Adopta un gos per La Mercè

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Dani Gallart
Cada any, gairebé 2.000 animals de companyia, gats i gossos, són trobats al carrer, perduts o abandonats. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Cada any, gairebé 2.000 animals de companyia, gats i gossos, són trobats al carrer, perduts o abandonats. Font: Unsplash.
Des de principis d’any, s’han fet un total de 568 adopcions, 308 gossos i 260 gats. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Des de principis d’any, s’han fet un total de 568 adopcions, 308 gossos i 260 gats. Font: Unsplash.
Per cada adopció, es produeixen dos abandonaments. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Per cada adopció, es produeixen dos abandonaments. Font: Unsplash.
Durant l'estiu, han pujat les adopcions de gossos potencialment perillosos. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Durant l'estiu, han pujat les adopcions de gossos potencialment perillosos. Font: Unsplash.
La manera de reduir l’abandonament és generar consciència ciutadana al voltant de la tinença responsable dels animals de companyia. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
La manera de reduir l’abandonament és generar consciència ciutadana al voltant de la tinença responsable dels animals de companyia. Font: Unsplash.

Adopta un gos per La Mercè

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El 21 i 22 de setembre, el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia estarà present a les festes de Barcelona per conscienciar a la ciutadania sobre la tinença responsable dels animals de companyia.

El dissabte 21 i diumenge 22 de setembre, l’Ajuntament de Barcelona promourà l’adopció d’animals en motiu de La Mercè. Per aquest motiu, el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), juntament amb diferents associacions i protectores, estaran durant el cap de setmana a la plaça de Catalunya a l’espai ‘Millor que Adoptis’ per promoure l’adopció dels gossos i gats que tenen acollits.

L’espai donarà a conèixer els centenars de gossos i gats que es troben a l’espera de noves famílies disposades a assumir la doble responsabilitat que suposa adoptar un animal de companyia. D’una banda amb els animals i d’altre amb la societat. Paral·lelament, es faran activitats d’educació en positiu pels infants i es repartiran díptics informatius sobre el foment de l’adopció.

Les activitats estan organitzades per l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport i la col·laboració de la Fundación Affinity i la participació del CAACB, Amics Acollidors dels Animals d’Abrera, Associació per a la Protecció dels GPP, ADACC Cornellà, El Jardinet dels Gats, Grupo Ayuda a Bodegueros, Asociación Animalista Rescat, APASAAC, Life4Pitbulls, AAS DISCAN, El Club de Kat, SOS Hurones, Voluntarios Itinerantes, Amics dels Animals de la Noguera, UB Gats, DeGats, Lliga Protectora d’Animals i Plantes de Barcelona, Associació d’Amics i Voluntaris de la Gossera de Barcelona, De Galgos.

Objectiu: Abandonament Zero

Cada any, gairebé 2.000 animals de companyia, gats i gossos, són trobats al carrer, perduts o abandonats.

La campanya per fomentar l’abandonament zero i evitar el maltractament animal, amb imatges de gossos al carrer i per donar un impuls a l'adopció, ha donat els seus fruits. Des de principis d’any, s’han fet un total de 568 adopcions (308 gossos i 260 gats), de les quals 195 adopcions (81 gossos i 114 gats) s’han fet durant aquest estiu. Durant els tres mesos d’estiu, però, han entrat un total de 552 animals al centre d’acollida.

Tot i que les adopcions en nombres absoluts han baixat aquest estiu respecte a la campanya estival de l’any passat, destaca el fet que durant els mesos de juny, juliol i agost han pujat les adopcions de gossos potencialment perillosos (20 davant els 13 del 2018). Així mateix, 80 dels animals entrats al CAACB han pogut ser recuperats per les seves famílies, gràcies a que estaven correctament identificats.

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, alerta que “l’abandonament ja no és una problemàtica només de l’estiu, sinó de tot l’any i, per tant, s’ha de tractar com un problema estructural”.

D’altre banda, el procés d’adopció està funcionant molt bé, gràcies als centres d’acollida i les persones voluntàries que treballen en aquests.

Tot i així, les dades dels abandonaments continuen sent alarmants. Bonet remarca que “per cada adopció, es produeixen dos abandonaments”.

A l’actualitat, els centres d’animals de companyia estan utilitzant la seva màxima capacitat, prioritzant la protecció de l’animal i que les condicions en que viuen al centre siguin dignes.

Solucions contra l’abandonament

“La manera de reduir l’abandonament és generar consciència ciutadana al voltant de la tinença responsable dels animals de companyia i sobretot treballar aquesta conscienciació amb els més petits de la casa” assegura Bonet.

Una de les altres mesures per combatre l’abandonament és la tornada de l’animal a la seva família original. “Des dels centres d’acollida d’animals s’està treballant perquè abans que un animal arribi al centre i es posi en adopció, s’intenti recuperar la família a la que pertanyia”, explica Bonet.

El factor clau en la recuperació d’un animal extraviat és que estigui convenientment identificat amb microxip. “Tenint en compte que aproximadament un 14% dels animals que arriben al CAACB s’hi queden, la promoció de l’adopció és l’estratègia fonamental per reduir la població d’animals abandonats” assegura Bonet.

A més, la tipologia d’animals que viuen als centres en espera de ser adoptats corresponen a gossos de mida mitjana i gran, mestissos i adults, característiques que dificulten la seva adopció.

Què diu la llei?

Abandonar un animal està prohibit. És un acte de crueltat i un delicte, segons la normativa catalana. Fer-ho es pot considerar una infracció molt greu en matèria de tinença d’animals i els propietaris poden ser sancionats amb una multa d’entre 401 i 20.000 €.

L’Ajuntament de Barcelona col·labora de manera proactiva amb les entitats i les onegés animalistes per lluitar i penalitzar el maltractament, i insta, si escau, a inhabilitar la persona per a la tinença d’animals.

Afegeix un comentari nou