Un informe de CEAR xifra en 70 milions les persones desplaçades en el món
Comparteix
El quinzè informe anual “Les persones refugiades a Espanya i Europa” demana un Pacte d’Estat pel dret a l’asil.
La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat ha elaborat el seu informe anual “Les persones refugiades a Espanya i Europa” on afirmen que actualment hi ha gairebé 70 milions de persones desplaçades de manera forçada en el món. En aquest context actual, l’organització d’ajuda a les persones refugiades ha exigit a Espanya i a Europa que siguin un exemple de respecte i garantia dels drets humans per a la resta d’Estats europeus. Per aquest motiu, demanen un marc legislatiu que garanteixi els drets de les persones refugiades, que tinguin accés a la protecció internacional i que s’aprovin polítiques d’acollida i inclusió.
Síria és una altra vegada el país d’origen d’un major nombre de persones refugiades i el segon amb més persones desplaçades internes, després de Colòmbia. L’any 2016, més de 5 mil persones van perdre la vida en el Mar Mediterrani, moltes d’elles, intentant fugir a través de les costes europees des de països com Turquia, Líbia, Egipte o el Marroc. Durant l’any 2016, 15.755 persones van sol·licitar peticions d’asil a Espanya segons l’informe, de les quals només 355 van ser reconegudes. A més, recorda que la Unió Europea es va comprometre l’any 2015 a reubicar i reassentar al voltant de 183.000 persones abans del pròxim 26 de setembre, de les quals només ha acollit el 20%.
Font: Eurostat
Alemanya va ser el país amb més sol·licitants d’asil. En total segons Eurostat, l’any 2016 més de 1.250.000 persones van sol·licitar protecció internacional als països de la Unió Europea, de les quals, Alemanya en va rebre 8.789 peticions per cada milió d’habitants. L’informe també denuncia que al llarg del 2017 la UE i els Estats membres van impulsar un conjunt de polítiques per frenar l’arribada de persones migrants i refugiades a les seves fronteres exteriors.
Des de CEAR demanen facilitar gestions fonamentals com l’empadronament o l’adquisició de la targeta sanitària, a més de dotar de serveis d’interpretació a hospitals i a les administracions públiques i assegurar programes d’accés educatiu i suport escolar, amb rendes mínimes d’inserció. Segons dades de l’informe les ONG han passat de gestionar 1.000 places d’acollida a l’agost del 2015 a acabar el 2016 amb un total 3.863.
L’organització també destaca que la publicació de la fotografia de l’Aylan mort en una platja turca al setembre del 2015 va fer que es fes una difusió massiva a través de les xarxes socials i per “primera vegada després de les guerres de l’antiga Iugoslàvia, les persones refugiades van ocupar un espai privilegiat a l’agenda dels mitjans de comunicació”. No obstant això, critiquen que s’ha centrat l’atenció massa i de manera exclusiva a les persones refugiades de Síria o en escenaris com el campament d’Idomeni i la frontera amb Calais.
Afegeix un nou comentari