Àmbit de la notícia
Jurídic

Dia Mundial de l'Aigua:Entitats ecologistes denuncien la privatització d'aquest dret humà

Autor/a
Montse Agudo
  • Nen indi bevent aigua. Font: GTRES
  • Got d'aigua. Font: Alamaula

El dia 22 de març es celebra el Dia Mundial de l’Aigua, en aquest marc, les entitats ecologistes han denunciat dues grans problemàtiques que afecten a aquest dret fonamental per la vida: la dificultat de l’accés mundial a aquest bé bàsic i les polítiques de privatització de la gestió dels recursos hídrics impulsada pel govern català.

L’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar el 22 de desembre de 1993 la resolució A/RES/47/193, amb la que va declarar el 22 de març de cada any el Dia Mundial de l’Aigua. Aquest dia va començar a celebrar-se a partir de 1993, de conformitat amb les recomanacions de la Conferència de Nacions Unides en relació al Medi Ambient i Desenvolupament, contingudes al Capítol 18 de l’Agenda 21.

Es va convidar els diferents Estats a celebrar aquest dia a nivell nacional, mitjançant activitats concretes per fomentar la consciència pública i fer difusió de les recomanacions de l’Agenda 21.

En l’àmbit planetari, el juliol de 2010 la ONU va declarar l’aigua potable i el sanejament com un dret humà, nogensmenys, a hores d’ara hi ha aproximadament 884 milions de persones que no tenen accés a l’aigua potable i més de 2.600 milions de persones no tenen accés al sanejament bàsic. A més, cada any moren 1,5 milions de nens per malalties relacionades amb l’aigua i el sanejament. Sorprenentment, malgrat aquestes circumstàncies, la Unió Europea pretén eliminar el Dret Humà a l’aigua i el sanejament dels textos de negociació a Rio + 20.

A casa nostra, entitats ecologistes encapçalades per Ecologistes en Acció han denunciat aquesta situació amb diverses accions reivindicatives i han manifestat que a Catalunya s’incompleixen els principals objectius de la Directiva Marc de l’Aigua. Alhora també han expressat la seva oposició a les polítiques de privatització de la gestió d’aquest bé, considerat d’interès general i que consideren que forma part del domini públic estatal com a domini públic hidràulic.

Per a Ecologistes en Acció, les empreses que es dediquen a l’abastament i sanejament d’aigua han de complir un doble objectiu principal: social i ambiental. És a dir, garantir que aquest recurs arribi a tota la població en quantitat i qualitat suficients per dur una vida digna independentment dels seus recursos econòmics i, per altra banda, protegir la conservació dels ecosistemes aquàtics. La principal reclamació és la de protegir aquest servei com el que és, un bé fonamental per a la vida.

Llegir més

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari