Àmbit de la notícia
Internacional

Suma't a Wikidones: les dones que escriuen sobre altres dones

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Júlia Bacardit
  • Imatge de Wikidones
    Font: Maria Romero Garcia
  • Dones editant la Viquipèdia a Les Corts
    Font: Wikimedia
  • Acte de Wikidones al casal d'Horta-Guinardó
    Font: Wikidones
  • Imatge de l'article de Josephine Baker fet per Wikidones
    Font: Wikimedia Commons
  • Imatge de l'article fet per Wikidones de Jacqueline Kasha
    Font: Wikimedia Commons
  • Wikidones el 2017
    Font: Wikidones
  • Coordinadora i dinamitzadora de les tres edicions del projecte Wikidones
    Font: Wikimedia Commons

Wikidones és un projecte que agrupa i orienta voluntàries perquè escriguin i editin articles de Viquipèdia (i de Wikipedia en la versió castellana i anglesa) sobre altres dones. 

Segons l’Amical Wikimedia, encara avui les biografies de dones que tenen una pàgina de l’enciclopèdia són només un 15% del total.

L’any 2012 la Fundació Wikipedia va revelar que només el 9% de les edicions de la majora enciclopèdia online havien estat escrites i revisades per dones. Dos anys més tard, Susana Noguera va pensar a crear Wikidones. El 2014, Marta Nieto Postigo es va convertir en la coordinadora de la primera edició del projecte

Què és Wikidones?

Wikidones és un grup de dones voluntàries que escriuen i editen articles de Viquipèdia (i de Wikipedia en la versió castellana i anglesa), per ampliar la quota d’articles sobre dones que han fet història però que fins avui no han tingut cabuda (o n’han tingut poca) a les enciclopèdies.

Wikidones va néixer a partir de la col·laboració entre el Centre cultural Francesca Bonnemaison, l’Amical Wikimedia i eduxarxa, tot i que eduxarxa només va col·laborar-hi en la primera edició del projecte, l’any 2014: aleshores l’entitat redactava material educatiu que es pogués utilitzar a les aules.

Lesbianes de tot arreu i dones de Ciutat Vella

 El projecte rep el suport de la Regidoria de Dones i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, i per aquest motiu cada edició anual gira entorn a un dels districtes de la ciutat.

Enguany el districte era Ciutat Vella, tot i que, com explica la coordinadora Montse Novell, aquest any no ha pogut crear un grup especial. Això no vol dir que no s’hagin creat articles sobre dones del districte que han marcat el curs de la història de la ciutat.

És el cas de la biografia de Sança Ximenis de Cabrera i de Prades, aristòcrata medieval que va pledejar per obtenir la seva dot i que va incitar la creació d’una capella a la catedral de Barcelona.

En canvi, també segons Novell, “aquest 2017 el que ha funcionat molt bé ha estat la redacció d’articles sobre lesbianes”. Prova d’això són el llistat llarg d’articles que podeu trobar a la pàgina de Wikidones, que inclouen figures com la difunta Sara Josephine Baker, metgessa lesbiana molt implicada en la salut dels migrants que arribaven als EUA, o com Jacqueline Kasha, ugandesa activista pels drets LGTBI al seu país d’origen.

Passat i present de Wikidones

En l’edició del 2015, coordinada per Blanca Álvarez Mató, les dones de la Taula de Dones de  Les Corts es reunien setmanalment al centre cívic Tomasa Cuevas. Hi havia molta feina, perquè la majoria d’elles, gairebé una desena, eren dones poques alfabetitzades digitalment, però la collita d’articles nous i millorats sobre dones del districte va ser bona. Entre molts altres articles, les dones de les Corts van deixar constància de personatges com la poetessa algueresa Pinutxa Ginesu Maffei o l'anarcosindicalista Joaquina Dorado Pita. 

La convocatòria del 2015 va ser un èxit i s’ha estès en el temps. Les membres de la Taula de Dones de les Corts han demanat l’assistència mensual d’una tècnica que ve una vegada al mes per ajudar-les a continuar la seva tasca d’edició i creació de textos sobre dones a la Viquipèdia, que avança a poc a poc però amb fermesa.

L’any 2016, el Wikidones va traslladar-se a El Casal de les Dones d'Horta-Guinardó,on l'èxit va ser menys notori que a Les Corts però no per això improductiu. Entre d'altres, les dones del districte de Guinardó Horta i part del Carmel  van publicar la biografia de Rosa Galobardes, activista que va tenir un paper clau en la formació voluntària a les dones més humils del seu barri.

Viquidones i Wikidones

L’any 2017 L’Amical Wikimedia i la Universitat Pompeu Fabra van promoure l’espai d’edició permanent Viquidones. El projecte de Viquidones vol contribuir a multiplicar la presència de biografies de dones a l’enciclopèdia i “va néixer de forma paral·lela a Wikidones”, diu Montse Novell. Quan li preguntem què ha canviat a Wikidones aquest 2017, la coordinadora apunta:

“Els articles de les dones de les Corts eren més difícils d’editar, perquè de vegades es triaven temes amb poques referències. Enguany totes les editores són més joves i no hem tingut la feina de formació digital que vam tenir a les Corts i a d’altres casals de barri, en què hi havia i hi ha una tasca prèvia d’alfabetització. Tot i que les dones del districte de les Corts segueixen editant, estic segura que les redactores del 2017 seguiran editant pel seu compte amb més facilitat".

L’objectiu final de tot plegat? Editar i omplir la Viquipèdia de dones astrònomes, científiques, dones que han creat, dones que han gestionat o que han sigut mecenes, dones que han lluitat o que han tingut un rol significatiu a les seves comunitats. Podeu aportar el vostra gra de sorra aquí i contribuir que l'anomenat "síndrome de la Barrufeta" sigui cosa del passat. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari