Quins projectes eòlics cooperatius hi ha al món?

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
L'energia eòlica, una de les fonts d'energia renovable més importants. Font: Pixabay
L'energia eòlica, una de les fonts d'energia renovable més importants. Font: Pixabay
Logo d'Energy 4 All. Font: Energy 4 All
Logo d'Energy 4 All. Font: Energy 4 All
Projecte "Viure de l'Aire al Cel". Font: Viure de l'Aire
Projecte "Viure de l'Aire al Cel". Font: Viure de l'Aire
Logo de Community Windpower, principal cooperativa d'energia eòlica del Regne Unit. Font: Community Windpower
Logo de Community Windpower, principal cooperativa d'energia eòlica del Regne Unit. Font: Community Windpower

Quins projectes eòlics cooperatius hi ha al món?

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

“Viure de l’aire al cel” és una iniciativa pionera a Catalunya promoguda per EOLPOP per construir un aerogenerador de manera cooperativa.

L’energia eòlica és una font d’energia renovable amb múltiples avantatges per a la societat. Aquest tipus d’energia consisteix a convertir el moviment de les ales d’un aerogenerador impulsat pel vent en energia elèctrica. Entre els seus beneficis, l’eòlica és una font d’energia que no genera ni residus ni contaminació de l’aigua. A més, contribueix a un desenvolupament sostenible de les regions i és una font inesgotable, ja que el vent és una energia permanent al planeta. A banda d’això, també es redueix l’ús de combustibles fòssils i es genera riquesa mitjançant la creació de llocs de treball.

A Catalunya, el projecte “Viure de l’aire del cel” és una iniciativa impulsada per EOLPOP, responsable de la promoció i realització d’aquest, que consisteix en la instal·lació d’un aerogenerador de propietat compartida entre la ciutadania que mitjançant el micromecenatge pot fer-lo realitat. En primera instància, la idea va ser llençada per Eurosolar Catalunya, la secció local de l’Associació Europea per les Energies Renovables. En aquest sentit, al món hi ha diferents projectes eòlics cooperatius que treballen en aquesta mateixa línia. A continuació en presentem alguns:

Regne Unit

 • Energy4All: és una família de 22 cooperatives independents d’energia renovable. Actualment tenen 13.250 membres i treballen amb comunitats per desenvolupar projectes cooperatius d’energia neta.
 • Community Windpower: és la principal cooperativa d’energia eòlica al Regne Unit des de l’any 2001. Treballen amb especialistes en la identificació, disseny, desenvolupament i construcció de parcs eòlics i també d'instal·lacions solars.
 • Kilbraur Wind Energy Cooperative: és part de la família de cooperatives d’Energy4All i el seu parc eòlic està localitzat a Strath Brora, Sutherland (Escòcia). El seu objectiu és generar electricitat neta i verda i reduir la petjada ecològica.

Dinamarca:

 • Wind Turbine Co-ops in Denmark: a Dinamarca hi ha més de 100 cooperatives, entre elles: Naturlig Energi, Middelgrunden o Danmarks vinwmolleforening. Va liderar el sector dels aerogeneradors entre els anys 80 i 90 i recentment moltes cooperatives han substituït els petits aerogeneradors inicials per turbines més grans.

Bèlgica:

 • Ecopower: és una gran cooperativa amb més de 50.000 socis que la integren. La ciutadania són els propietaris i propietàries de les plantes d’energia renovable on tenen aerogeneradors, panells solars, petites plantes d’energia hidroelèctrica, etc. Col·lectivament, treballen per fer un negoci sostenible i invertir en energies renovables.

Nova Zelanda:

 • Blueskin Energy Project: és una empresa social establerta pel Blueskin Resilient Communities Trust amb l'objectiu de desenvolupar turbines a Blueskin (Nova Zelanda), sent així la primera comunitat per crear energia eòlica al país. La seva visió és treballar com a consciència col·lectiva per crear solucions locals i marcar el camí cap a un futur amb energia verda.

Canadà:

 • Peace Energy Cooperative: va començar l’any 2002 i amb 80 membres es va constituir com a cooperativa l’any 2003. El seu projecte més important és un parc eòlic a Bear Mountain, però a banda d’això, la cooperativa té el compromís de fer possible l’accés a energies renovables pels seus membres a Peace Region.
 • Toronto Renewable Energy Cooperative: és l’organització líder en el desenvolupament d’energies renovables. A TREC donen suport a cooperatives, comunitats indígenes i empreses socials. La visió del grup és treballar plegats per aprofitar els recursos i treure profit de manera democràtica de les energies renovables.

Estats Units:

 • American Wind Energy Association: és l’associació nacional dels Estats Units en la indústria del vent i l’organització d’energia renovable que ha crescut més ràpidament al país. Amb milers de membres, promou l’energia eòlica com un recurs d’electricitat neta per als consumidors americans.
 • Wind Industry Community Wind: la missió de Wind Industry és promoure solucions d’energia sostenible i apoderar comunitats perquè desenvolupin i siguin propietàries d’energia neta.

Australia:

 • Freemantle Wind Farm: és un projecte amb una llarga història, construït gràcies al voluntariat d’una forta comunitat de Fremantle, que es va proposar establir una cooperativa a Rous Head.
 • Hepburn Wind: és la propietària i operadora de la primera comunitat d’energia eòlica d’Austràlia, amb seu a Leonards Hill, 100 quilòmetres al nord-oest de Melbourne. El projecte s’ha construït d’acord amb els valors de responsabilitat, ajuda, democràcia, equitat i solidaritat.

Internacional:

Afegeix un comentari nou