Sidi Si: “Els joves del Senegal hem fet un pas endavant per canviar les coses al nostre país”

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
El voluntariat, part important de l'Associació Joventut en Acció. Font: AJA
El voluntariat, part important de l'Associació Joventut en Acció. Font: AJA
Activitats que es realitzen al camp de treball de Kédougou. Font: AJA
Activitats que es realitzen al camp de treball de Kédougou. Font: AJA
En Sidi i els infants feliços a Kédougou. Font: AJA
En Sidi i els infants feliços a Kédougou. Font: AJA
En Sidi, a l'esquerra de la imatge. Font: AJA
En Sidi, a l'esquerra de la imatge. Font: AJA
Habitació dedicada al projecte sanitari. Font: AJA
Habitació dedicada al projecte sanitari. Font: AJA

Sidi Si: “Els joves del Senegal hem fet un pas endavant per canviar les coses al nostre país”

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’Associació Joventut en Acció és una entitat establerta a la comunitat de Kédougou que treballa amb projectes d’infància, sanitaris i de desenvolupament comunitari.

En Sidi va néixer a la ciutat de Kédougou, al Senegal. Amb 25 anys, pertany a l’ètnia malinke i va deixar els estudis aviat, ja que a casa no tenien recursos per poder pagar-se'ls. Malgrat tot, parla castellà amb total fluïdesa després d’haver-lo estudiar durant 3 anys en una escola pública de la seva ciutat. Abans de fundar l’Associació Joventut en Acció ha treballat com a guia per a un campament francès, organitzant excursions per a turistes. Avui dia, és el coordinador del projecte de voluntariat i té ganes que aquest tiri endavant.

L’associació ofereix places de voluntariat a tothom qui vulgui col·laborar amb el projecte. A més, la persona cooperant podrà endinsar-se a la cultura i les tradicions senegaleses a través del descobriment de la vida autòctona a Kédougou. Els projectes de voluntariat són de dilluns a divendres, i els caps de setmana estan oberts als voluntaris i voluntàries perquè puguin conèixer la zona, descansar o fer excursions.

En Sidi ens explica a l’entrevista com poder col·laborar amb el projecte i les tasques que realitzen en diferents àmbits: infància, sanitat i desenvolupament comunitari.

1. Com definiries a l’Associació Joventut en Acció?

Som una petita associació creada per un grup de joves senegalesos. El nostre objectiu és millorar les condicions del Senegal i en concret, treballem a la zona de Kédougou, al sud-est del país, a uns 702 km. de distància de Dakar, la capital.

2. Quines activitats realitzeu a l’associació?

La nostra associació està centrada en diferents projectes, entre ells educatius, sanitaris, desenvolupament comunitari i esportiu. Pel que fa al projecte amb nens, tenim un orfenat/escola on ajudem als infants amb les tasques higièniques, de cuina, rentar la roba o simplement de lleure. També els hi fem classes i els hi ensenyem a escriure, llegir, sumar i restar, cantar cançons, etc. A més, organitzem activitats esportives i tenim una activitat de dansa que consisteix a ensenyar balls tradicionals d’Europa als nens i nenes. De moment només som dues persones però segurament amb el temps aconseguirem que vingui més gent. Les dues persones que formem l’associació tenim 25 anys.

3. Pel que fa al voluntariat, com pot col·laborar amb vosaltres?

Els nostres programes de voluntariat van dirigits a qualsevol persona sana, amb ganes de col·laborar i que almenys tingui 18 anys. També oferim la possibilitat de recollida a l’aeroport per un membre de l’associació, una nit d’hotel a Dakar i el transport fins a Kédougou, a més de l’allotjament i el menjar a casa d’una família senegalesa tot inclòs en un preu de 300€ per cobrir costos. L’estada mínima és de 3 setmanes i els nostres programes estan oberts durant tot l’any. No tenim un perfil específic de voluntari, excepte en el nostre projecte sanitari, on llavors necessiten ser estudiants o professionals del camp de la medicina. Però és important estar obert a noves experiències, olors, gustos i sempre mantenir un esperit proactiu i de col·laboració.

4. I com poden començar a col·laborar amb vosaltres?

Els camps de treball estan oberts durant tot l’any i no hi ha cap data específica per a la recepció de voluntaris. Les estades poden durar entre una setmana i sis mesos i es poden fer de manera individual o grupal. El cost per a tres setmanes és de 300€ que es paguen quan s’arriba, preu que no inclou els vols internacionals, els àpats de transport de Dakar a Kédougou i la tornada a Dakar.

5. Com va sorgir la idea de crear l’associació?

Aquesta idea va sorgir perquè ens vam adonar que el Govern senegalès no arribava, o potser no volia arribar a fer tot allò que hauria de fer. Una altra raó que va fer néixer l’associació és que els joves de manera voluntària hem trobat el moment de fer un pas endavant i lluitar per poder canviar les coses que els Governs no poden canviar.

6. A què et refereixes quan dius que el Govern senegalès no arriba a fer el que hauria de fer?

Em refereixo a millorar les condicions en les quals viuen les comunitats al Senegal. Els Governs haurien de garantir una educació igualitària per a tothom, tant per a rics com a pobres, a més d’un accés als serveis sanitaris o en el nostre país, proveir aigua potable en aquelles zones on no n’hi ha.

7. I fa temps que hi treballeu.

Tres anys en concret. Vam començar amb el projecte el febrer del 2014.

8. D’aquest projecte, què destacaries?

M’il·lusiona que estem aportant el nostre gra de sorra, estic fent feliç a molta gent i sobretot a les persones que més ho necessiten.

9. Quins vincles teniu amb Catalunya?

De moment cap però volem establir ponts de diàleg amb Barcelona i fer coses interessants i que durin. Tothom que hi vulgui col·laborar és benvingut, tant amics, famílies o empreses que vulguin desfer-se de material que no necessitin, si ens els envien, a nosaltres ens serà molt útil.

Afegeix un comentari nou