En marxa un Verkami per rehabilitar Can Fugarolas com a seu d’entitats a Mataró

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

En marxa un Verkami per rehabilitar Can Fugarolas com a seu d’entitats a Mataró

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

Convertir un taller de cotxes abandonat en un taller de reparació cultural, social i sostenible ja és un somni que pren forma a Can Fugarolas, un espai per a entitats i projectes a Mataró.

Ara, amb prop de 300 socis i una trentena d’entitats adherides a Can Fugarolas, s’ha engegat una segona campanya de micromecenatge.

L’objectiu és aconseguir 15.000 euros per reparar el voladís que dóna al carrer i el forjat de la paret exterior, il·luminar la planta baixa i adaptar els lavabos.

La rehabilitació de la nau industrial va començar el 2013 a través d’un Verkami que va recaptar 8.000 euros. El fons va permetre fer la instal·lació elèctrica i d’aigua i habilitar algunes de les sales de l’edifici, que té un total de 4.000 metres quadrats repartits en tres plantes i un pati exterior.

Per col·laborar al finançament de la iniciativa, cal fer-ho a través de la plataforma de crowdfunding, on s’expliquen amb detalls els motius de la campanya i les recompenses a les persones o col·lectius que posin el seu gra de sorra.

El nou impuls de la iniciativa coincideix amb un canvi en el pagament del lloguer de l’edifici. Des de setembre, Can Fugarolas paga en espècies al propietari de la nau a través d’un contracte de 10 anys de masoveria urbana. És a dir, els socis s’encarregaran de rehabilitar i mantenir l’espai a canvi de no pagar la quota del lloguer.

“Així totes les aportacions mensuals que rebem de les inscripcions dels socis i el que cobrem dels actes que organitzem, van directes a millorar la nau”, ha explicat Jordi Mas, membre del col·lectiu de circ Cronopis, una de les entitats que acull Can Fugarolas.

De fet, Cronopis va ser una de les quatre associacions que va impulsar el projecte el 2013. “L’Ajuntament ens oferia un lloc d’assaig amb un sostre massa baix o molt allunyat del centre, on no es podia arribar en bus. Vam trobar el taller i ens vam enamorar. Sostres alts, moltes sales, moltes finestres per on entra llum natural...”. Les altres tres entitats que van sumar-se al projecte des del principi van ser el Taller d’Idees, formada per experts en atenció integral per a persones amb diversitat funcional; el viver d’empreses eco, socials i tecnològiques Coworking, i l’Estudi i mig, un grup centrat en el món audiovisual.

“Vam començar que érem quatre associacions, però ja teníem la idea d’obrir-nos al barri de l'Havana. El primer any ja acollíem 13 projectes. Ara hi ha cooperatives de menjar ecològic, grups de teatre...”, ha assenyalat Mas. A banda dels despatxos, Can Fugarolas treu profit del jardí exterior, on han col·locat 12 parcel·les d’horts que conrea la gent gran de la ciutat. El pati també és el punt de trobada de molts socis. S’hi organitza un sopar comunitari a preu de cost cada dijous. “De vegades també hi ha música en directe i hi ha hagut fins a 120 persones al sopar”, ha destacat el responsable de Cronopis.

L’última entitat que s’ha unit a la iniciativa és l’Orquestra de Mataró. Des de principis d’octubre, la cinquantena de músics que forma el conjunt s’ha traslladat al soterrani del taller per fer els assajos setmanals. “És un espai molt ample i d’unió entre moltes associacions. Això és un punt a favor, perquè moltes vegades t’hi sents molt sol a la ciutat, com a entitat. Can Fugarolas és un petit miracle cultural a Mataró. Hi ha centres cívics, però res com Can Fugarolas”, ha afirmat la directora de l’Orquestra, Clàudia Dubé.

Abans i després de 3 anys from Can Fugarolas on Vimeo.

Afegeix un comentari nou