Irene Segarra: “La millor manera de conèixer la Festa és deixar-se endur”
Comparteix
Del 21 al 24 de juliol, Tortosa celebra la Festa del Renaixement.
Cada any, Tortosa celebra la Festa del Renaixement i, durant quatre dies, podem trobar 60 espectacles diaris, amb més de 500 actors i actrius, i al voltant de 3.000 ciutadans i ciutadanes vestides d’època. Tot el conjunt transporta a la Tortosa de fa 500 anys.
Hem parlat amb l'Irene Segarra, que forma part de l’ Associació Cultural Terra d’Aigua, “Campament de les Quincalles”, la qual recrea la vida quotidiana de la ciutadania de Tortosa a l’època del Renaixement, perquè ens expliqui com viure la Festa.
Quin és l’origen i el significat de la Festa del Renaixement?
La Festa del Renaixement es va celebrar per primer cop l'any 1996 amb l'objectiu de recrear i reivindicar el segle XVI, l’època del Renaixement, un moment en què la Tortosa que prové de l’Edat Mitjana se’ns presenta amb tota l’esplendor, com un centre polític i cultural, amb una societat molt activa.
D'aquesta època la ciutat conserva nombrosos vestigis, entre els quals en destaquen els Reials Col·legis, considerats uns dels conjunts arquitectònics del Renaixement a Catalunya més importants.
Mitjançant la recreació i reivindicació del passat de la ciutat, la Festa del Renaixement es va pensar com una eina de promoció de la ciutat a través de la participació ciutadana. També es volia recuperar el nucli antic de Tortosa, on s'ubica el conjunt patrimonial que es trobava en procés de degradació en aquell moment, i reivindicar el paper de Tortosa com a capital de vegueria i del sud de Catalunya, a fi de generar un sentiment de pertinença i orgull per part de la ciutadania, combinat amb una aposta pel rigor, recuperant cerimònies i elements propis de la ciutat, combinats amb una oferta lúdica i de qualitat.
Quines són les principals activitats de la Festa?
És difícil resumir la Festa del Renaixement i tot el que es pot fer durant els quatre dies que dura. La Festa del Renaixement ocupa tot el nucli històric de la ciutat, que es transforma per a l'ocasió per convertir-se en una ciutat del segle XVI, amb les seves tavernes, campaments, carrers i palaus.
Per una banda, hi ha els actes propis i cerimònies de gran format, on hi participen les entitats locals, convertides en grups d'època, com la Fanfara de la Vegueria, el Ball de Cavallets, els Abanderats de la Festa, els procuradors i les famílies nobles. Podem destacar el jurament dels arxivers, el ball de les famílies nobles o la Gran Desfilada, on hi participen tots els grups que formen part de la Festa.
D'altra banda, trobem els espais de recreació, com els campaments, en els quals recreem la vida quotidiana al Renaixement, i al carrer podem veure músics, artistes, i malabaristes, entre d’altres, els quals ambienten constantment per portar-nos l'esperit de l'època.
Amb tantes activitats es tracta d’una festa molt complexa, on hi ha espectacles de tot tipus, amb grans formacions actuant entre el bullici, una festa amb molta rauxa, però també propostes més petites i delicades.
Com participa la vostra associació a la Festa del Renaixement?
La nostra entitat recrea un campament de gent del segle XVI que es dedicava al comerç, el que ara diríem venda ambulant per això l’anomenem Campament de les Quincalles.
Recreem accions de la vida quotidiana, com per exemple fer el menjar amb les eines i utensilis de l’època del renaixement i, el que és més important si cap, amb els ingredients i el receptari d’ús al Renaixement. Per aquest motiu, diferents persones de l’associació han investigat receptes de l’època.
Un altre aspecte a destacar del campament ha estat la parada dels remeis naturals o herbolari, amb plantes medicinals del nostre entorn. Un altra representació que es fa al campament és l’artesania de la cistelleria, ofici tradicional del nostre territori.
Cal remarcar, però, que no venem cap producte, el campament està pensat com un espectacle perquè la gent visualitzi la manera de vestir, menjar, eines i utensilis de l’època del Renaixement, com paraven una taula, rentaven roba, dormien, etc.
Què és el que us va engrescar, com a entitat, a participar en el Renaixement?
La majoria de les persones de la nostra entitat estàvem en contacte amb la festa des de l’inici, i algunes estaven molt vinculades a l’organització i al treball històric que es va fer per poder fer aquesta reproducció històrica. Per tant, disposàvem dels coneixements i les sinèrgies necessàries.
A partir d’aquest context, volíem facilitar que la gent visqués l’època del Renaixement, poder esdevenir referents i exemple, amb els vestits, amb les eines, amb el menjar i amb el mateix campament.
Nosaltres havíem visitat molts cops la Festa del Renaixement de Le Puy en Velay, on un dels aspectes més importants són els campaments, i des de la mateixa organització de la festa a Tortosa es va propiciar que l’entitat assumís aquest repte.
Hem volgut ser un model i ho hem aconseguit gràcies a què algunes persones de l’entitat tenien coneixements històrics, i van dedicar temps a cercar vestits a pintures de l’època per poder reproduir-los, i a fer propostes. A la vegada, l’organització volia generar un espectacle propi que es pogués estendre entre altres entitats i associacions de Tortosa.
Què recomanaries a totes aquelles persones que vulguin participar de la Festa?
La millor manera de conèixer la Festa és deixar-se endur. És una festa amb tantes activitats que no cal mirar el programa. N’hi ha prou amb resseguir els carrers del nucli antic per gaudir de la bellesa d'aquest espai històric, descobrint racons amb molt d'encant mentre ens anem trobant els diferents espectacles. És un espai molt gran, amb molt per veure i xalar.
Afegeix un nou comentari