Àmbit de la notícia
Internacional

Rosa Garcia: "Vam seguir oferint camps de treball perquè els joves poguessin tenir una sortida a l'estiu"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Rosa Garcia Fruitós, gerent de COCAT.
    Font: Rosa Garcia Fruitós
  • Servei Civil Internacional de Catalunya aposta aquest any per camps de treball locals.
    Servei Civil Internacional de Catalunya aposta aquest any per camps de treball locals. Font: Llicència CC0.
  • Un dels camps de Catalunya es troba al Ripollès i es durà a terme del 16 al 25 de setembre. Font: SCI.
    Un dels camps de Catalunya es troba al Ripollès i es durà a terme del 16 al 25 de setembre. Font: SCI. Font: Font: SCI.

La gerent de la Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT) ens parla de l'afectació que ha tingut la pandèmia en els projectes de voluntariat internacional.

Els camps de treball i el voluntariat internacional són algunes de les opcions que tindran els joves durant l'estiu per poder dur a terme una activitat fora del seu entorn després d'haver estat tres mesos confinats a casa per la pandèmia de la Covid-19. Des de la Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT) treballen per oferir els projectes que encara continuen en marxa, tant en l'àmbit internacional com pel que fa a Catalunya, i seguir donant aquesta oportunitat als joves tan necessària ara mateix.

Parlem amb la gerent de COCAT, la Rosa Garcia, perquè ens expliqui les oportunitats que tindran els joves de sortir a fer camps de treball aquest estiu, així com la situació dels projectes i la tasca de l'entitat durant els darrers mesos.

Com ha afectat la pandèmia als camps de treball de l'estiu?

El que ens ha passat és que moltes entitats estrangeres han cancel·lat els seus projectes. Per diverses raons: moltes perquè les fronteres van tancar, altres perquè no tenen recursos econòmics o perquè han decidit fer una activitat més local o nacional. Ara el que hem fet és lidiar amb moltíssimes cancel·lacions. No sabíem que fer. I al final vam veure que anàvem avançant cap al final de l'estat d'alarma i vam decidir mantenir-nos oberts.

Ara estem fent moltes reunions per veure com sortim del forat tots plegats i intentem salvar una mica aquest any. Confiem que l'any vinent sigui un any normal. De moment, pel que fa a COCAT, no estem fent difusió de projectes concrets perquè igual els promocionem ara i dies després els han cancel·lat.

Quina és l'oferta de camps de treball?

El primer mes de confinament ja se'ns van cancel·lar com 200 projectes. Així que l'oferta que tenim aquest any és limitada. No sabem ben bé quin panorama acabarem tenint a final d'estiu, amb la por que hi hagi rebrots. El que recomanem és que la gent que s'apunti ho faci a projectes de finals de juliol o, a poder ser, preferiblement a l'agost.

Així que el que estem fent una mica és, estar oberts a Europa, però amb el coneixement que la situació és la que és. El que fem és cancel·lar els projectes als quals no hi ha possibilitat d'anar i es retornen les quotes íntegres.

I pel que fa a Catalunya?

Com les portes del país estaven tancades, i l'Estat d'Alarma encara estava activat, no sabíem ben bé què fer. Amb la Direcció General de la Joventut, es va decidir, com a primera mesura, no acollir persones estrangeres a Catalunya. Per tant, tots els projectes que tenim aquest any aquí són amb persones que viuen a Catalunya.

La gent està animada a sortir durant l'estiu?

Ara hi ha hagut una mena de 'boom' de demanda de gent que vol participar. Quan vam entrar a fase tres hi va haver una sensació d'eufòria i va haver-hi una setmana que ens trucava molta gent. Contra tot pronòstic, pensàvem que la gent no s'apuntaria i estem veient que sí. No és com un any normal però tampoc és tan catastròfic com ens pensàvem.

És necessari que els joves puguin tenir aquesta opció.

