#IgualDeDiferents: l’eina per garantir la participació de les persones amb diversitat funcional

Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a: 
Dani Gallart
Amb l'objectiu d'acabar amb l’estigma de la diversitat funcional, el CNJC ha publicat la memòria #IgualDeDiferents. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Amb l'objectiu d'acabar amb l’estigma de la diversitat funcional, el CNJC ha publicat la memòria #IgualDeDiferents. Font: Unsplash.
L’informe recull les experiències, reflexions i conclusions que es van compartir a l’Àgora Jove. Font: CNJC. Font: Font: Unsplash.
L’informe recull les experiències, reflexions i conclusions que es van compartir a l’Àgora Jove. Font: CNJC.

#IgualDeDiferents: l’eina per garantir la participació de les persones amb diversitat funcional

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

L’informe del CNJC recull experiències, reflexions i conclusions perquè persones amb diversitat funcional puguin accedir a l’associacionisme i participació juvenils.

El passat mes de maig, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) va organitzar una trobada d’entitats juvenils dedicada a formar, debatre i compartir reflexions i experiències amb l’objectiu de desenvolupar estratègies per un associacionisme cada cop més accessible i inclusiu.

El consell vol conscienciar les persones de les entitats i treballar per acabar amb l’estigma de la diversitat funcional. Mesos després i per eliminar les barreres físiques i simbòliques que impedeixen la participació de les persones amb diversitat funcional, el CNJC ha publicat la memòria #IgualDeDiferents.

L’informe recull les experiències, reflexions i conclusions que es van compartir a l’Àgora Jove i extreu diverses conclusions.

Per un costat, posa èmfasi en que el valor de la diversitat humana ha de ser una causa comuna, permanent i transversal i és important que la incidència política s’exerceixi en xarxa i creï aliances entre col·lectius amb diferents lluites.

L’informe també demana tenir més presència en els espais de decisió i debat per tal d’afavorir polítiques públiques per a tota la ciutadania. D’altra banda, l’anàlisi alerta que no hi ha una escola inclusiva, el que complica una cohesió social real. Per això, remarca que és imprescindible que l’associacionisme sigui pioner en la inclusió de la diversitat.

Projectes per a la inclusió

El document presenta diverses iniciatives que treballen per la inclusió de les persones amb diversitat funcional. Un d’aquests projectes és Piune-FAS, que vetlla per garantir que qualsevol persona, independentment de la seva necessitat educativa específica, pugui accedir als estudis superiors amb igualtat d’oportunitats i gaudir d’una vida acadèmica i social plena i autònoma a la universitat com la resta de l’alumnat.

Un dels altres projectes és de l’Associació Roex, que ofereix classes gratuïtes i inclusives per aprendre a patinar al carrer. Tant les participants dels tallers com les seves formadores poden tenir capacitats diverses i és aquesta la clau del seu projecte.

També hi ha altres iniciatives com la del Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI-CAT), que ofereix camps de voluntariat arreu del món, on les persones amb diversitat funcional poden participar d’un projecte d’educació per la pau, i se’ls hi assegura un acompanyament gratuït, amb l’oportunitat de conèixer altres persones i lluites d’arreu del món

Afegeix un comentari nou