El Síndic de Greuges denuncia que no es detecten els abusos sexuals infantils

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Francisca Cardona
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El Síndic de Greuges denuncia que no es detecten els abusos sexuals infantils

Autor/a: 
Francisca Cardona
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

Rafel Ribó ha presentat un Informe sobre l’abús sexual infantil a Catalunya.

Segons l’Informe sobre l’abús sexual infantil a Catalunya, no hi ha un coneixement prou precís sobre l’abús sexual infantil.

Segons les dades recollides a l’Informe presentat pel Síndic de greuges, Rafel Ribó, els atestats policials només identifiquen l'1% d’infants que són víctimes d'abusos sexuals. L’any 2015 varen detectar únicament 644 víctimes. A més, solament una quinzena part dels abusos sexuals a menors d’edat són detectats pels mossos d’Esquadra.

La majoria dels abusos sexuals a menors tenen lloc a escoles o instituts i altres a centres de menors.

El síndic insta que es promogui la realització d'estudis d'investigació per conèixer la realitat del maltractament infantil i específicament de l'abús sexual.

En aquest sentit, també denuncia que encara no s'hagi creat el servei d’atenció a les víctimes d’abús que preveu la Llei 14/2010, de 27 de maig, de drets i oportunitats en la infància i adolescència preveu a la Disposició Addicional Sisena la creació d’un centre especialitzat dedicat a la recerca sobre el maltractament infantil.

En relació a aquest organisme, el Director General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat, Ricard Calvo, ha explicat que aquest centre, que conviurà amb l’actual Observatori dels Drets de la Infància, hauria d’estar constituït a finals per començar a operar a principis del 2017.

El Síndic considera que l’abús sexual i la violència exercida cap als infants constitueix un fenomen sovint ocult i difícil de detectar. La intervenció dels professionals que treballen amb infants –mestres, monitors...- és un element clau per descobrir-ho. En aquest sentit, el Síndic de Greuges ha reclamat que les administracions adoptin mesures per donar visibilitat a la problemàtica de l'abús sexual infantil.

Segons el síndic, s’ha de millorar la divulgació dels protocols existents entre els professionals afectats. Actualment hi ha revisions del protocol original, la més recent de juny de 2016, que restringeix l’aplicació als centres públics i concertats. Als centres privats solament se’ls hi aplica la part sobre prevenció i detecció.

El síndic recomana que el protocol contra abusos sexuals sigui obligatori a tots els centres educatius públics i privats.

Per altra banda, hi ha també l’abús sexual crònic, que representa un percentatge molt elevat. La majoria d'aquests maltractaments es produeixen en l’àmbit familiar i de forma mantinguda en el temps. No obstant, segons la informació de què disposa el Síndic de Greuges, hi ha dues úniques unitats hospitalàries especialitzades en el diagnòstic d’abús sexual infantil: la Unitat Funcional d’Abusos a Menors de l’Hospital Sant Joan de Déu, i la Unitat de Pediatria Social de l’Hospital Germans Trias i Pujol – Can Ruti, que solament porten a terme un diagnòstic multidisciplinari en les situacions de presumpte abús i en el tractament inicial dels infants que l’han patit.

Afegeix un comentari nou