Hem decidit seguir oferint poder fer camps de treball perquè la idea era que els joves poguessin tenir una sortida d'activitat a l'estiu, perquè no ens deprimim tots plegats. Donar aquest missatge que fa tres mesos que estan tancats a casa, però que no es pensin que hauran d'estar tancats tres mesos més durant l'estiu.

Amb el departament ens va semblar que havíem de continuar oferint projectes tant a Catalunya com a l'estranger perquè en teoria al juliol i l'agost la situació estarà millor. I se suposa que les opcions que hi hagi rebrot no seran fins al setembre o octubre. Així que volem que puguin sortir i s'airegin.

Quines mesures s'hauran de seguir per poder realitzar-los?

Des del PROCICAT es va treure un document marc que ens afecta a totes les entitats que fem activitats de lleure i que s'ha de seguir a peu de lletra. En aquest document s'especifica. per exemple, la disminució de les ràtios. Normalment eren de quinze o vint-i-quatre persones i ara estem entre deu i vint joves per poder garantir la distància de seguretat.

També hi ha un procediment quant a higiene, sobre com es neteja cada vegada que s'utilitzen les cuines, els lavabos, els estris de cuina o de fer feina. S'ha fet un protocol i s'estan fent formacions perquè les entitats entenguin o aprenguin com s'ha de fer la desinfecció dels espais comuns. Depèn també que cada ajuntament demani una cosa o una altra.

Com afecta el tema de les ràtios a la viabilitat dels projectes?

El que ha passat és que molts projectes s'han hagut de cancel·lar, perquè les entitats no tenen recursos suficients, o perquè no els surt a compte amb les ràtios que ens demanen. Però també perquè els ajuntaments, amb els que moltes entitats treballen en l'àmbit local, han dit que prefereixen no fer aquest tipus d'activitats. Llavors, de quinze projectes que havíem de fer a Catalunya ens n'han quedat vuit, i són, com he dit, amb gent d'aquí.

Ara estem estudiant de cara a l'agost i el setembre tres projectes més, que tenim un parell d'aprovats amb subvenció europea i un altre més que farem sense cap mena d'ajuda, per poder donar també una sortida als estrangers que puguin venir aquí. Però ens volem esperar una mica a veure com està la situació.

La pandèmia ha siginificat una aturada molt forta a la vostra activitat.

En realitat no hem parat de treballar, estem fent el doble de feina que un any normal. Estem emplaçant la gent, però també cancel·lant els projectes que no tiren endavant i retornant totes les quotes.

Com us ha afectat econòmicament?

Com a totes les entitats de lleure de Catalunya. Estem en una situació econòmica de l'entitat molt delicada, perquè la demanda ha baixat molt, i no hem pogut tampoc moure'ns a cap direcció.

Heu continuat l'activitat amb camps de treball virtuals.

D'ençà que va començar el confinament hem ofert camps de treball virtuals. Els voluntaris estan connectats des de casa, però participant en un camp de treball. És més pel que fa a un intercanvi cultural, lingüístic i aprenentatge. Era una manera de mantenir els joves enganxats a l'estiu, el voluntariat i els projectes, i ens va semblar interessant.

Formeu part d'un projecte molt interessant, l'Access 4 All.

Un dels eixos de treball de COCAT és la inclusió. Estem dins d'un 'working grup' de la xarxa Alliance on treballem en el tema de la diversitat i la inclusió. Llavors tenim projectes subvencionats per catalans i catalanes amb algun tipus de necessitat especial, tant per enviar-los a l'estranger com perquè es quedin a Catalunya, així com poder acollir persones estrangeres amb algun tipus de diversitat funcional a Catalunya.

A les persones amb necessitats especials s'ha de fer un seguiment, se'ls busquen projectes que sapiguem que estan adequats per a ells i que poden cobrir les seves necessitats. Així que, en principi, quant a aquests projectes, hem decidit aturar-los aquest any perquè no ens veiem amb cor de poder oferir les garanties que necessiten persones amb aquestes característiques. Això no vol dir que de cara a finals d'agost la cosa hagi millorat molt i decidim fer-ho.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari