Una exposició recorda la solidaritat de Barcelona amb Bòsnia i Hercegovina durant la guerra

Fundació Solidaritat UB
Exposició sobre la solidaritat de Barcelona amb Bòsnia Font: Fundació Solidaritat UB
És coproduïda per l'EUROM de Solidaritat UB i la regidoria de memòria democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.
Concentració a Barcelona deu dies després del genocidi d'Srebrenica Font: Ajuntament de Barcelona
Tant la ciutadania com les institucions de Barcelona es van bolcar en l’ajut a la població bosniana.
Visita de Pasqual Maragall a Sarajevo durant el setge Font: Ajuntament de Barcelona
L'estil de cooperació amb Bòsnia s'ha reproduït, més tard, en diferents zones en conflicte o post-conflicte.

Una exposició recorda la solidaritat de Barcelona amb Bòsnia i Hercegovina durant la guerra

Fundació Solidaritat UB

Resum: 

La mostra, creada l’any passat al Museu d’Història de Bòsnia i Hercegovina, s’inaugurarà el 26 d’octubre a les 18:30 hores al panòptic de La Model espai memorial, i s’hi podrà visitar fins al 8 de gener de 2023.

L'exposició “Desperta, Europa!” arriba a l'antiga presó Model per recordar la solidaritat de Barcelona amb Bòsnia i Hercegovina durant la guerra de 1992 a 1995. La mostra original, que va ser creada i inaugurada al Museu d'Història de Bòsnia i Hercegovina l'any passat, s'ha complementat amb contingut addicional sobre les accions solidàries encapçalades per l'Ajuntament de Barcelona per ajudar la població civil d'aquest país durant la guerra i el setge de Sarajevo.

Coproduïda per l'Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat UB i la regidoria de memòria democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, l'exposició pretén contribuir al coneixement d'un capítol de la història contemporània d'Europa, del qual es compleixen trenta anys, així com estimular la reflexió sobre el sentit i la pràctica de la solidaritat.

La inauguració de la mostra tindrà lloc el 26 d'octubre a les 18:30 hores i comptarà amb la participació d'Elma Hašimbegović, comissària de l'exposició i directora del Museu d'Història de Bòsnia i Hercegovina, i l'historiador Nicolas Moll, investigador principal del contingut original. L'acte serà presidit per Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona, i Montserrat Puig Llobet, vicerectora d'Igualtat i Gènere de la Universitat de Barcelona. L'exposició romandrà oberta al públic, al panòptic de La Model espai memorial, fins al 8 de gener de 2023.

Context

La guerra de Bòsnia i Hercegovina, en ple desmembrament de Iugoslàvia, va ser sobretot un fenomen televisiu. Moltes persones tenien la impressió que no tenia res a veure amb elles o que no s’hi podia fer res; però moltes altres van decidir que no volien ser-ne espectadores. Tot i que el 1992, amb la cita olímpica, Barcelona vivia un any històric, tant la ciutadania com les institucions es van bolcar en l’ajut a la població bosniana, amb múltiples iniciatives que van marcar un estil de cooperació directa, de ciutat a ciutat, que posteriorment s'ha reproduït en diferents zones en conflicte o post-conflicte d’arreu del món.

Va ser una mobilització molt heterogènia, sovint en estreta col·laboració amb persones de Sarajevo i Bòsnia i Hercegovina implicades en la defensa cívica, cultural i intel·lectual del país, que exhortaven la resta del món a abandonar la seva passivitat. Tot plegat es resumia en el lema “Desperta, Europa!”, que ara dona títol a aquesta exposició.

Afegeix un comentari nou