6 de febrer. Dia internacional contra la mutilació genital femenina

Autor/a: 
Mireya Ponce Sastre
 Font:
Font:
 Font:
Font:

6 de febrer. Dia internacional contra la mutilació genital femenina

Autor/a: 
Mireya Ponce Sastre

Resum: 

Des de la Generalitat i diferents entitats que lluiten a favor dels drets humans i en concret, dels drets de la dona, és vol recordar que avui 6 de febrer és el Dia internacional contra la mutilació femenina.

Fa anys que tant des de la Generalitat com des de les entitats del sector, es duen a terme polítiques actives i accions encaminades a eradicar la mutilació genital femenina (MGF), entesa com una forma de violència masclista i un atemptat directe contra les drets humans.

Es tracta d’una pràctica que va en contra dels drets i llibertats de les dones i nenes, principalment de països africans, en concret de la franja de Sahel, tal i com denuncien administracions i entitats.

A més, des de la Organització Mundial de la Salut (OMS) es descriu aquesta pràctica com una lesió intencionada i no mèdica, que es practica amb condicions no salubres i que pot tenir conseqüències greus per a la salut de les nenes víctimes d’aquesta mutilació genital. Actualment, la legislació penal espanyola preveu aquesta pràctica com a delictiva.

Des de la Generalitat es vol destacar el fet que Catalunya és un referent a nivell internacional en el control i prevenció de la mutilació genital femenina. Es compta amb un “Protocol d’actuacions per prevenir la mutilació genital femenina”.

Dins el protocol es preveuen la creació de Taules locals i grups de treball on es treballa per un major control i coneixement de les situacions de risc en què es poden donar possibles (MGF) per tal de denunciar-les i prevenir-ne de futures, mitjançant la col·laboració de col·lectius de dones afectades i coneixedores d’aquesta pràctica en els seus països d’origen.

Per finalitzar els actes commemoratius del Dia internacional contra la mutilació internacional femenina, el proper 22 de febrer es celebrarà a Barcelona una jornada de reflexió on es presentarà la constitució d’una nova associació de dones africanes que actualment viuen a Catalunya, formant part de la comunitat catalana i lluitant per eradicar aquesta pràctica en els seus països de origen.

En concret es tracta de dones que provenen de països com Guinea Conakry, Guinea Bissau i Burkina Faso, on el nombre de MGF és més elevat.

Afegeix un comentari nou