Àmbit de la notícia
Internacional

SOS Racisme exigeix a les administracions que actuïn contra les agressions racistes a les discoteques

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ona Bachrach
  • Les xarxes viralitzen dos casos d’agressió racista a les discoteques Waka Sabadell i Titus Carpa.
  • SOS Racisme és una entitat que treballa en la defensa dels Drets Humans es de l'acció antiracista.
    SOS Racisme és una entitat que treballa en la defensa dels Drets Humans es de l'acció antiracista.
  • L'entitat organitza debats per fomentar una consciència crítica en relació a la discriminació racial que es produeix a la nostra societat.
    L'entitat organitza debats per fomentar una consciència crítica en relació a la discriminació racial que produeix a la nostra societat.

El racisme a les discoteques persisteix: es denuncien nous casos de discriminació a Waka Sabadell i Titus Carpa.

Dos casos de discriminació i agressió racista impliquen les discoteques Waka de SabadellTitus Carpa de Badalona, i han estat motiu de denúncia a les xarxes socials. L'associació SOS Racisme, entitat dedicada a la defensa dels drets humans des de l'acció antiracista, assegura que no es tracta de casos aïllats i que les administracions han de prendre mesures al respecte.

El primer cas és una agressió física per part de la seguretat de Waka Sabadell a un jove. La pallissa, enregistrada i viralitzada a través de les xarxes, mostra clarament com un grup de porters colpegen a cops de puny i puntades de peu a un noi que es troba estirat a terra.

 

 

L'altre incident implica a Titus Carpa de Badalona, on una noia de divuit anys originària de Madagascar denuncia haver estat discriminada pels porters del local pel color de la seva pell. "Quan abaixis dos tons de pell et deixarem entrar", són les paraules amb les quals un treballador de seguretat va negar l'entrada a la jove.

Segons una compareixença als Matins de TV3 de Joaquim Boadas, president de la Fecasarm, la patronal de l'oci nocturn, nega l'agressió a Sabadell i desmenteix els fets succeïts a Badalona. En el cas de Waka, asseguren que el noi apallissat estava llençant ampolles de vidre contra la gent i els porters van haver d'actuar.

Pel que fa a Titus Badalona, des de la patronal mantenen que el cas és mentida. Sostenen que se les va denegar l'entrada a la jove i les seves amigues perquè anaven sota els efectes de l'alcohol i van intentar colar-se. Així i tot, el relat de la jove explica que a les seves amigues sí se les va permetre l'entrada, a diferència d'ella.

Però no és la primera vegada que es donen casos de discriminació per qüestió d'ètnia a locals d'oci nocturn. El novembre del 2019, un noi d'origen dominicà, Erik Peña, va presentar una denúncia per un altercat racista per part de la plantilla de seguretat de Waka. Els seus amics van poder entrar a l'establiment, però a ell el porter li va negar l'entrada sense donar cap explicació. "A lo mejor es por tu pelo" digué, fent referència als cabells afro del jove.

A continuació, van demanar els fulls de reclamació al local. "Quan ja érem un grup d'unes vint persones exigint reclamacions, un porter va tirar la tanca a terra i un grup va sortir a enganxar-nos, però no van aconseguir enxampar-nos", expressa Peña. Després dels incidents, el jove va enregistrar un vídeo en denúncia dels fets que es viralitzà per les xarxes fins a arribar a la televisió. A més, va tramitar una denúncia a través de la plataforma SOS Racisme.

 

Des de l'entitat, recomanen que, en cas de trobar-se amb situacions com aquestes, cal demanar el full de reclamacions i l'assistència de la policia. També és indispensable disposar de les gravacions de la discoteca i, si és possible, tenir testimonis dels fets. Les denúncies poden tramitar-se per via administrativa, que pot suposar una sanció d'entre 15.000 i 50.000 euros, o per via penal, que pot acabar amb la inhabilitació professional de l'agressor en qüestió d'entre 1 i 4 anys.

Un reclam a la intervenció de les administracions

SOS Racisme valora positivament l'ús de les xarxes per viralitzar aquestes situacions, però recalca que no es tracta únicament de visibilitzar, sinó que cal que les administracions apliquin fermament la normativa. "És essencial que les administracions no eludeixin la seva responsabilitat, que actuïn i facin efectives les normes existents", sosté l'entitat, "però el cert és que ens trobem en un context de racisme estructural, i aquest és un dels àmbits on es manifesta".

Des de la seva postura, Erik Peña sosté que el que cal és posar atenció en com treballen els establiments de nit. "Hauria d'haver-hi un equip d'inspeccions que actuï a les discoteques en horari nocturn", proposa Peña, "no serveix de ser que s'inspeccionin els locals al matí, quan el que realment s'ha de controlar passa a la mitjanit".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari