Roberto Boya: "La nostra principal missió és ajudar i col·laborar en tot el que sigui necessari i quan sigui necessari"

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Roberto Boya: "La nostra principal missió és ajudar i col·laborar en tot el que sigui necessari i quan sigui necessari"

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’Associació de Volentaris Val d’Aran, nascuda l'any 2006, actualment té 120 voluntaris i voluntàries i col·labora en tasques humanes, socials, esportives, culturals, etc.

L'Associació de Volentaris Val d'Aran va néixer l'any 2006 a iniciativa del Departament de Joenessa del Conselh Generau d’Aran per poder donar cobertura a les necessitats sorgides arrel de la celebració d’una etapa del Tour de França a la Val d’Aran. Des de llavors, compten amb un equip de voluntariat que no només dóna suport i col·labora en la vessant esportiva, sinó que a més a extès el seu camp d'incidència a altres àmbits com el social, l'humà o el cultural. Amb més de 120 voluntaris i voluntàries, el seu president Roberto Boya relata en aquesta entrevista l'experiència i la trajectòria d'aquesta associació.

1. Quina és la missió de la vostra entitat?

L’Associació de Volentaris Val d’Aran va néixer l’any 2006, a iniciativa del Departament de Joenessa del Conselh Generau d’Aran per poder donar cobertura a les necessitats sorgides a causa de la celebració d’una etapa del Tour de França a la comarca. A partir de llavors, la nostra Associació ha continuat fent tasques de voluntariat de tot tipus: social, humanitari, esportiu, etc. La nostra principal missió és ajudar i col·laborar en tot el que sigui necessari i quan sigui necessari.

2. Quina és la realitat que teniu al vostre entorn immediat?

La nostra realitat no és gaire diferent de la que podria ser la de qualsevol associació com la nostra. Les necessitats que nosaltres cobrim són aquelles a les que no arriben els responsables o organitzadors de les activitats, siguin del tipus que siguin. Som bàsicament un grup de suport.

3. Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

Actualment comptem amb uns 120 voluntaris i voluntàries que participen i col·laboren de manera totalment altruista en les accions per les quals se’ns requereix. Tal com diu la paraula, som Voluntaris, per tant no sempre podem comptar amb tothom, ja que tots tenim la nostra vida, la nostra feina, a més de responsabilitats i compromisos. Per això mateix, el fet de ser un grup més o menys nombrós, ens permet cobrir gairebé totes les peticions de voluntariat que ens fan. El que està clar, és que tots i totes som importants i claus per fer una bona feina.

4. Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?

Com ja he dit abans els Volentaris Val d’Aran van néixer per una necessitat de país. Al principi érem un grup d’amics de totes les edats que entre uns i altres ens vàrem anar animant per entrar a formar part. Després la nostra col·laboració ja va ser requerida per altres accions esportives, la majoria d’hivern: Marxa Beret, Campionats d’Espanya de Múixing, Marxes Populars de Raquetes i Campionats d’esquí de muntanya, alpí, etc... També col·laborem en proves ciclistes, curses de muntanya i en l’organització d’activitats com el Dia de l’Esport per l’Ajuntament de Vielha e Mijaran o la nostra prova estrella: “Era Corsa e Caminada des 15 pobles”.

Amb el temps també hem col·laborat en altres accions tant de caràcter social, cultural i humanitari. I jo crec que precisament aquesta varietat d’accions que desenvolupem, són les que motiven a molta gent a fer-se voluntari o voluntària.

El principal aspecte dels voluntaris és el compromís amb les persones, un compromís de col·laboració i d’ajuda, que va més enllà del fet de poder donar suport a associacions, institucions, empreses...etc., ja que per nosaltres, l’Associació de Volentaris Val d’Aran esdevé com una gran família de gent d’origen i procedència molt diversa, amb feines i objectius molt variats, però que quan fem de voluntaris, només tenim un únic objectiu: passar-ho el millor possible fent el que més ens agrada: col·laborar amb la gent.

5. Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?

Uff, d’aquí a 10 anys poden passar moltes coses!!! En aquests moments un dels nostres objectius és aconseguir motivar al jovent perquè s’animi a entrar a formar part dels Volentaris Val d’Aran. L’avantatge que tenen és que vénen quan volen o poden, no hi ha cap obligació, sempre que no es prengui un compromís en concret, és clar. Per això crec que la nostra associació pot tenir una continuïtat en el temps, sobretot pel fet que sempre hi ha gent a qui ajudar i gent que vol ajudar.


6. Quin ha estat per tu el moment de més passió a l’entitat?

Quan vàrem acabar la feina del Tour, va ser molta la satisfacció la que vam tenir tots plegats, perquè era un autèntic repte i va sortir molt bé. No puc deixar de recordar el fantàstic moment que vam viure l’any passat quan ens van concedir el premi Pitu Figueras en reconeixement per la nostra feina. Però el moment que més m’ha marcat a nivell personal i del que més satisfet m’he sentit com Volentari, va ser al finalitzar la XVa. edició de la Corsa e Caminada dels 15 Pòbles, ja que va ser la primera que vam organitzar nosaltres íntegrament i la veritat va ser tot un repte, sobretot perquè ens venia totalment de nou. Aquesta és una Cursa i Caminada que enguany arriba a la seva XXa. edició i en la que esperem assolir la quantitat de 600 participants de totes les edats.

Pots trobar més informació sobre l'Associació de Volentaris Val d'Aran i sobre la Corsa 15 Pobles al seu Facebook.

Afegeix un comentari nou