Àmbit de la notícia
Jurídic

El Govern espanyol, demandat a Estrasburg per identificacions policials racistes

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Zeshan Muhammad explicant el seu cas
    Zeshan Muhammad explicant la seva història
  • Un agent demanant la documentació a dues dones
    Un agent demanant la documentació a dues dones
  • L'ONU va donar la raó a Rosalind Williams, espanyola a qui se li va exigir identificar-se només per la seva raça
    L'ONU va donar la raó a Rosalind Williams, espanyola a qui se li va exigir identificar-se només per la seva raça

SOS Racisme i Open Society Justice Initative han presentat la denúncia al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) després que el Tribunal Constitucional deixes de banda el cas per “irrellevant”.

“Porque eres negro, y punto”. Així va justificar un agent de la Policia Nacional, el maig del 2013, la identificació policial de Zeshan Muhammad, veí de Santa Coloma de Gramenet, que ha portat el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb el suport de SOS Racisme Catalunya i Open Society Justice Initiative.

La demanda s’interposa contra l’Estat espanyol “per no prendre mesures efectives contra les identificacions policials per perfil ètnic, basades en prejudicis sobre el color de pell de les persones”, diu el comunicat que han publicat les entitats impulsores d’aquest litigi estratègic.

“Poder ser parat i identificat per la policia en qualsevol moment, lloc i situació, simplement pel teu color de pell, és il·legal per constituir una discriminació que atenta a l’autonomia personal i al sentit d’identitat de la persona”, apunta l’advocada Mercedes Melón, que es recolza en el Conveni Europeu de Drets Humans i el dret a la vida privada, i en la pròpia Constitució.

 

 

Les associacions de defensa dels drets humans han hagut de recórrer a instàncies europees un cop esgotades les vies que ofereix la justícia espanyola. El Tribunal Constitucional (TC) va inadmetre a tràmit el cas de Zeshan per “no rellevant”, malgrat que al recurs s’al·legava que les identificacions per perfil ètnic violen la Constitució i normes internacionals vinculants per a l'Estat.

El Tribunal Constitucional, el 2001, es va enfrontar a una demanda similar, pel cas de Rosalind Williams. “Va sentenciar que era legítim i legal identificar persones no blanques doncs el normal és que les persones de nacionalitat espanyola siguin blanques”, expliquen en el comunicat. El Comitè de Drets Humans de Nacions Unides, però, va dictaminar el contrari. Les plataformes que porten el cas de Zeshan consideren que les sentències del TC suposen un “menyspreu a les víctimes d’aquestes pràctiques discriminatòries”.

Amb tot, SOS Racisme i Open Society Justice Initiative veuen una esperança en la demanda a Estrasburg per erradicar una pràctica “molt estesa que no només discrimina sinó que criminalitza les persones afectades”. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari