Refugiats sirians rebran 1.000 beques per estudiar a l’Argentina

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Jove refugiat sirià.  Font: Pixabay
Jove refugiat sirià. Font: Pixabay
Argentina donarà 1.000 beques a persones refugiades de Síria. Font: Wikimedia
Argentina donarà 1.000 beques a persones refugiades de Síria. Font: Wikimedia
Buenos Aires, la primera ciutat a l'Argentina que acollirà les beques. Font: Wikipedia
Buenos Aires, la primera ciutat a l'Argentina que acollirà les beques. Font: Wikipedia

Refugiats sirians rebran 1.000 beques per estudiar a l’Argentina

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’ONG nord-americana Blue Rose Compass i el Govern argentí han preparat un programa per garantir un miler d’ajuts en els pròxims cinc anys.

El Govern de l’Argentina i Blue Rose Compass, una organització sense ànim de lucre dels Estats Units que treballa amb persones refugiades en l’àmbit de l’educació i la inserció laboral, s’han marcat atorgar 1.000 beques en un programa a llarg termini perquè els i les refugiades de Síria puguin accedir a uns estudis i adquirir coneixements lingüístics. L’objectiu del programa és poder donar aquesta xifra d’ajuts en els pròxims cinc anys, una proposta implementada després que l’executiu argentí rebés crítiques per part d’organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional per no complir amb el compromís d’acollir a 3.000 refugiats sirians l’any passat.

Aquest anunci es va fer el juliol del 2016 i l’organització de drets humans va qüestionar els plans oficials de reassentament que s’havien preparat. Malgrat tot, segons afirma Reuters els països llatinoamericans tenen una llarga tradició d’acollir a persones migrades. De fet, Colòmbia té al voltant de 7 milions de desplaçats interns. Brasil, per la seva banda, ha concedit més de 8.000 visats humanitaris per a la població siriana des de l’any 2013 i Bolívia, per exemple, va admetre aproximadament 40.000 refugiats jueus durant la Segona Guerra Mundial.

Blue Rose Compass s’enfronta a diferents obstacles al seu país. A causa del tancament de fronteres a les famílies sirianes per part del Govern de Trump, l’entitat ha decidit col·laborar amb altres països potencialment col·laboradors com podia ser l’Argentina. Les beques es donaran a 1.000 joves entre 18 i 34 anys. “Volem ser oberts al món. Necessitem ajudar a resoldre els problemes als quals el món s’està enfrontant. Síria avui dia és un problema mundial”, va dir Esteban Bullrich, el Ministre d’Educació d’Argentina durant el Fòrum Econòmic Mundial per Llatinoamèrica en declaracions a Reuters.

Cinc milions de sirians han fugit a països com Turquia, el Líban, Jordània, l’Iraq i a altres països europeus per escapar del conflicte bèl·lic. Lorna Solis, fundadora i directora de Blue Rose Compass, va afirmar que “és una catàstrofe i una manca d’humanitat el que hem vist durant aquests set anys de guerra”. “Les beques arriben en una època commovedora i són una mostra de lideratge per part de l’Argentina”, va felicitar Solis.

Solis va matissar que les beques seran atribuïdes a refugiats i refugiades residents al Líban i a Jordània amb els primers registres a les universitats de Buenos Aires abans d’estendre el programa a altres ciutats del país. En els següents quatre mesos un grup de 20 estudiants seran escollits per Blue Rose Compass i el Govern argentí. Aquesta selecció s’incrementarà a grups de 196 estudiants en els propers cinc anys.

S’oferiran cursos intensius d’espanyol i l’oportunitat de viure amb companys i companyes d’universitat, ja que d’aquesta manera podran assimilar millor el contingut. Per últim, l’organització també està treballant l’opció d’incloure Mèxic com un nou país soci per acollir estudiants refugiats, amb una coalició de 16 universitats.

Afegeix un comentari nou