Àmbit de la notícia
Internacional

Yslem, 'Hijo del desierto': "El rap m'ha permès parlar de la causa sahrauí sense embuts"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Yslem Mohamed Salem Nafaa o 'Hijo del desierto', raper sahrauí.
    Yslem Mohamed Salem Nafaa o 'Hijo del desierto', raper sahrauí.
  • El campament de refugiats d'Smara és dels més grans de la zona del Sàhara occidental.
    El campament de refugiats d'Smara és dels més grans de la zona del Sàhara occidental.
  • A través del rap i de la música, l'Yslem reivindica i denuncia les vulneracions de drets del poble sahrauí.
    A través del rap i de la música, l'Yslem reivindica i denuncia les vulneracions de drets del poble sahrauí.

Gràcies al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, impulsat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la CCAR, el raper sahrauí plasma com, a través de la música, denuncia la vulneració de drets del seu poble.

El poble sahrauí fa més de quaranta anys que viu sota la repressió, la violència i la vulneració dels drets fonamentals. Un conflicte que s'estén des del 1975, quan les tropes del Marroc van ocupar el territori sahrauí, amb el suport de l'estat espanyol. La majoria de la població va patir un èxode massiu i, des d'aleshores, viuen en camps de refugiats situats a Algèria, principalment. Concretament, als campaments de Tindouf, és on va néixer l'Yslem Mohamed Salem Nafaa, més conegut com a 'Hijo del desierto'.

Des de ben petit, es va interessar per la poesia, la música i els ritmes del hip-hop. Després de viure part de la seva infància i adolescència a Tindouf, va arribar a Espanya gràcies al programa de 'Vacances en pau', de la Coordinadora estatal d'Associacions Solidàries amb el Sàhara. L'Yslem ha dedicat tota la seva vida a escriure cançons i crear música amb l'objectiu principal de denunciar i reivindicar la situació del poble sahrauí, i per estendre aquest missatge arreu del món.

En el marc del projecte 'Ciutats Defensores dels Drets Humans', impulsat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi (CCAR), ha visitat Barcelona i hem parlat amb ell per conèixer la seva història en profunditat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari