Una Iniciativa Ciutadana Europea recull signatures per defensar les llengües i cultures minoritàries

Ravalnet
Logotip de la iniciativa 'Minority SafePack' Font: Minority SafePack
Logotip de la iniciativa 'Minority SafePack' Font: Minority SafePack
Acte de la iniciativa 'Minority SafePack' a Romania Font: Bethlendi Tamás -  Minority SafePack
Acte de la iniciativa 'Minority SafePack' a Romania Font: Bethlendi Tamás - Minority SafePack

Una Iniciativa Ciutadana Europea recull signatures per defensar les llengües i cultures minoritàries

Ravalnet

Resum: 

'Minority SafePack' demana que la Unió Europea promogui la diversitat cultural i lingüística i que els estats membres respectin plenament la Declaració de Copenhaguen dels drets de les minories.

Durant el mes de gener i febrer de 2018, tres iniciatives ciutadanes han recollit signatures per obtenir suport per presentar les seves propostes a tots els veïns i veïnes de Barcelona en una multiconsulta. Cada iniciativa tenia el repte d'aconseguir 15 mil signatures. En l'àmbit europeu també existeix la possibilitat de promoure una iniciativa ciutadana i demanar a la Comissió Europea que presenti una proposta de legislació. Es tracta d'un instrument de democràcia directa introduït per la Unió Europea (UE) l'any 2012. Per poder tirar endavant una Iniciativa Ciutadana Europea cal presentar un milió de signatures, provinents de com a mínim set estats membres de la UE.

'Minority SafePack' és una d'elles. Advoca per la defensa de les cultures i llengües minoritàries i reclama un estatus jurídic que les protegeixi. A la plana web de la iniciativa recorden que 50 milions de ciutadans/es de la Unió Europea pertanyen a una minoria nacional o a una comunitat lingüística minoritària i fan una crida per conservar aquesta diversitat cultural i lingüística.

Fins al moment, han aconseguit 979.790 signatures i els queda poc més d'una setmana per acabar aquest procés. A l'Estat espanyol l'han signat gairebé 50 mil persones. Algunes entitats com Plataforma per la Llengua han fet difusió de la campanya, per tal d'animar la ciutadania a donar-hi suport.

La iniciativa llança 11 propostes:

  1. Recomanació de la UE per a la defensa i la promoció de la diversitat cultural i lingüística.
  2. Programes de finançament per a comunitats lingüístiques minoritàries.
  3. La creació d'una Oficina per a la diversitat lingüística.
  4. Admissió de la protecció de les minories nacionals i de la promoció de la diversitat cultural i lingüística als projectes dels Fons de la Unió Europea per al Desenvolupament Regional.
  5. Fer avançar la recerca sobre el valor afegit de les minories a les nostres societats i a Europa.
  6. Aspirar a la igualtat de les minories sense estat.
  7. Una llei europea de drets d'autor única a fi que els mitjans de comunicació i els serveis en llengües minoritàries estiguin protegits.
  8. Llibertat de creació i d'ús de continguts audiovisuals a les regions de les minories.
  9. Inserció sense condició de les minories dins els programes regionals i nacionals de conservació cultural, dels mitjans de comunicació i de patrimoni.

La recollida de signatures s'està realitzant tant de manera virtual com en paper. Per poder donar suport a la iniciativa cal tenir mínim de 18 anys ser ciutadà o ciutadana d'un Estat Membre de la UE.

Afegeix un comentari nou