Dotze passos contra el ‘bullying’

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Gairebé 2.500 persones han signat el Manifest Alan Font: FC Barcelona
Gairebé 2.500 persones han signat el Manifest Alan
Un de cada infants pateix assetjament escolar a Catalunya Font: Col·lectiu Fu
Un de cada infants pateix assetjament escolar a Catalunya
El manifest ve acompanyat d'una llista de propostes per prevenir i intervenir en casos de 'bullying' Font: FC Barcelona
El manifest ve acompanyat d'una llista de propostes per prevenir i intervenir en els casos de 'bullying'
El manifest aposta per educar en resolució de conflictes i mediació Font: Wikipedia
El manifest aposta per educar en resolució de conflictes i mediació

Dotze passos contra el ‘bullying’

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

Prop de 2.500 persones han signat el manifest impulsat pel FC Barcelona i el Col·lectiu Fu a través de la plataforma Change.org.

Alan, un adolescent de 17 anys, es va suïcidar el 24 de desembre del 2015, després de patir ‘bullying’ durant dos anys.

Un de cada 10 infants pateixen assetjament escolar. 1 de cada 10 som tots i totes”, diu el lema de la campanya #ContraElBullying, en la qual s’emmarca el Manifest Alan contra l’assetjament escolar, que ja suma gairebé 2.500 firmes.

El FC Barcelona i el Col·lectiu Fu, fundada per l’escriptora Lolita Bosch, han engegat la recollida de signatures a través de la plataforma Change.org per exigir un compromís de convivència en l’entorn escolar i acabar així amb una xacra que afecta entre un 10 i un 20% de l’alumnat.

El manifest inclou un llistat de 12 passos per eliminar el ‘bullying’, amb mesures de prevenció, intervenció i restitució.

Compromís signat a l’inici de curs

Per començar, el document proposa que tota la comunitat educativa –mestres, pares, mares, alumnes, administracions públiques, centres d’atenció mèdica i psicològica i policia– signin un compromís per a la convivència a cada inici de curs. “Es demanarà a la xarxa associativa local que s’impliqui i que les famílies tinguin un paper actiu si els seus fills o filles es veuen involucrats/es”, diu el manifest.

Parlar dels casos d’assetjament a cada escola

Com a mesures de prevenció, es proposa parlar dels conflictes per poder analitzar-los i gestionar-los i entrenar la mirada del professorat perquè pugui fer entendre que tothom és igual en drets i deures. “Hem de comprendre que tots i totes patim i sovint és difícil adonar-nos del patiment dels altres”, apunta el document.

També es fa incís en la resolució de conflictes i la mediació, i en el paper dels tutors i tutores a l’hora de permetre que tot l’alumnat opini sobre l’assetjament escolar al centre. Així, els i les alumnes hauran de contestar de manera anònima i periòdica si saben d’algun company/a que estigui fent o patint assetjament escolar al col·legi o si saben d’algun professor/a que no actuï correctament per aturar-ho.

La prevenció també ha de tenir en compte el ‘cyberbullying’, que reprodueix l’assetjament més enllà de l’àmbit escolar. “Cal educar en l’ús correcte de les tecnologies a l’alumnat i les famílies”, diu el manifest.

Alertar no és delatar

En l’apartat d’intervenció es destaca el dret a alertar amb seguretat. La campanya proposa dotar l’alumnat d’eines perquè puguin avisar de casos d’assetjament escolar de manera anònima i sense posar-se en risc. “El pla d’acció tutorial i de convivència haurien d’incloure explícitament la gestió de les alertes”.

El suport de la comunitat educativa ha de tenir en compte que les persones menors d’edat que fan i pateixen una agressió tenen dret a ser escoltades sense ser desqualificades.

Tenir dret a una nova oportunitat

Un cop resolt el cas de ‘bullying, les víctimes han de tenir dret a una nova oportunitat, tant si volen marxar del centre com si s’hi volen quedar. Així, el manifest aposta per fomentar la integració i l’acollida.

Afegeix un comentari nou