Àmbit de la notícia
Internacional

Una càmera oculta capta la reacció de persones al carrer davant d’una situació de racisme

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Moment del vídeo on l'actriu Adeline Flaun pateix discriminació. Font: Federació SOS Racisme
  • Logo de la Federació SOS Racisme. Font: Federació SOS Racisme
  • La Xixa Teatre, companyia que ha participat en la gravació de l'spot. Font: Twitter

La Federació SOS Racisme llença un vídeo dins la campanya #AixoEsRacisme per fer denúncia sobre la discriminació que pateixen algunes persones per motius d'ètnia.

 "És un sorteig per una nit d’spa en un hotel", explica l’actriu Meritxell Martínez, de la Xixa Teatre, que interpreta el paper d’una promotora d’ofertes a peu de carrer, darrere d’un aparador. "M’hi puc apuntar?", li respon l’Adeline Flaun, una altra actriu, que és qui pateix la discriminació durant el vídeo. "És una oferta pensada per un altre tipus de públic, per a gent d’aquí", li respon la venedora. Aquest diàleg fictici es repeteix múltiples vegades davant la reacció de diferents persones anònimes que s’apropen a la parada interessades per l’oferta, en un vídeo gravat amb càmera oculta que té una durada de 4 minuts 39 segons. Alguns discrepen enormement amb el comportament de la venedora i rebutgen participar en el concurs, però d’altres fan els ulls grossos i donen suport al missatge racista de l’actriu.

Amb l’spot #AixòÉsRacisme, gravat a Barcelona el passat 14 de febrer, la Federació SOS Racisme llença una campanya de sensibilització per denunciar la situació de racisme que pateixen moltes de les persones que viuen al país. En aquest experiment social hi han participat 40 persones anònimes en un total de 23 escenes. Un cop la discriminació islamòfoba es produïa, un grup d’activistes de l’associació explicaven als ciutadans i ciutadanes que es tractava d’una escena amb càmera oculta, explicant l’objectiu de l’spot.
 


El responsable de comunicació de SOS Racisme Catalunya José Peñín ha explicat en un comunicat que la campanya vol tractar de "posar imatge a una realitat que SOS Racisme fa anys que denuncia: que moltes persones pateixen agressions i discriminacions en el seu dia a dia i que això ens afecta a tots i a totes".

El vídeo és una producció de DMA Producciones, i en la seva versió curta, es projectarà a les sales de cinema de CINESA durant la prèvia de la pel·lícula Fences de Denzel Washington. Disponible en diferents idiomes per a la seva visualització i difusió, va acompanyat d’una campanya a les xarxes socials sota els hashtags: #AixòEsRacisme, #esRacismo #Arrazakeriada i #isoéracismo.

El secretari general de la Federació SOS Racisme insisteix en la importància de "crear aliances entre organitzacions públiques i privades -com en aquest cas en el qual col·laborem amb CINESA, SOS Racisme i la Secretaria General de Migracions i generar estratègies per arribar al conjunt de la població". A més, afegeix que "tot i que existeix un grup important de persones amb posicions obertament discriminatòries, també és cert que conviu amb una majoria que ha mostrat el seu rebuig a aquest tipus d’actituds".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari