferents entitats i institucions organitzen actes de tota mena amb motiu de les persones que cerquen asil.
L’associacionisme i el voluntariat català prendrà part de manera activa per commemorar el 20 de juny, Dia Mundial de les Persones Refugiades, a través de diferents activitats programades durant el dia i també durant els dies precedents i posteriors. L’any 2001, amb motiu del 50è aniversari de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de 1951, l’Assemblea General de Nacions Unides va designar el 20 de juny com el Dia Mundial del Refugiat per recordar a milions de persones desarrelades a to el món. Des d’aquell moment, les Nacions Unides, ONGs i institucions públiques i privades tenen una major sensibilització pel que fa a la realitat per la qual han de passar les persones que fugen del seu país per motius de guerra, conflicte, canvi climàtic, discriminació ètnica o qualsevol altre tipus de violència.
El pla Barcelona Ciutat Refugi, que depèn de l’Ajuntament de Barcelona, vol donar visibilitat a aquest dia mitjançant 40 activitats a tota la ciutat fins al 27 de juny. Alguns dels actes destacats són la Caminada Nocturna per la defensa dels drets de les persones refugiades del pròxim 10 de juny, que recorrerà 10 km. Per la ciutat, o l’exposició fotogràfica a la plaça de Les Glòries que tindrà la participació d’onze persones refugiades o sol·licitants d’asil a Barcelona.
A continuació es detallen algunes de les activitats programades pel Dia Mundial de les Persones Refugiades:
10 de juny – 21:00h
Caminada nocturna per la defensa dels drets dels refugiats
Sortirà des de la Plaça de les Glòries Catalanes, al costat del Museu del Disseny i serà una oportunitat per reclamar als governs d’Europa que s’estableixin vies legals i segures que evitin més morts.
10 de juny fins al 30 de setembre
Es podrà veure a la plaça de les Glòries Catalanes la mostra del treball realitzar per onze joves refugiats durant el taller de fotografia participativa dirigit pel fotògraf Héctor Mediavilla. És un projecte amb el suport d’ACCEM, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, la Creu Roja, l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social La Caixa.
13 de juny fins al 20 de juny
Exposició "SOS: Save our Souls"
És una exhibició d’un iglú refugi construït a partir d’armilles salvavides abandonades a l’illa de Lesbos. A càrrec d’Achilleas Souras, és una resposta a l’actual crisi global dels refugiats que el món afronta.
14 de juny – 19:00h
Obra de teatre "Engrunes" i debat sobre migració i refugi
S’inspira en el conte de Hansel i Gretel per apropar la realitat dels refugiats a la Mediterrània. L’obra s’endinsa en el desarrelament al qual es veuen abocades milers de persones arreu del món. Posteriorment, hi haurà un debat sobre migració i refugi a càrrec de Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) i el PEN Català. La representació i el col·loqui es faran a l’Espai Jove La Fontana.
15 de juny – 19:00h
Actuació i debat "Sous la plage"
"Sous la plage" és la peça finalista de la selecció del Stückermarkt del Tehatertrefeens de Berlín, una peça escènica de creació interdisciplinària a través de la qual es tracten les paradoxes de la primavera àrab i el seu reflex en l’actual crisi migratòria. Al debat posterior participaran Bàssem an-Nabrís i Mohammad Bitari, moderat per un representant de PEN Català.
16 de juny – 10:00h
Exposició “Life after Idomeni”
És una exposició fotogràfica sobre la vida als camps de refugiats, que pretenen mostrar la vida dins dels camps militars al nord de Grècia. S’exposarà a l’Espai Jove La Fontana.
16 de juny – 10:30h
Presentació de l’informe anual de CEAR sobre la situació de les persones refugiades
És la presentació de l’informe anual elaborat per CEAR-CCAR, amb les dades de l’any 2016 sobre refugi a Europa i Espanya.
16 de juny - 19:00h
Gestió del refugi de les institucions
És una xerrada que anirà a càrrec d'Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, com a cloenda del cicle de "Conferències, diàlegs i reflexions per un poble inclusiu i divers", a la sala d'actes de l'Ajuntament de Platja d'Aro.
16 de juny - 20:00h
Refugiats ara: Què està passant? Què hi podem fer?
Serà una xerrada amb Silvia Pagés al Casal d'Argelaguer. Pagés és voluntària a camps de refugiats. També parlaran Abu Baker, refugiat sirià i resident a Catalunya i Olivier Viscido, membre de La Petjada Solidària de Tortellà.
