Àmbit de la notícia
Jurídic

25 pel·lícules amb rerefons feminista

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Dani Gallart
  • En la indústria de Hollywood, els papers de les dones són minoritaris i determinades per l'home. Font: Unsplash.
    En la indústria de Hollywood, els papers de les dones són minoritaris i supeditats als persontages masculins. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • Amb films com Brave, Frozen o Vaiana, la factoria Dinsey dona més protagonisme a la figura d'una dona forta, valenta i independent. Font: Unsplash.
    Amb films com Brave, Frozen o Vaiana, la factoria Dinsey dona més protagonisme a la figura de la dona forta, valenta i independent. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.

Un repàs de films feministes des de la dècada dels anys 80 fins a l’actualitat.

L’amor entre dues noies, la igualtat de drets i condicions a la feina, l’esport o qualsevol entorn social i els prejudicis als que s’enfronten les dones per la seva religió, ètnia, cultura o pel sol fet de ser dona, són només alguns dels temes que ens porten a la reflexió a través d’aquestes pel·lícules feministes.

 

Tootsie (1982)

Protagonitzada per Dustin Hoffman, Tootsie ens porta al Hollywood dels anys 80 per mostrar les dificultats a les quals s’enfronta una actriu pel sol fet de ser dona. Amb un to d’humor, la pel·lícula explica la història d’un home que després de ser rebutjat en innumerables papers decideix passar-se per dona i així aconseguir treball davant la pantalla. Però aquest fet, només és el desencadenant per tractar les desigualtats entre homes i dones en el món del cinema i els assetjaments sexuals que pateixen les actrius en el seu dia a dia.

 

El color púrpura (1985)

Inspirada en la novel·la d’Alice Walker i dirigida per Steven Spielberg, aquesta pel·lícula mostra la més crua realitat a la que s’han enfrontat moltes dones sota l’opressió del patriarcat. Als Estats Units de principis del segle XX, Celie, una jove negra de 14 anys, està embarassada del seu propi pare. Celia ha de fer front a una vida miserable determinada pel patriarcat de la seva família i submisa a la violència, el despotisme i la crueltat del seu pare.

 

Thelma & Louise (1991)

La història d’amor entre dues amigues, deixar enrere una vida buida i sense sentit, però sobretot una autèntica rebel·lia contra el masclisme i la societat són els temes principals de Thelma & Louise. Dos amigues decideixen iniciar un viatge juntes per allunyar-se de les seves mortals rutines i aprendre a viure la vida com mai abans ho han fet. El que anava a ser un viatge alliberador i divertit s’acaba convertint en un viatge de descobriment personal i rebel·lia contra el sistema.

 

Tomates verdes fritos (1991)

Aquest drama mostra la realitat d’una dona atrapada en un matrimoni sense amor que viu amb la inseguretat del seu sobrepès i necessita l’aprovació del seu ximple marit. Però tot canvia quan coneix a Ninny, una àvia de 82 anys que li explica la història de dues dones i l’assassinat del marit d’una d’elles. La història li farà comprendre que ha de lluitar per ser fidel a ella mateixa i li ensenyarà a fer front als seus problemes perdent la por i la seva inseguretat per convertir-se en una dona valenta.

 

Ellas dan el golpe (1992)

Una pel·lícula que combina el drama amb la comèdia i mostra com les dones es fan un lloc en un esport d’homes. Al 1943, en plena guerra, el beisbol va estar a punt de desaparèixer als Estats Units. Davant la falta de jugadors, es va formar una lliga femenina que intentava captar l’atenció del públic. Amb un entrenador alcohòlic, Dottie i Mae lluiten en un món d’homes per demostrar que són capaces de competir com ells.

 

Antonia (1995)

Antonia és la història d’una dona que va dedicar la seva vida al feminisme. En una tranquil·la granja holandesa, la nonagenària Antonia fa memòria de com va tornar amb la seva filla al seu poble natal poc després de finalitzar la Segona Guerra Mundial i d’haver-se enviudat. El seu comportament heterodoxa crida l’atenció en un lloc tan conservador. La defensora dels drets de la dona generarà reaccions contràries entre els seus veïns que amb el pas del temps, acceptaran els seus pensaments i es donarà pas a una convivència afectuosa i pacífica.

 

Todo sobre mi madre (1999)

Un film d’Almodóvar que aborda l’univers feminista d’una forma molt intimista per conèixer la psique femenina. Manuela, una mare soltera, li ha promès al seu fill explicar-li tot el que sap del seu pare quan compleixi 17 anys. Però en el seu aniversari el seu fill és atropellat després de perseguir a la seva actriu preferida. Aquest fet farà que es traslladi a Barcelona per buscar al pare del fill mostrant el patiment femení sense estereotips ni complexes.

 

Quiero ser como Beckam (2002)

El llargmetratge trenca els prejudicis del paper de la dona en l’esport i els estereotips de com ha de ser una noia convencional a la Índia. Jess només vol jugar a futbol i arribar a ser com el famós futbolista David Beckham, però els seus pares volen que sigui com la seva germana gran i estudiï, cuini i es comprometi amb un home. Un dia, Jules la convida a jugar en l’equip local, el que li donarà pas a descobrir un nou món i a ser ella mateixa.

 

Te doy mis ojos (2003)

El film mostra el retrat d’una relació tòxica entre Pilar (Laia Marull) i la seva parella (Luis Tosar). Pilar està sotmesa en una relació on pateix dia rere dia violència de gènere, tant física com psíquica, però és incapaç de trencar per complert amb la relació, en part pel temor que li causa el seu marit i en part perquè creu que li estima. La pel·lícula denúncia una realitat molt present a la nostra societat i encoratja a les dones que ho estan patint a que donin el pas.

 

En tierra de Hombres (2005)

Inspirada en una història real, aquest drama narra la història d’una mare soltera que torna al seu poble natal al nord de Minnesota per buscar treball a les mines de ferro. Però el sol fet de ser dona la porta a un camí d’humiliacions per part dels seus companys de feina que li fan la vida impossible. Josey farà història arribant als jutjats per presentar una demanda per assetjament sexual i reivindicar els seus drets.

 

Persépolis (2007)

Persépolis mostra la revolució islàmica a través dels ulls d’una noia iraniana. Des de la revolució islàmica fins als dies d’avui, aquesta animació biogràfica ens porta al moment en què els fonamentalistes prenen el poder forçant a les dones a portar el vel mentre empresonen a milers de persones. Quan Marjane arriba a l’adolescència, els seus pares l’envien a Europa, on coneix una nova cultura que no té res a veure amb la seva. Però la soledat la porta de nou amb la seva família on haurà d’afrontar el posar-se de nou el vel i sotmetre’s a una societat tirànica.

 

Miss representation (2011)

El documental tracta la gran influència que exerceixen els medis de comunicació als infants al presentar una visió degradant i de inferioritat del paper de la dona a la societat actual. El film explica com les dones es presenten com a objectes sexuals i només són valorades pel seu físic en comptes del seu intel·lecte o altres qualitats. També aborda el paper de la dona a la política i com aquesta està en una inferioritat desbordant en càrrecs importants. Als Estats Units, el 51% de la població són dones, però només representen el 17% del congrés.

 

La Fuente de las mujeres (2011)

Aquesta comèdia dramàtica tracta la desigualtat entre homes i dones i la capacitat reivindicativa de la dona per canviar la realitat. En un petit poble d’Orient Mitjà, la tradició exigeix a les dones anar a buscar l’aigua a la font que es troba a dalt de la muntanya. Leila, una jove casada, proposa fer una vaga de sexe fins que els homes col·laborin en el transport de l’aigua a l’aldea.

 

Brave (2012)

L’esperit indomable de Merida i l’objectiu de canviar el seu destí són els motors de la jove protagonista del film de Disney. Cansada de les antigues costums del seu poble escocès, Merida decideix trencar amb la tradició de casar-se amb un home per ser lliure. Però això només serà l’inici d’un llarg camí. Després d’enfadar-se amb la seva família, s’escaparà de casa i coneixerà una misteriosa anciana que li concedirà un desig. El que no sap Merida és que aquest desafortunat desig li ensenyarà el veritable sentit de la valentia.

 

La vida de Adele (2013)

Adaptada de la novel·la gràfica ‘Blue’, el film ens apropa la realitat d’una jove de 15 anys amb dubtes sobre la seva sexualitat. Sota els prejudicis dels seus amics i la seva família, Adèle trencarà amb la seva vida tal i com la coneixia per iniciar un camí cap a la maduresa. A través de l’atracció que li desperta una noia amb el cabell blau, Adèle deixarà enrere tots els estereotips amb els que havia cregut per ser ella mateixa sense importar el què diran.

 

Frozen (2013)

Una de les primeres pel·lícules Disney en la que l’heroi no ha de salvar a la princesa, perquè aquesta no necessita cap heroi que la salvi. Frozen trenca l’estereotip que les noies han de buscar un ‘príncep blau’ i mostra una noia independent, forta i encoratjada com és l’Elsa. En aquest cas, la pel·lícula transmet el tema de l’amor entre dues germanes i com aquest vincle és més fort que qualsevol altre amor. Aquest 2019, la factoria Disney estrenarà la segona part.

