Àmbit de la notícia
Internacional

Uns 100 pianistes de 27 nacionalitats participen en el 57è Concurs Internacional de Música Maria Canals

  • Logotip de l'Associació Maria Canals

Del 18 de març a l’1 d’abril Barcelona esdevé la capital mundial del piano. El concurs ofereix més de 40.000 euros en premis principals i una trentena de concerts remunerats valorats en 35.000 euros. Hi hauran concerts gratuïts a diferents espais de la ciutat, així com l'audició de proves eliminatòries, gratuïta al Palau de la Música.

El Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona se celebra enguany del 18 de març a l’1 d’abril al Palau de la Música Catalana i en diferents equipaments emblemàtics i carrers i places de la ciutat. Durant aquests dies, un centenar de pianistes de 27 nacionalitats diferents participaran al Concurs i oferiran concerts per tota la ciutat en el marc de l’OFF Maria Canals.

Les proves eliminatòries del Concurs se celebraran entre el 20 i el 27 de març al Petit Palau, i la Prova Final, que comptarà amb la participació de l’Orquestra Simfònica del Vallès, tindrà lloc el dimecres 30 de març a les 20.30 hores al Palau de la Música.

Entre les novetats d’enguany destaca el piano que tocaran els finalistes del 57è Concurs. Es tracta del nou model CFX, un gran cua de 2,75m en què ha treballat Yamaha durant els darrers 19 anys i que es podrà escoltar per primer cop a Espanya durant el Concurs Maria Canals.

En total, entre els premis especials i els principals, el Concurs repartirà guardons amb un import superior als 40.000 euros. El primer guardó, el Premi Barcelona, té un valor de 20.000 euros, mentre que el Segon ofereix 10.000 euros i el Tercer Premi és de 6.000 euros. Els finalistes rebran també un Premi de 1.000 euros.

Els joves virtuosos participants en el Maria Canals, amb una edat compresa entre els 18 i 30 anys, opten també a nombrosos premis especials, entre els quals destaquen els que promouen compositors catalans: el Premi al Millor Intèrpret de la Música de M. Blancafort, el Premi al Millor Intèrpret de Música d’Albéniz, el Premi al Millor Intèrpret de la Música de F. Mompou o la novetat d’aquest any, el Premi al millor intèrpret de Montsalvatge.

Però els finalistes opten també a una trentena de concerts remunerats per Catalunya, Espanya i la resta del món. A Catalunya destaquen les actuacions als festivals de Música de Mitjanit a Sitges, Torroella de Montgrí, Santa Cristina d’Aro, Santa Florentina, així com al Palau de la Música i a L’Auditori. També destaquen concerts en les temporades regulars d’algunes de les orquestres simfòniques espanyoles més importants –Tenerife, Granada, Bilbao o Madrid-, i en capitals mundials com ara París, Roma, Moscou i una gira per la Xina, entre d’altres.

Homenatge a Maria Canals

Aquest any, el Maria Canals celebrarà la seva primera edició sense la presència de la seva creadora, Maria Canals i Cendrós, que va morir el passat mes de juliol a l’edat de 96 anys. És per això que el Concurs d’enguany vol retre un especial homenatge a la figura de la seva precursora amb l’exposició “Una vida dins la Música” i un acte homenatge al Palau de la Música.

L’entorn més proper a la fundadora del Concurs es reunirà el proper dissabte 19 de març a la Sala de Cambra del Palau a on se celebrarà una cerimònia homenatge. Durant l’acte, s’inaugurarà també l’exposició retrospectiva de la vida de Maria Canals que, situada al foyer del Petit Palau, es podrà visitar durant tot el Concurs.

L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, també ha volgut homenatjar a la pianista i ja ha anunciat que incorporarà el seu nom a un dels nous espais públics de la capital catalana en els propers anys. L’emplaçament del nou carrer, avinguda o plaça Maria Canals encara està per decidir.

Els barcelonins podran gaudir de la música dels concursants del Maria Canals vinguts d’arreu

Com ja ve sent tradició, durant els dies del Concurs s’oferiran recitals de piano en espais com el vestíbul de la L2 del Metro, a Plaça Universitat, els Jardins de Vil·la Amèlia, diversos centres cívics i escoles de música de la ciutat, la Biblioteca Bonnemaison o la Biblioteca de Catalunya, entre d’altres.

Proves eliminatòries gratuïtes

Com a novetat aquest any i en la línia de voler apropar la música de piano a tothom, el Concurs permetrà entrar gratuïtament a escoltar les proves eliminatòries que se celebren al Palau de la Música entre els dies 20 i 27 de març. Per entrar de franc només caldrà mostrar a les taquilles del Palau una fotografia d’un piano de carrer Maria Canals. Qui no en disposi també podrà continuar gaudint de les interpretacions dels millors pianistes del món pagant una entrada de 5 euros com cada any.

Sobre el Maria Canals

El Concurs Internacional de Música Maria Canals, pioner dels concursos de música a Espanya, és fundat l’any 1954 gràcies a l’empenta de Maria Canals i els seu marit, Rossend Llates, i a la col·laboració de personalitats rellevants de la societat catalana. El 1958 es converteix en el primer concurs espanyol en ser acceptat per la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, de qui obté la llicència per organitzar a Barcelona les branques de piano, violí, violoncel, guitarra, música de cambra, flauta travessera, percussió i cant.

Actualment és un dels concursos internacionals amb més tradició i treballa per consolidar-se com un dels concursos més prestigiosos del món.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari