Àmbit de la notícia
Jurídic

Fedaia recomana al tercer sector construir una mirada flexible adaptada als reptes de la infància

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Dani Gallart
  • El fòrum coincideix amb el 30è aniversari de la Convenció dels Drets dels infants. Font: Suport Tercer Sector.
    El fòrum coincideix amb el 30è aniversari de la Convenció dels Drets dels infants. Font: Suport Tercer Sector.
  • Enguany, el fòrum celebra la seva 23a edició. Font: Suport Tercer Sector.
    Enguany, el fòrum celebra la seva 23a edició. Font: Suport Tercer Sector.

El forum 'Construïm mirades: reptes i estratègies d'intervenció en les infàncies, les adolescències i les famílies' remarca la importància de construir una comunitat col·laborativa i crear una mirada més ètica i flexible.

Aquest dijous 10 d’octubre, s’ha donat tret de sortida a la 23a edició del Fòrum Fedaia. Elisenda Xifre, presidenta de la Fedaia, ha recordat que el proper 20 de novembre es commemora el 30è aniversari de la Convenció dels Drets dels infants i que “hem d’estar alerta perquè els seus drets es vulneren a tot el món”.

“Pot semblar que aquestes problemàtiques es donen en realitats allunyades a la nostre, però la vulneració dels drets dels infants sobrevola la nostra realitat i no podem permetre que quedin en un segon terme”, explica Xifre.

“El motiu del títol del fòrum té l’objectiu de mostrar altres mirades per poder reinventar-nos i avançar en la nostra feina incommensurable que és millorar el present i el futur d’infants i adolescents”, afegeix Xifre.

Marc Simón, sots director general de la fundació bancària La Caixa, ha apuntat a la pobresa infantil com un dels problemes principals. “La desigualtat segueix estant molt present, sobretot la pobresa infantil i el que hem d’evitar és que es converteixi en una herència de per vida”.

Josep Muñoz, gerent de serveis de benestar social de la Diputació de Barcelona ha remarcat la importància de mantenir els drets dels infants des de l’àmbit local.

“Ens trobem en una societat en constant evolució, amb unes diversitats culturals que generen molts reptes i el més eficaç per fer-hi front és abordar-los des de l’àmbit local i que els petits municipis tinguin les mateixes oportunitats que poblacions més grans”.

Sònia Fuertes, comissionada d’acció social a l’Ajuntament de Barcelona, ha assenyalat que s’han de crear espais d’escolta afectiva. “La societat es centra més en criminalitzar a aquests joves enlloc de dona’ls-hi una segona oportunitat. Els infants i el jovent són el present, aquests nens i nenes en situació de vulnerabilitat estan rebent per part nostre un contracte social fallit que en el futur mantindrà aquesta bretxa”.

Per tancar la inauguració institucional, Georgina Oliva, secretària d’infància, adolescència i joventut del Departament de treball, afers socials i famílies de la Generalitat de Catalunya, ha remarcat que hem d’assolir cinc reptes per atendre a tots aquests infants i joves.

“El primer és repensar-nos a nosaltres mateixos, qüestionar-nos i reflexionar sobre tot el que estem fent. El segon és atrevir-nos a pensar i innovar. El tercer és ser conscients que vivim en un món amb diversitats i multicomplexitats que canvia constantment. El quart és aprendre a treballar de forma col·laborativa i saber superposar mirades i el cinquè és crear una nova mirada, més enllà de la tècnica, jurídica i humanitària, que sigui una mirada ètica, flexible i que elimini els estigmes per adaptar-nos a una nova realitat i els seus reptes”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari