Àmbit de la notícia
Jurídic

25 de novembre, Dia Internacional contra la violència envers les dones

Autor/a
Mireya Ponce Sastre
  • Logo violència envers les dones
  • Prou violència de gènere

Com cada any, el 25 de novembre  es commemora el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.

Són molts els actes que el proper 25 de novembre es faran arreu de Catalunya per commemorar el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

En concret a la ciutat de Barcelona, està previst que es faci lectura d’un manifest contra  la violència masclista, a les 12 del mig dia, a la Plaça Sant Jaume. Tot seguit, es farà un minut de silenci en  record de les víctimes d’aquesta forma de violència.

Les estadístiques parlen d’un total de 700 morts en tot l’Estat per violència de gènere, en la darrera dècada, tot i l’aprovació al desembre de 2004 de la Llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.

És per això que aquest és un tema d’especial importància per a la societat en general, les administracions i les entitats que treballen per eradicar la violència masclista.

Són moltes les formes de violència en vers les dones: violència física, psíquica, sexual i econòmica. I aquesta es manifesta tant en l’àmbit familiar, com de parella, laboral o social, amb atacs que van des de les agressions sexuals, a l'assetjament laboral, el tràfic de dones i nenes o la mutilació genital femenina.

Des de les Administracions es vol incidir en la importància d’un treball conjunt front aquest tipus de violència per part d’organismes públics, entitats i societat. Cal continuar regulant, prohibint i sancionant aquesta violència vers les dones en països on no tenen cap tipus d’ajut, ni normativa. I continuar treballant per consolidar en les nostres societats un canvi d’actitud front aspectes culturals molt arrelats que promouen o justifiquen les desigualtats entre homes i dones.

Des de la Generalitat, aquesta lluita contra la violència envers les dones és una prioritat, amb serveis d’atenció i prevenció directa com ara:

  • El servei d’atenció especialitzada: servei telefònic de la línia 900 900 120 d'atenció permanent a dones en situació de violència.
  • Ajuts econòmics per a víctimes de la violència de gènere que es troben en situacions de risc d’exclusió social.
  • Estratègies de coordinació i treball en xarxa :creant un llistat de  recursos per a l'abordatge de la violència masclista, un Protocol marc i una Comissió Nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista.
  • A nivell normatiu: amb un recull de normativa autonòmica i estatal.
  • Amb campanyes de prevenció i sensibilització.
  • I finalment amb la creació d’una xarxa de servei d’informació i atenció integral de les dones.

També l’Institut Català de les Dones ofereix servies d’atenció per a les dones en tots els vessants i necessitats com ara:

  • Les oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones arreu del territori: ofereixen informació i orientació sobre serveis i recursos per a les dones.
  • Serveis gratuïts d'atenció psicològica i assessorament jurídic.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari