Entitats, partits polítics i agents socials signen el primer acord unànime contra el racisme

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Dani Gallart
L’acord recull els principis comuns d’actuació davant el fenomen migratori i vuit compromisos que tots els partits del Parlament s’han compromès a respectar. Font: ACN. Font: Font: ACN.
L’acord recull els principis comuns d’actuació davant el fenomen migratori i vuit compromisos que tots els partits del Parlament s’han compromès a respectar. Font: Unsplash.

Entitats, partits polítics i agents socials signen el primer acord unànime contra el racisme

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

Des de les entitats es demanen quotes en llocs públics i que no s’utilitzi el fenomen i els col·lectius de persones migrades per aconseguir vots.

El passat dilluns 1 d'abril, s'ha establert un acord unànime i inèdit contra el racisme. El Govern, amb el president Quim Torra i el conseller Chakir el Homrani, tots els grups polítics, les associacions de municipis, el Síndic de Greuges i les Entitats i els agents socials de Catalunya han firmat el primer ‘Acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia’.

L’acord recull els principis comuns d’actuació davant el fenomen migratori, a més de vuit compromisos que tots els partits del Parlament s’han compromès a respectar.

Un dels compromisos dels partits ha estat explicar els beneficis de la immigració a la societat catalana i les causes estructurals dels problemes que pugin sorgir.

També s'han pactat altres acords com basar els seus discursos en dades contrastables, contextualitzar els temes, socialitzar els ciutadans en el coneixement de les persones diferents sense estereotips ni prejudicis i a evitar i denunciar els discursos que incitin el racisme.

Els partits s’han compromès a adreçar el mateix discurs sobre immigració, sigui quin sigui el lloc d’origen i incidir en la valoració de les persones i no la dels col·lectius i a la inversa, per no atribuir a un col·lectiu un comportament individual.

A només uns dies per a l’inici de la campanya electoral per a les generals, els grups del Parlament de Catalunya també han pactat com han de ser els missatges emesos sobre el fenomen migratori.

El conseller El Homrani ha explicat que “a Catalunya hi ha 180 nacionalitats diferents, s’hi parlen 300 llengües i tenim representació de totes les religions.

Els partits polítics: una decisió unànime amb matisos

El Síndic de Greuges, amb Rafael Ribó, ha assegurat que Catalunya, des de fa anys, ha tingut expressions racistes vinculades al fenomen migratori i que “cal tallar de soca-rel qualsevol brot de racisme”.

Respecte els partits polítics, tot i que la majoria han celebrat l’èxit d’una signatura conjunta “pràcticament històrica i inèdita a nivell mundial”, segons el diputat d’ERC Sergi Sabrià, alguns partits com el PP i la CUP han estat crítics amb la proposta de consens del Govern.

El diputat del PP, Santi Rodríguez, ha remarcat que “tothom veu el fenomen migratori com un món d’oportunitats, però no ens farem cap favor si no tractem també els riscos que comporta la immigració, no ho podem ignorar, hem d’abordar i solucionar els riscos”.

En contrapartida, la portaveu del grup En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha recordat que “el racisme no neix amb l’auge de la ultradreta”. Miquel Iceta, del PSOE, ha afirmat que “l’acord potser ens semblarà poc, però creiem que és imprescindible. Com diu l’expressió castellana, hem de mantenir ‘el roce y el cariño’” en referència a la inclusió del fenomen migratori.

El diputat d’ERC, Ruben Wagensberg, ha assegurat que “el racisme comença indubtablement des de les institucions: no els donem permís de treball, però els multem si treballen sense permís”.

Salwa Laouaji, del grup parlamentari de Junts per Catalunya, ha demanat “recursos per combatre la xenofòbia”, mentre que Noemí de la Calle de Ciutadans ha demanat que aquesta taula de treball “es traslladi al Parlament, per poder seguir tractant aquesta qüestió de manera continuada”.

Quim Torra ha recordat que “ens hem de conjurar per impedir l’avenç de la discriminació, el racisme i la xenofòbia”. També ha destacat el fet que l’acord abordi “una qüestió tan decisiva com la immigració, el racisme, la xenofòbia i la discriminació” i el considera “un compromís necessari i fonamental per la cohesió social i la convivència”.

Torn de paraula per a les entitats

Després que la CUP lamentés que les entitats socials no tinguessin veu a l’acte, el secretari d’Immigració, Oriol Amorós, i el mateix Quim Torra han obert un torn de paraula perquè les associacions poguessin donar la seva opinió.

Els diferents col·lectius de persones migrades han expressat de manera ordenada les polítiques que creuen necessàries, com ara les quotes en llocs públics. “No pot ser que demanem discursos no racistes mentre a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals els únics immigrants que hi treballen són els del personal de neteja”, han reclamat.

El portaveu de l’associació de manters de Catalunya ha exigit canvis en la llei d’estrangeria i ha demanat que, després d’aquest acord, els partits s’abstinguin d’utilitzar el fenomen i els col·lectius de persones migrades per aconseguir vots. “No ens donen dret a vot, però si que utilitzen les persones migrades en els seus discursos: prou generar odi i por”, ha declarat el portaveu dels manters.

Afegeix un comentari nou