Àmbit de la notícia
Jurídic

Karen Taxilaga: "M'han torturat i agredit sexualment per defensar els drets humans"

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Dani Gallart
  • El programa ofereix protecció i atenció integral durant 6 mesos. Font: Unsplash.
    El programa ofereix protecció i atenció integral durant 6 mesos. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • El programa permet que qualsevol activista amenaçat, segueixi lluitant pels drets humans des de Catalunya. Font: Unsplash.
    El programa permet que qualsevol activista amenaçat, segueixi lluitant pels drets humans des de Catalunya. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.

La mexicana és una de les tres defensores que s'acull al programa català de protecció per a activistes perseguits/des.

 

El Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans té per objectiu oferir protecció i atenció integral a les persones defensores dels drets humans que vegin amenaçada la seva vida o integritat per l’activitat que realitzen en el seu país d'origen.

Durant una acollida de sis mesos, es porta a terme una agenda formativa i una agenda d’incidència, així com l’atenció psicosocial que es decideixi amb la persona defensora i l’acompanyament en el seu dia a dia.

A més, l’entitat sol·licitant posa a disposició de la persona defensora un espai de treball perquè pugui seguir portant a terme la seva tasca amb l’organització d’origen.

Les entitats realitzen un seguiment de la situació de risc en el país durant tot el període d’acollida, elaboren un diagnòstic i estableixen les mesures necessàries per a que el retorn es realitzi amb seguretat.

El programa ha tingut dues fases. Entre el 2009 i el 2010 va acollir 5 defensors/es, quatre de Colòmbia i un de Turquia. A la fase actual, el programa acull un defensor colombià, una defensora colombiana i una defensora mexicana.

 

El cas de Karen Taxilaga

Karen Taxilaga és líder comunitària i defensora dels drets humans, dels pobles indígenes de Mèxic i del medi ambient d’Hidalgo.

L’activista lluita per donar al seu poble les 1899 hectàrees que el govern els hi ha tret, privant-los d’aigua potable i fent arribar l’aigua contaminada de les indústries que provoca malalties a tota la població.

Degut al seu ferm activisme, la vida de Taxilaga ha estat en perill en moltes ocasions. Al 2008, va perdre un ull pel cop d’un granader. A l'agost del 2017 van tornar a agredir-la. "Em van segrestar durant dos dies. Em van torturar i agredir sexualment", va explicar Taxilaga a Xarxanet

Taxilaga afirma que “està viva gràcies als seus companys, que van fer la pressió necessària a l’estat i la van buscar zona per zona fins trobar-la”. Seguir lluitant pels drets del seu poble des de Mèxic ja no és segur, ja que dia rere dia la seva vida corre perill.

Actualment, la defensora mexicana està acollida a Catalunya pel Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans.

Gràcies al programa, l’activista pot seguir treballant pels drets del seu poble amb seguretat i un acompanyament integral de les persones defensores.

Aquest recolzament contempla la possibilitat d’aprendre i formar-se sobre els drets humans, protecció, sensibilització i incidència política i un acompanyament i seguiment quan torni a Mèxic.

Taxilaga segueix treballant perquè en un futur pugui tornar a Hidalgo per transmetre tot el coneixement necessari sobre drets humans al seu poble i donar les eines necessàries perquè es defensin i es creï un entorn de seguretat i cordialitat.

Amb el context d’un govern de repressió, l’activista assegura que per aconseguir els drets que li pertoquen al seu poble “s’han de trobar estratègies per fer la pressió necessària i iniciar una acció col·lectiva per demanar al govern que aturin aquestes violències”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari