Àmbit de la notícia
Jurídic

El 29% de les persones amb un grau de dependència no reben cap ajuda

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • El logotip de CERMI. Font: CERMI
  • L'informe denuncia l'augment del nombre de persones amb discapacitat sense dret a vot. Font: Navojoa

Un informe del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) critica vulneracions als drets humans com la privació del dret a vot i l’educació segregada.

El 29% de l’1,2 milions de persones que tenen algun grau de dependència reconegut no reben cap ajuda, segons recull l’últim informe del CERMI sobre drets humans i discapacitats a l’Estat. La xifra es va disparar a partir del 2012, quan el Govern de Mariano Rajoy va congelar la Llei de Dependència, castigada amb retards en el pagament de les ajudes des de gairebé la seva creació, l’any 2006.

Les dades del 2016 en què es basa l’informe assenyalen “violacions estructurals i sistemàtiques dels drets humans per part dels poders públics i les autoritats” en la privació del dret a vot, l’educació segregada, l’absència d’entorns accessibles, la institucionalització forçada i la manca d’esforços per integrar el col·lectiu a la comunitat.

Des de CERMI es denuncia l’incompliment de la Convenció dels drets de les persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, redactat el 2006 i vigent a l’Estat espanyol des del 2008. El tractat considera que les persones amb discapacitat tenen el mateix dret a votar que qualsevol altra, però a l’Estat es mantenen les restriccions en les facultats del dret de participació política.

De fet, una gràfica de l’estudi mostra l’augment del nombre de persones privades del dret a vot a l’Estat, segons dades de la Junta Electoral Central. De les 12.700 persones sense dret a vot l’any 2000, s'ha passat a les 98.000 el 2016. “El dret al sufragi s’ha de garantir en condicions d’igualtat i no discriminació. No ha de caler cap examen per a un grup diferenciat que validi la seva aptitud”, s’explica a l’informe.

L’estudi s’ha elaborat a partir de queixes i denúncies de vulneracions de drets rebudes o registrades i de la informació disponible en relació amb la qualitat dels drets humans de les persones amb discapacitat a l’Estat. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari