El Síndic de Greuges reclama que un jutge avali l’ingrés als geriàtrics

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Yaiza Cuevas
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El Síndic de Greuges reclama que un jutge avali l’ingrés als geriàtrics

Autor/a: 
Yaiza Cuevas
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El Síndic de Greuges de Catalunya demana que es revisi el protocol d’ingrés voluntari a geriàtrics i que en cas de manca de capacitat es necessiti una autorització judicial que ho confirmi.

L’impacte més important de l’ingrés a un geriàtric és la privació de la llibertat de la persona. Així, en tant que això suposa l’afectació del dret fonamental a la llibertat deambulatòria, recollit a l’article 17 de la Constitució Espanyola, cal que existeixi un control eficaç i idoni que vetlli per la seva protecció.

D’acord amb el Decret 176/2000 de serveis socials es permet que un familiar o la persona que hagi assumit la guarda de fet de l’ancià, firmi l’ingrés d’aquest, considerant-se a aquests efectes com un ingrés voluntari.

En aquest sentit, el Mecanisme de Prevenció de la Tortura de Catalunya (MPTC), depenent del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va presentar el passat 8 de gener el seu informe anual en el que demanava, entre altres coses, que es revisi el protocol d’ingrés voluntari als geriàtrics.

En la seva presentació, Rafael Ribó, va aprofitar per recordar que el decret contradiu el Codi Civil de Catalunya, el qual estableix que caldrà autorització judicial quan la persona que ingressa es trobi en una situació que no li permeti decidir per ella mateixa.

D’aquesta manera, l’estudi reclama que es derogui el decret que habilita aquesta pràctica i que es necessiti un jutge per a que revisi la seva capacitat i validi el seu ingrés en última instància, per així evitar possibles abusos.

Des de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), que agrupa a una part important de residencies, va manifestar que en els seus centres es respecten els protocols fixats per Benestar i que no dubtaran en adequar-se a la legalitat, en cas que es modifiqués.

D’altra banda, el Departament de Benestar va anunciar que s’encarregarien de revisar la normativa en qüestió i faria les modificacions oportunes.

Afegeix un comentari nou