El col·lectiu LGBT reclama l'aprovació de la llei contra l'homofòbia
Comparteix
El dia 17 de maig es celebra el Dia Internacional contra l’homofòbia. S'ha convocat pel dia 16 de maig una concentració al Parc de la Ciutadella sota el lema Ni un pas enrere: Volem la llei contra la LBGTfòbia.
Està pendent d’aprovació en el Parlament de Catalunya una proposició de llei que pretén garantir els drets de les persones lesbianes, gais, dones i homes bisexuals i transsexuals (LGBT) i evitar situacions de discriminació i violència cap a aquest col·lectiu. Una llei que vol recollir la demanda històrica del teixit associatiu que reivindica els seus drets. Una lluita que es vol fer ben visible aquesta setmana.
Com cada any, l’Observatori Contra l’Homofòbia ha elaborat un informe sobre l’homofòbia a Catalunya a l’any 2013. Publica el nombre de casos denunciats i la seva tipologia, constatant que la gran majoria d’agressions s’originen al carrer i a llocs públics, però també ocorren molt sovint en l’àmbit de l’Administració pública. Sense ser menys important, però sí en menor mesura, també es produeixen agressions en l’àmbit laboral, a les xarxes socials, a la família i a l’habitatge.
L’informe detalla les agressions més greus i més habituals que pateix aquest col·lectiu, i d’aquestes, destaquen les agressions produïdes a conseqüència del “projecte pilla pilla”. Un grup organitzat de joves publicava vídeos a la xarxa retransmetent com es feien passar per adolescents de 16 anys i contactaven per internet amb homes gais amb qui concertaven una cita. El grup els retenia en contra de la seva voluntat i els coaccionava i vexava, relacionant-los amb la pedofília
No són els únics casos que s’han registrat d’atacs homòfobs per internet, doncs les xarxes socials estan plenes de pàgines amb aquest tipus de contingut
L’Observatori reclama que s’agilitzin els tràmits per l’aprovació de la llei contra l’homofòbia i que es protegeixin els drets fonamentals de la persona, en especial el dret a la intimitat i a la dignitat. Demana que s’actuï contundentment davant de grups organitzats homòfobs i davant d'accions puntuals homòfobes al carrer, a la xarxa, i en directe. Vol que es creïn polítiques d’atenció integral a les persones agredides, que es vetlli per la dignitat del col·lectiu LGTB als centres penitenciaris i que s’ofereixi dret d’asil polític a les persones LGTB perseguides, castigades o torturades en el seu país d’origen, per la seva condició sexual.
A banda d’aquest informe elaborat per l'Observatori contra l'Homofòbia, la Comissió Unitària 28 de juny, ha elaborat un manifest per a reclamar una llei específica que vetlli pels drets i llibertats del col·lectiu LBGT.
La Proposició de Llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals, i per l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia,vol situar a Catalunya en una posició pionera i exemplar pel que fa a l’elaboració i aplicació de polítiques LGBT. Està redactada amb l’objectiu d’aconseguir reduir la discriminació i fomentar a la ciutadania en general valors d’igualtat, respecte i tolerància, mitjançant l’establiment d’un conjunt de mesures que incideixen en l’àmbit educatiu, cultural, de lleure i esportiu, en els mitjans de comunicació, en les polítiques sanitàries i en l’acció social. Posa especial èmfasi als drets de les persones LGBT immigrades, en el tractament dins l’àmbit penitenciari d’aquelles persones LGBT que han estat privades de llibertat, regula els seus drets dins el mercat de treball, i finalment, tracta de forma separada alguns drets concrets de les persones transsexuals.
En definitiva, la llei vol donar resposta a les demandes de les entitats que treballen per els drets del col·lectiu LGBT.
Es destaca la creació de serveis i protocols específics dirigits a l’atenció integral d’aquestes persones, i la promoció de projectes d’entitats que treballin per la recuperació de la memòria històrica de les persones LGBT. També vol promoure les iniciatives d’associacions i empreses d’educació en el lleure, així com d’associacions juvenils que incorporin principis de reconeixement i respecte a la diversitat sexual i afectiva i sobre la identitat de gènere.
Per acabar, puntualitzar que amb la implantació d’aquesta llei, Catalunya també donaria resposta a la crida que va fer el 9 de maig el Comissari de Drets Humans del Consell d’Europa, Nils Muiznieks, demanant als governs que revisin la legislació i implantin mesures per protegir els intersexuals.
Afegeix un nou comentari