17 de juny – 20:30h
Peça teatral "Peus descalços sota la lluna"
És una adaptació a partir d’un text de Joan Cavallé de la companyia Nòmades, Teatre Crític de Gràcia. L’entrada funcionarà amb taquilla inversa.
19 de juny – 18:30h
Es farà la projecció de diversos curtmetratges amb un col·loqui posterior amb la participació del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i de l’Observatori del Deute d’Estudis per la Pau. Els curtmetratges són: Penélope, Nana, El Regreso i At the Syrian Border.
19 de juny – 19:00h
Concert en petit format “Que el mar deixi de plorar: Volem acollir”
De la mà de la plataforma "Casa nostra, casa vostra", la plaça del Diamant acollirà concerts en petit format en els quals actuaran Joan Dausà i altres artistes. També hi haurà xerrades informatives sobre la situació dels refugiats i refugiades a Grècia.
20 de juny – 10:00 a 18:00h
Assessorament jurídic sobre dret d’asil i refugi
El Col·legi d’Advocats Penal Internacional organitza una jornada d’assessorament jurídic gratuït per als demandants d’asil, amb la presència de lletrats especialistes en dret d’asil.
20 de juny – 10:00h/18:00h/19:00h/20:00h
Representació de micro teatre "Refugis"
L’obra de teatre "Refugis", d’Helena Codorniu, se situa al camp de refugiats d’Idomeni, a Grècia. Esperant per creuar la frontera amb Macedònia, reben roba i mantes de la Laura, una jove voluntària que no sap que tindrà una visita inesperada. La Plaça Reial serà l’espai de representació de l’obra.
20 de juny – 18:00h
Acte "Sarrià –Sant Gervasi acull"
A les 18h es farà una actuació musical i lectura de poesies i a les 19h, es farà una xerrada sobre condicions d’acollida amb Ousman Umar, de l’ONG Nasco i Aleksandra Semeriak, tècnica de suport a l’habitatge de la CCAR.
20 de juny – 19:00h
Xerrada: “Com acompanyem l’acollida del jovent refugiat?"
Els mentors i les mentores de Punt de Referència oferiran una xerrada amb l’experiència en primera persona dels jovent refugiat que ha hagut de fugir a la recerca de refugi.
20 de juny – 19:00h
És una xerrada debat sobre cooperació internacional. Hi participaran Anna Jarque, l’actriu Lali Barenys i el músic Carles Bertran amb la lectura dramatitzada del text d’una història real.
20 de juny – 19:30h
Obra teatral "Mos Maiourm (el costum dels avantpassats)"
L’espectacle teatral està basat en la tècnica Verbatim, que trasllada a l’espectador dins de l’escenari, perquè visqui en primera persona les emocions dels protagonistes del conflicte que han patit les persones refugiades. Posteriorment, hi haurà un debat à carrec de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR).
20 de juny - 20:00h
Es farà la projecció de la pel·lícula dirigida per Gianfranco Rosi. L'argument gira al voltant de Samuel, un noi de 12 anys que viu a l'illa de Lampedusa i que va a l'escola i al qual li agraden els jocs de terra. El seu voltant gira sobre el mar i els homes, dones i infants que volen travessar el mar.
21 de juny – 19:00h
Xerrada “Què vol dir això de #VolemAcollir? Diàlegs sobre l’acollida a Barcelona
Serà un diàleg amb persones migrades i refugiades perquè expliquin com s’ha de fer l’acollida a Barcelona.
21 de juny – 18:30h
Conferència: “Què fem davant la crisi del refugi”?
A càrrec de Cati Jerez, coordinadora del Programa de suport a les persones refugiades de la Fundació Solidaritat UB i de Pablo Peralta, del Pla Barcelona Ciutat Refugi.
21 de juny - 20:00h
Obra de teatre “El Rei del Gurugú”
Serà un acte on hi col·laboren la CCAR i el PEN Català, amb la presència dels escriptors Roland Fosso, de Camerun i autor de La Última Frontera, i Juan Tomás Ávila, novelista i poeta de Guinea Equatorial. L'esdeveniment se celebrarà a la Sala d'Actes de Casa Elizalde.
27 de juny – 19:00h
Cinefòrum i debat “La llum d’Elna”
Projecció d’un film que mostra l’experiència dels i les refugiades republicans que van arribar a França després de la caiguda de Barcelona el 1939.
Del 27 de juny fins el 14 de juliol
Exposició fotogràfica “Mare Nostrum: Europa davant la crisi del refugi”
Les fotografies de Xavi Herrero i Raül Clemente mostraran les conseqüències de la violació dels drets humans pel que fa a l’èxode de persones refugiades i migrades a Europa.
Afegeix un nou comentari