Una òptica mòbil viatja per Moçambic oferint revisions i correccions òptiques a les comunitats rurals

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La unitat mòbil de salut ocular ha viatjat, de moment, a sis dels catorze districtes de la província d'Inhambane. Font: Ulls del Món
La unitat mòbil de salut ocular ha viatjat, de moment, a sis dels catorze districtes de la província d'Inhambane. Font: Ulls del Món
El projecte ha format quatre dones de l'associació AMODEVI, dues en la gestió de la unitat i dues més en la producció d'ulleres. Font: Ulls del Món
El projecte ha format quatre dones de l'associació AMODEVI, dues en la gestió de la unitat i dues més en la producció d'ulleres. Font: Ulls del Món
La difusió de l'arribada de la unitat mòbil de salut ocular s'anuncia a través d'espots, i la participació en programes de ràdios comunitàries. Font: Ulls del Món
La difusió de l'arribada de la unitat mòbil de salut ocular s'anuncia a través d'espots, i la participació en programes de ràdios comunitàries. Font: Ulls del Món

Una òptica mòbil viatja per Moçambic oferint revisions i correccions òptiques a les comunitats rurals

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Ulls del Món impulsa aquest projecte, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, que dona resposta a les dificultats d'accés a aquest servei a causa de problemes de mobilitat o desigualtats de gènere.

Les dificultats a l'hora d'accedir a una atenció oftalmològica és una de les barreres amb les quals es troba part de la població de la província d'Inhambane, ubicada al sud de Moçambic, per tenir una bona salut ocular. No tots els districtes de la província compten amb el servei i atenció de professionals oftalmològics, per tant, els problemes de mobilitat, així com la falta de recursos, fa que la població més vulnerable que viu en zones més rurals quedi desatesa. Les desigualtats de gènere és un altre dels obstacles que priva les dones i nenes del servei.

Per respondre a aquestes mancances, des d'Ulls del Món, entitat que contribueix a fer que les persones amb deficiències visuals i sense recursos econòmics rebin atenció oftalmològica de qualitat a diversos països, ha impulsat un projecte pioner que permet fer arribar l'atenció ocular a tothom. Es tracta d'una unitat mòbil de salut ocular que viatja per l'extensa província d'Inhambane i que atén la població de les zones més allunyades dels centres urbans que habitualment no pot accedir al servei ni a ulleres graduades.

L'objectiu d'aquesta òptica mòbil és clar: garantir el dret a la salut ocular a la població més vulnerable de les zones rurals de la província del sud del país que no arriba a les unitats de consulta habituals. I ho fa mitjançant un minibús equipat amb les eines suficients que permeten realitzar revisions i correccions òptiques allà on va.

Vasco Cote, coordinador del projecte d'Ulls del Món a Moçambic, destaca la importància d'aquest projecte que vol trencar amb les barreres existents en les zones més remotes de la província d'Inhambane. "El projecte està responent a les nostres expectatives perquè tenim molta demanda de les comunitats", diu Cote, que afirma que l'òptica mòbil ofereix els serveis de consulta i òptica.

Cal tenir en compte que, tal com ens explica Cote, no totes les persones que passen a la consulta de la unitat mòbil de salut ocular trobaran una solució mitjançant l'ús d'ulleres. "També es fa promoció dels serveis disponibles a la província d'Inhambane que permeten assistir en malalties oculars que detectem a la unitat mòbil de salut ocular, com ara cataracta, glaucoma o algunes al·lèrgies", afirma Cote.

Sensibilitzar sobre la salut ocular

El coordinador del projecte explica que a la província hi ha gran incidència de cataractes i defectes refractius. Així, la població que més necessita el servei que ofereix d'aquesta òptica mòbil són joves de menys de quinze anys, que es troben en edat escolar, que són els pateixen els errors refractius, però sobretot gent gran. "Moltes d'elles veuen malament, ho associen a l'edat i pensen que es quedaran així, quan el que pateixen són cataractes, una malaltia que es pot curar amb cirurgia", manifesta Cote.

En aquest sentit, Cote afirma que l'òptica mòbil també vol informar i sensibilitzar sobre la necessitat de tenir una bona salut ocular. "Dins del projecte fem activitats específiques de sensibilització abans de fer l'atenció ocular, com xerrades sobre la salut ocular per part d'un tècnic de salut d'oftalmologia", explica, i afegeix que s'informa sobre algunes malalties associades, així com bones pràctiques d'higiene que també tenen influència en la salut ocular.

Per informar tant de l'arribada de l'òptica mòbil a cadascun dels districtes, així com de la realització d'aquestes xerrades, durant la setmana prèvia es fa difusió a través d'espots i programes a les ràdios comunitàries. "A Moçambic la ràdio és el mitjà de comunicació que tothom té a les seves llars, per tant ens permet fer arribar el missatge a tothom", exposa el coordinador del projecte. "Quan ja estem al terreny, ja hem mobilitzat les persones que volen accedir a aquest servei, i ja ens esperen", diu Cote.

Empoderament de la dona

Un dels grans valors afegits del projecte és el vessant de gènere que impulsa. L'Associaçâo para Mobilizaçâo no Desenvolvimento de Vilankulos (AMODEVI) és l'encarregada de gestionar aquest nou servei d'atenció a la província d'Inhambane, el que permet reforçar l'empoderament econòmic de la dona, quelcom que també és una de les línies d'intervenció en les que treballa Ulls del Món a Moçambic.

"S'han format a quatre dones d'aquesta organització que ha treballat amb Ulls del món des de 2016 en la gestió d'altres unitats òptiques: dues en temes de gestió de la unitat i altres dues en temes de producció d'ulleres", explica Cote. Un xofer i un tècnic d'oftalmologia que pertany, al sistema nacional de salut, completen el personal de la unitat mòbil de salut ocular.

El projecte, que compta amb el finançament de l'Ajuntament de Barcelona, es va presentar al mes de març i, des de llavors, ha visitat sis dels catorze districtes que conformen la província del sud de Moçambic. S'espera que, abans que finalitzi el projecte, la unitat mòbil de salut ocular pugui visitar la resta de districtes d'aquesta província. "El nostre objectiu és poder visitar tota la província i atendre un univers d'unes 4.000 persones, proporcionant unes 1.400 ulleres", revela Cote.

Afegeix un comentari nou