Vincles, una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona que arriba a Noruega

Autor/a: 
Rubén Escobar

Vincles, una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona que arriba a Noruega

Autor/a: 
Rubén Escobar

Resum: 

L'expert Jordi Tolrà explica en unes conferències a Oslo l'envelliment actiu i saludable de les persones d'edat avançada a les grans ciutats i fa referències al projecte Vincles nascut a Barcelona.

L'expert Jordi Tolrà, convidat per l'Ajuntament d'Oslo, va participar el passat dimecres 23 de setembre a la Conferència Noruega de Serveis Socials, on va parlar sobre l'envelliment actiu i saludable i sobre el projecte Vincles, un programa que va néixer gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona. Segons explica Tolrà, la població nòrdica cada cop té més persones de la Tercera Edat que tendeixen a aïllar-se i participar menys en activitats socials.

En aquest sentit, Tolrà va dividir la conferència en tres parts: com les noves tecnologies poden aportar qualitat de vida a l'envelliment, quin paper hi pot jugar el voluntariat i quines experiències d'èxit existeixen a Europa en aquesta matèria. Com a exemples, van sortir iniciatives que s'han presentat a diferents fòrums europeus, experiències en l'àmbit del voluntariat social a Catalunya amb casos com els Amics de la Gent Gran o Avismon, o projectes tecnològics com el ja esmentat Vincles.

Vincles és un projecte de l'Ajuntament de Barcelona que vol acabar amb l'aïllament i la soledat de les persones grans que viuen soles. Per fer-ho, l'ús de les noves tecnologies de la informació i comunicació (TIC) és un factor que el mateix projecte s'ha proposat treballar amb aquestes persones. El projecte és una iniciativa d'innovació social que aposta per un canvi d'enfocament, d'individual a col·laboratiu, en el sistema d'atenció personal.

Estudis científics han demostrat que la soledat pot deteriorar l'estat d'ànim de les persones grans o empitjorar-lo si aquestes ja presenten algun tipus de malaltia crònica. A més, quan una persona es fa gran, se li suma el fet que el teixit social que tenia al seu voltant canvia d'hàbits i costums: els fills s'independitzen i organitzen la seva vida, els amics es jubilen i de vegades poden tornar al poble d'origen, o simplement es produeix el defalliment de persones properes, etc.

L'Ajuntament de Barcelona treballa perquè Vincles sigui una estratègia que permeti la societat veure de manera distinta l'anomenada Tercera Edat. I com ho vol aconseguir? El projecte digital consisteix en el fet que familiars, amics, gent del barri i professionals es vinculin amb la persona gran i li facilitin el fet de sortir de casa per fer activitats, comunicar-se a través de videoconferències, poder enviar i rebre arxius com fotografies, entre altres avantatges que el món Internet presenta.

De cara al futur es preveu que la persona beneficiària pugui treure diners del banc sense sortir de casa o anar al metge per videoconferència fent servir eines segures i que respectin la intimitat i la privacitat de la persona. Fins ara, Vincles va guanyar el primer premi del Bloomberg Mayor's Challenge 2014, una competició d'idees innovadores que se celebra a Nova York, fet que li dóna reconeixement internacional i finançament per futures innovacions.

Afegeix un comentari nou