Àmbit de la notícia
Jurídic

Aïda Sànchez: “La violència de gènere és un nou risc laboral”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Aïda Sànchez, advocada i membre de Dones Juristes, considera que la llei del teletreball hauria de comptar amb una visió feminista real. Font: Advocats Vàlua.

La jurista i responsable de la comissió laboral i d’estrangeria de l’associació Dones Juristes lamenta que la llei del teletreball no contempli actuacions preventives per a casos d’agressions masclistes.

“No te unes conseqüències més greus estar 24 hores convivint amb el  teu agressor, que no tenir un reposapeus?” Així de clar ho té Aïda Sànchez, especialista en violències de gènere i menors, i vocal de Dones Juristes. En aquesta entrevista explica el seu punt de vista sobre la recent llei del teletreball

Quins beneficis aporta el teletreball a les entitats?

El teletreball aporta comoditat, implica  no haver de reservar espais físics, possibilitat de conciliar i de participar en reunions en les quals abans hauria estat impossible. Et permet connectar-te des d’espais diferents  i compaginar activitats de forma àgil.

I quins desavantatges suposa?

Les comunicacions no són fluides, es tallen i depenen de molts factors, com el tipus de línia contractada. La mala connexiópot deixar fora algun participant en alguna reunió important.

A més, requereix de més organització per evitar la descoordinació dels grups, aprendre noves maneres de relacionar-se i que la gent s’ adapti. Les coses que  s’ han fet  tota la vida d’ una determinada manera costen molt de canviar.

Creus que el teletreball és una bona solució durant la nova normalitat?  

Sí, però no cal abusar-ne perquè continuen sent necessàries les relacions socials amb les companyes i  companys. Per salut mental, es necessita la interacció amb altra gent, sortir de casa, fer bromes, riure, fer un cafè, dinar amb altres persones, saber de la seva vida i explicar la teva...

El teletreball es còmode i estalvia costos, però correm el risc de matar les relacions socials, tan necessàries avui en dia en un món cada vegada més tecnològic. Per la gent sociable suposa un inconvenient molt gran que encara no s’ ha pogut avaluar. I penso que per la gent que no ho és tant, també, perquè acaben immersos dins la seva bombolla.

Creus que era necessària una llei del teletreball?

La llei del teletreball era necessària, calia una normativa per regular aquesta realitat que s’ estava portant a terme en les empreses amb una regulació molt minsa.

Què n’opines de la llei? Trobes alguna cosa a faltar?

Aquesta llei deixa molts aspectes a l’ aire, no aborda el tema de la violència de gènere des d’una perspectiva feminista real, sinó que més aviat passa de puntetes. És important que la violència de gènere es consideri com un nou risc laboral, i que dins de l’ avaluació que la norma preveu d’ aquests riscos, s’ inclogui aquest concepte i s’ elaborin uns plans específics per persones que tinguin una formació adequada.

No te unes conseqüències més greus estar 24 hores convivint amb el  teu agressor, que no tenir un reposapeus? Disposar de les mesures laborals adequades és molt important per la salut, però més greu es que una persona no pugui desenvolupar la seva feina de manera sistemàtica, pel seu estat físic o mental.

Quines mesures caldria afegir a la llei en relació a la violència de gènere?

Falten actuacions preventives. Ara no mateix no s’estableix en quin termini es farà efectiu el canvi de prestació de serveis en el cas que una treballadora pateixi violència de gènere i no pugui teletreballar. Només diu que es passarà còpia als representants del treballadors en 10  dies, quan en empreses petites ni existeix aquesta figura. La urgència d’ aquestes mesures per a una dona en aquesta situació és de vital importància.

Altres aspectes que no s’ han tingut en compte son la  regulació específica d’altres col·lectius com les persones amb diversitat funcional que poden desenvolupar la feina a través d’ aquest sistema perfectament. Calen bonificacions concretes perquè les empreses les vulguin contractar.

Fins a quin punt cal una transformació digital de les entitats per adaptar-nos a aquesta nova realitat?

Penso que les entitats han d’ apostar i dotar d’eines perquè això sigui possible i es faci amb unes garanties mínimes. Una versió gratuïta del Zoom no és suficient per portar a terme les reunions telemàtiques de les entitats. El problema amb el qual segurament ens trobarem és amb la falta de mitjans econòmics i serà una llàstima perquè el teletreball la requereix molt treball d’equip i organitzat, i sense eines de qualitat, es fa difícil.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari