Reds demana als governs locals que protegeixin els drets humans també fora de Catalunya

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
'Els nostres drets, els de tothom' conclourà al II Fòrum Local Global, un espai de debat i reflexió entorn de la importància de la incidència política en matèria de protecció internacional dels drets humans. Font: iStock. Font: iStock
'Els nostres drets, els de tothom' conclourà al II Fòrum Local Global, un espai de debat i reflexió entorn de la importància de la incidència política en matèria de protecció internacional dels drets humans. Font: iStock.

Reds demana als governs locals que protegeixin els drets humans també fora de Catalunya

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

La peça central de la iniciativa és un manifest amb cinc demandes concretes que els governs locals catalans poden dur a terme.

L'associació Reds ha posat en marxa la campanya 'Els nostres drets, els de tothom' per destacar les capacitats que tenen els governs locals catalans a l'hora de prendre decisions a favor del respecte, la protecció i la promoció dels drets humans més enllà de les nostres fronteres. La campanya pretén posar de manifest que "en un món globalitzat, les accions locals impacten fora de les seves fronteres".

La iniciativa compta amb el suport de vuit organitzacions de referència en l'àmbit de la justícia global: Acaps, Desos, Intered, La Lliga dels Drets dels Pobles, Musol (Municipalistes per la Solidaritat i l'Enfortiment Institucional), la Taula per Mèxic, la Xarxa Sud i la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines.

Les entitats impulsores de la campanya, a més, demanen "voluntat política als equips de govern municipals a l'hora de protegir internacionalment els drets humans", a més de recordar a les administracions que, "com a membres de les institucions públiques, tenen la responsabilitat de complir" aquesta missió.

Demandes concretes a les administracions

A més de la contextualització de l'estat dels drets humans en l'àmbit internacional, la campanya de l'associació Reds fa demandes específiques als governs locals.

Al manifest de 'Els nostres drets, els de tothom' es dona molta importància a la corresponsabilitat com a "valor indispensable per garantir la dignitat humana", a més d'assegurar que "s'ha d'acabar amb les visions divisòries del món". En aquest sentit, des de Reds afirmen que fer distincions entre 'països del nord' i 'països del sud' o 'desenvolupats' i 'subdesenvolupats' és greument perjudicial. L'entitat, a més, assegura que cal avançar cap a un "nosaltres, perquè els nostres drets, són els de tothom".

A més de transcendir el que, des de Reds, qualifiquen de "visió polaritzada de la cooperació", el manifest també demana fer palesa la "voluntat política per part dels nous equips de govern dels ajuntaments catalans". En aquest sentit, l'associació demana que els consistoris assumeixin "la cooperació internacional, especialment la protecció internacional dels drets humans, com una responsabilitat ineludible dels seus càrrecs".

Més enllà de la voluntat política, el manifest de Reds demana també passar a l'acció a través de mocions, observacions internacionals de judicis, delegacions sobre el terreny, cartes a autoritats i empreses o la compra pública responsable. Tot plegat com a accions per incorporar la incidència política en la protecció internacional dels drets humans, un eix que es considera fonamental en el treball de les àrees de cooperació internacional.

La darrera demana del manifest és la petició d'un treball coordinat i en xarxa des de les àrees de cooperació amb les organitzacions locals de la societat civil i les persones defensores en la protecció internacional dels drets humans.

Des de la setmana passada, el manifest ja està disponible al web de 'Els nostres drets, els de tothom' perquè entitats i particulars el puguin signar. La campanya es presentarà oficialment el proper 28 de setembre a les 13 h en format virtual i comptarà amb les intervencions Jeimi Aguilera, advocada colombiana especialitzada en drets humans, i Patricia Domínguez Zea, integrant del Centre de Drets Humans Fray Bartolomé de Las Casas de Chiapas, a Mèxic.

Afegeix un comentari nou