The Voice of the Workers: explotació i lluita sindical a Filipines

iWith.org
Autor/a: 
Júlia Bacardit
 Font: Dave Gibney
Font: Dave Gibney
 Font: SETEM Catalunya
Font: SETEM Catalunya
 Font: Voice of C&F Mfg Phils Corp Workers
Font: Voice of C&F Mfg Phils Corp Workers

The Voice of the Workers: explotació i lluita sindical a Filipines

Autor/a: 
Júlia Bacardit
iWith.org

Resum: 

Setem Catalunya difon un documental sobre la falta de drets bàsics a les fàbriques productores per a multinacionals electròniques i tèxtils.

“Les persones filipines no som estúpides. Això és Filipines. No actueu com si fos el vostre país”. És el clam que obre The Voice of the Workers, un documental curt que s’insereix dins la campanya de SETEM Roba Neta. L’any 2016, durant els Camps de Solidaritat SETEM Catalunya a Luzón, Filipines, participants voluntaris agrupats sota el nom bubalus.org es va posar a gravar The Voice of the Workers.

El documental té una durada de 15 minuts i posa en primer pla el testimoni de treballadors i treballadores de la indústria tèxtil i electrònica al país asiàtic.
Salaris irrisoris, falta d‘equipament per evitar riscos laborals, jornades diàries de 12 hores, vacances inexistents. Sense censura, sindicalistes, treballadores i treballadors de les fàbriques expliquen les seves condicions laborals. Darrere de marques com Samsung, H&m, GAP, Adidas, Ralph Lauren, Panasonic o LG hi ha noms que ens són molt menys familiars, com és el cas de la M. Ubis Company Incorporated.


Com que la globalització va lligada a l’externalització o fabricació segmentada, les peces electròniques es produeixen per separat. Això fa que l’aprenentatge tecnològic que obtenen els i les treballadores filipines sigui gairebé nul, tal com apunta una de les entrevistades. No hi ha transferència de coneixement, ni condicions de treball mínimament dignes. Com a contrapartida existeixen les anomenades Economic Zones, àrees restringides als estrangers inversors. En aquestes àrees, talment com si es tractés d’assentaments postcolonials, hi manen les lleis que decideixen els empresaris europeus, coreans i japonesos que hi viuen.

The Voice of the Workers, que es va projectar durant el passat Social Mobile Congress, és una producció de Setem- Catalunya en col·laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació amb suport al Desenvolupament. Voice of C&F Mfg. Phils. Corp Workers és el sindicat que van crear uns quants treballadors i treballadores de fàbriques a Filipines el 6 de juny del 2016: l’endemà mateix van ser acomiadats. Després van ser readmesos. Malgrat l’assetjament laboral, filipins i filipines de les fàbriques de les Economic Zones s’uneixen per fer front a la norma no escrita de les fàbriques, una política que es posiciona tàcitament en contra de la creació de sindicats i en contra de les vagues. El documental està disponible al Canal de Youtube de Setem des del passat 6 d’abril.

Afegeix un comentari nou