Un nou model energètic a favor dels drets humans, article de Pau Solanilla
Comparteix
S’han escrit moltes pàgines assenyalant que un dels riscos més importants del segle XXI serà l’expansió previsible dels conflictes per tal d’accedir als recursos energètics. Si aquesta profecia es confirmés, agreujaria la situació ja molt precària de milions de persones arreu del planeta. Pobles que pateixen les conseqüències de la cobdícia de les empreses i dels governs corruptes, que exploten els recursos i les persones, violant els drets més fonamentals de les persones. Un cercle viciós d’explotació, de violència i de repressió que ha de ser evitable i que, de fet, ho és.
Tanmateix, no n’hi ha prou amb els missatges de bona fe. Calen mesures, polítiques i iniciatives creatives, audaces, innovadores i possibles. I, en aquest àmbit, l’energia i l’aposta per un nou model energètic hi tenen un paper essencial. L’energia constitueix el factor crític i fonamental per al desenvolupament al segle XXI, tant per a les societats avançades com per als països en via de desenvolupament. Sense energia, no hi ha desenvolupament, i la qüestió radica a poder oferir als pobles, a les comunitats i a les persones l’accés a fonts de generació d’energia que els permetin l’autoabastiment, el desenvolupament i, per tant, la pau i l’estabilitat. I això avui dia és possible gràcies a les tecnologies disponibles, que permeten actuar de forma ràpida i eficient, apostant per models de desenvolupament diferents dels que ofereixen els combustibles fòssils. No es tracta tant de vendre un horitzó verd, sinó més aviat d’apostar per un desenvolupament diferent i sostenible, que pugui oferir recompenses col·lectives enormes, tant en l’àmbit polític com en l’econòmic i el social. I aquest model és la generació distribuïda, és a dir, que els punts de producció se situïn a prop o al mateix lloc del consum.
Per a això, es disposa ja d’equips que permeten desenvolupar plataformes per produir energia per a l’autoconsum en polígons industrials, equipaments municipals o ciutats petites, cosa que obre noves possibilitats per aconseguir la sostenibilitat tan anhelada, seguretat en el subministrament i competitivitat, a més de generar riquesa i llocs de treball de qualitat a les comunitats on s’implanta. Espanya té les capacitats i el posicionament industrial i tecnològic suficients per liderar un nou model energètic que pugui canviar la fisonomia de l’energia els propers anys i oferir un horitzó d’estabilitat i de desenvolupament a pobles i comunitats ara en conflicte per l’accés als recursos energètics. Tenim davant nostre una oportunitat per afrontar el futur amb optimisme en un sector clau de l’economia. De nosaltres depèn aprofitar-la en tot el seu potencial perquè l’energia sigui un instrument per a la pau i no per a la guerra.
Pau Solanilla
Electria, Compañía Eléctrica para el Desarrollo Sostenible, SA
Afegeix un nou comentari