 

Carol (2015)

Un amor entre dues dones que retrata els prejudicis que existien al Nova York dels anys 50.  Una jove dependenta que somia amb una vida millor s’enamora de Carol, una dona elegant i sofisticada atrapada en un matrimoni infeliç. L’atracció que senten l’una per l’altre donarà un gir de 180 graus a les seves vides i les enfrontarà als prejudicis d’un amor incomprès per la societat.

 

Sufragistas (2015)

La lluita pel vot femení a través del naixement del moviment sufragista a Anglaterra és el tema principal de la pel·lícula. Sufragistes de classe obrera que veien com les seves reivindicacions pacífiques no servien per a res. A través de la radicalització i una lluita incessant per aconseguir la igualtat i la dignitat de les dones, aquestes heroïnes es van arriscar a perdre-ho tot; la casa, els seus fills i la seva pròpia vida.

 

Mustang (2015)

Emmarcada en un petit poble turc, Mustang és una història d’opressió a la dona que exemplifica el patriarcat d’una societat arcaica. Després de jugar innocentment a la platja amb els seus companys de classe, la vida de cinc germanes òrfenes canvia radicalment quan la seva àvia i el seu tiet decideixen prendre mesures amb l’objectiu d’assegurar la seva puresa i virginitat. Un camí que les portarà directes cap a un matrimoni no desitjat i que les farà lluitar per allò que és seu i més anhelen, la llibertat.

 

20th Century Woman (2016)

La peli feminista nominada a l’Oscar per millor guió original ens trasllada a la Califòrnia de finals dels anys 70 per narrar la història de tres dones. El film parla de l’exploració de l’amor i la sexualitat sense complexos ni limitacions a través d’una mare i dues amigues seves. Totes tres intentaran ajudar al jove Jamie en el procés de maduració i tot el que això comporta.

 

Figuras ocultas (2016)

Figuras ocultas mostra la lluita de les dones per arribar a ocupar feines que suposadament només estaven fetes per homes. A mitjans dels anys 60, tres dones científiques afroamericanes van fer-se un lloc a la NASA gràcies al seu talent i coneixement que va ajudar als Estats Units a posar en òrbita a l’astronauta John Glenn. Per si no fos poc, també es van enfrontar a la discriminació racial en plena lluita pels drets civils dels negres estatunidencs.

 

Vaiana (2016)

Un film Disney que parla de la fortalesa i independència de les dones. En aquest cas, la història ens trasllada a unes illes del sud del Pacífic fa dos milers d’anys. Vaiana, una jove amb ganes d’explorar món, ha d’emprendre una perillosa travessia per tornar la pedra sagrada a Te Fiti, la deessa mare de la Polinèsia, i així salvar tota la seva aldea. Una pel·lícula on l’heroïna és una noia independent, segura de sí mateixa i que no necessita cap noi que la salvi, sinó que busca el seu destí i el seu lloc en el món, a través de la seva valentia.

 

Tres anuncios en las afueras (2017)

Si d’alguna cosa parla aquesta pel·lícula, és de donar visibilitat a les violacions i assassinats que pateixen les dones en qualsevol part del món dia rere dia. Mildred, la mare de la noia violada, decideix pel seu compte iniciar una guerra contra el seu poble i la policia local i així fer justícia a la seva filla. S’haurà d’enfrontar a una societat que davant la problemàtica decideix mirar cap al costat i fer com si no hagués passat res. Però Mildred iniciarà la seva batalla amb un peculiar reclam que posarà en evidència el succés: tres anuncis contra la policia a les afores del poble.

 

Carmen y Lola (2018)

Carmen y Lola narra la història d’amor entre dues noies que s’han d’enfrontar als prejudicis de les seves famílies gitanes. Com qualsevol altre gitana, Carmen està a punt de casar-se amb un noi i començar una família amb tants fills com sigui possible. Però tot canvia quan coneix a Lola, una gitana poc comú que somia amb anar a la universitat i dibuixa grafits d’ocells en llibertat. Totes dues començaran a sentir un amor molt especial per l’altre mentre s’enfronten als inconvenients i discriminacions de les seves famílies, que no les acceptaran tal i com són.

 

Elisa y Marcela (2019)

L'últim llargmetratge d’Isabel Coixet arribarà al 2019 i ho farà amb un forta càrrega feminista. Al 1885, Elisa i Marcela es coneixen a l’escola on treballen. El que comença com una amistat acaba sent una relació amorosa que viuen amagades. Però els pares de Marcela sospiten alguna cosa i l’envien un temps a l’estranger. Quan torna, les dues segueixen sentint el mateix i decideixen tenir una vida en comú. Però davant la pressió social, tracen un pla: Elisa abandonarà el poble per tornar convertida en Mario i així casar-se amb Marcela.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari