Roser Fons: “Som una entitat transparent, facilitem els nostres comptes a la premsa local i les reunions són obertes a tothom”
Comparteix
La fundació el Solsonès Obert al Món (SOM) és una entitat de solidaritat internacional establerta al territori des de fa gairebé 20 anys. Parlem amb la Roser Fons, de l’àmbit de comunicació de l’entitat.
Quina és la missió de la vostra entitat?
El SOM té dues finalitats. D'una banda la sensibilització de les persones del nostre entorn respecte a les desigualtats nord-sud i la situació socioeconòmica del tercer i quart món. En aquest aspecte es fa un concert solidari anual, hem endegat la zona d'entitats socials a la Fira de Sant Isidre, fem xerrades periòdiques... D’altra banda, l'acció directa amb projectes sobre el terreny sempre en col·laboració amb una part del país on es desenvolupen. La primera acció que vam dur a terme va ser l'equipament d'una escola en una comunitat rural de Chiapas i entre les més recents hem posat en funcionament una escola de formació professional per a joves amb risc d'exclusió social a Nicaragua. Hi ha un projecte de llarga durada que és l'apadrinament d'infants amb greus problemes de nutrició a El Salvador, on també s'ha equipat una llar per a atendre sanitàriament mares i fills de zones aïllades. Entremig establim col·laboracions diverses a diferents parts del món, sobretot a l'Amèrica Llatina, i sovint vinculades a projectes relacionats amb infants, dones, ensenyament i sanitat.
Quina és la realitat que teniu a la comarca en el vostre àmbit?
A part de la nostra associació, hi ha altres entitats també dedicades a finalitats socials: Creu Roja, Càrites, Mans Unides, Petjades, Sol... Sovint hem col·laborat amb algunes d'elles. Creiem que la nostra entitat és força coneguda i ens sabem referents en l'àmbit de la solidaritat i la cooperació. Pel que fa a l'acció concreta, els darrers anys, i a conseqüència de la crisi que afecta la gent més pròxima, el SOM dedica un 10% dels seus ingressos al Pla d'Emergència Social de la comarca que gestiona el Banc dels Aliments. El SOM és una de les entitats que conforma la xarxa del Pla d'Emergència.
Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?
Totes les persones que conformem el SOM som voluntaris. Hi ha el nucli gestor format per una desena de persones. En moments puntuals d'organització d'activitats concretes podem arribar a comptar amb més de 40 voluntaris.
Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?
El SOM està a punt de celebrar el seu 20è aniversari, de manera que la seva tasca és prou coneguda al Solsonès. Som una entitat completament transparent, facilitem els nostres comptes a la premsa local i les reunions sempre són obertes a tothom.
Quina creieu que serà la vostra realitat d'aquí a 10 anys?
Malauradament no creiem que d'aquí a 10 anys s'hagin acabat les raons per les quals existeix SOM. Així doncs, haurem de seguir treballant per un món més just i equilibrat. Això sí: haurem de buscar relleu per a les persones que fa més temps que hi som!
Quin ha estat per a tu el moment de més passió a l'entitat?
L'inici, quan no sabíem gaire com anava tot això de la cooperació, però teníem molt clar quin era el nostre objectiu, quan ens reinventàvem a cada nova acció, va ser un moment apassionant. Però també ho és quan has de salvar la quotidianitat, la falta de recursos, l'engrescament de la gent nova que apareix... cada moment té el seu color i és la suma de colors la que fa un bonic arc de sant Martí!
Afegeix un nou comentari