Un relator pels drets humans de l’ONU demana al Govern espanyol aixecar la suspensió de l’autonomia de Catalunya

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Alfred-Maurice de Zayas, expert independent de l'ONU.
Alfred-Maurice de Zayas, expert independent de l'ONU.
Logotip de l'ONU.
Logotip de l'ONU.
Segons de Zayas, l'autodeterminació és un dret fonamental que la comunitat internacional hauria d’ajudar a implementar.
Segons de Zayas, l'autodeterminació és un dret fonamental que la comunitat internacional hauria d’ajudar a implementar.

Un relator pels drets humans de l’ONU demana al Govern espanyol aixecar la suspensió de l’autonomia de Catalunya

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Alfred de Zayas ha exigit a les autoritats de l’Estat entrar en negociació amb els líders catalans i critica, segons diu, la regressió en drets humans que suposa la suspensió de l’autogovern.

L’expert independent de l’ONU Alfred de Zayas ha demanat al Govern espanyol que aixequi la suspensió de l’autonomia de Catalunya, vigent des de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució iniciada el passat dijous dia 26 d’octubre. De Zayas ha exhortat a les autoritats espanyoles a entrar en negociació amb els líders catalans i ha condemnat la decisió de suspendre l’autonomia titllant-la de “retrocés en la protecció dels drets humans”, incompatible amb els articles 1, 19, 25 i 27 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics (ICCPR)

Alfred de Zayas és un reconegut expert independent de les Nacions Unides sobre drets humans, crític amb Brussel·les pel seu silenci davant el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol. Advocat nord-americà d’origen cubà, ha col·laborat amb el Consell de Drets Humans de l’ONU. “Negar a la gent el dret d’expressar-se sobre l’assumpte de l’autodeterminació, negar la legalitat d’un referèndum, fer servir la força per impedir les votacions i cancel·lar l’autonomia de la gent com a mesura de càstig constitueix una violació de l’article 1 de l’ICCPR i del Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals".

De Zayas ha volgut remarcar que aspiracions d’autodeterminació dels pobles és una important mesura per prevenir conflictes, “donades les múltiples guerres que s’han succeït des del 1945 amb els seus orígens en la negació al dret d’autodeterminació”. L’expert de l’ONU ha afirmat a més que el Govern espanyol sembla invocar el principi d’integritat territorial per justificar accions per la força que silenciïn les dissensions polítiques.

“Per descomptat, hi ha molta gent al món que aspira a l’autodeterminació, sigui interna en forma d’autonomia o externa en forma d’independència” ha recordat Zayas. “És un dret fonamental que la comunitat internacional hauria d’ajudar a implementar”, ha afegit. Segons un article publicat per l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans, el dret d’autodeterminació és un dret de la gent i no una prerrogativa que els Estats poden garantir o negar. En aquest sentit, apunten que en el cas d’una col·lisió entre el principi d’integritat territorial i el dret a autodeterminar-se, és l’últim el que preval.

L’advocat nord-americà, crític amb les accions dutes a terme per l’Estat espanyol, va fer aquestes declaracions el passat dimecres dia 25. Segons l’opinió de l’expert, l’única solució democràtica a la situació actual és suspendre “les mesures repressives” i organitzar un referèndum monitoritzat per la Unió Europea, l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa i observadors internacionals com el Centre Carter.

Afegeix un comentari nou