Restaurants solidaris a Barcelona posen la feina de les persones migrades en el seu menú
Comparteix
També ajuden a adolescents desocupats a trobar una feina i donen suport a la crida de milers de persones que reclamen l’acollida de persones refugiades.
El restaurant solidari El Repartidor és un atractiu nou espai que va obrir a l’Hospitalet de Llobregat durant el mes d’abril. Des d’aleshores, el restaurant ha ajudat adolescents sense feina a començar a treballar en el restaurant i a la indústria de l’hostaleria. Les persones contractades varien des d’aquells que acaben d’arribar a Catalunya fins a adolescents que han abandonat els seus estudis. L’objectiu d’aquest programa és ensenyar-los habilitats vocacionals del món de l’hostaleria, de tal manera que puguin algun dia construir una vida laboral al voltant d’aquest sector.
L’agència Reuters ha informat que entre els seus empleats es troba l’Àngel Méndez, un migrant dominicà que va arribar a Barcelona fa dos anys sense feina. Aleshores, Méndez no tenia cap motivació, simplement vivia en un pis a la rodalia de la capital i veia com amb 19 anys no tenia cap perspectiva de futur. Actualment, l’Àngel treballa a jornada completa pel restaurant El Repartidor.
Des de la primera setmana de maig, l’escola de formació del restaurant va començar un projecte per donar a 45 joves una educació, necessària per respondre davant un context laboral imminent. Malgrat la seva aparença moderna i prominent, el restaurant és gestionat majorment per joves amb menys oportunitats, que precisament no han trobat un camí d’èxit dins del sistema educatiu espanyol. Aquest fet no és sorprenent tenint en compte que Barcelona s’ha convertit en una ciutat progressista i acollidora, la qual obre les seves portes a la gent nouvinguda.
Al voltant de 160.000 persones es van manifestar a Barcelona durant el mes de febrer per demanar que el Govern permetés l’arribada de persones refugiades que fugien de zones colpejades per la guerra com Síria a l’Estat. A més, la ciutat ha desenvolupat un programa a l’Ajuntament de Barcelona anomenat “Ciutat Refugi”, un projecte a través del qual s’ajuda a les persones migrades a establir-se a la ciutat i on es treballa amb elles temes d’inclusió social.
Mescladís és un altre projecte que també dóna feina a immigrants. El seu objectiu és contribuir a millorar la vida comunitària garantint els mateixos drets per a tothom. Per aconseguir-ho, donen oportunitats laborals al seu restaurant a perfils amb dificultat per accedir al mercat laboral. En altres termes, Barcelona ha trobat un camí per ser solidària amb els immigrants i refugiats “posant la seva feina en el menú”.
Altres ciutats a l’Estat com València, Màlaga, Pamplona o Saragossa també ha anunciat la voluntat d’acollir a les persones refugiades. Al setembre de l’any 2015, el Govern espanyol es va comprometre a acollir a més de 17.000 refugiats dels camps. Des d’aquell moment, només s’han acollit 1.300 persones.
Afegeix un nou comentari