José Antonio Pérez: "Les entitats esportives tenen el repte d’interioritzar la seva tasca de voluntariat i elaborar el Programa de Voluntariat"

Autor/a: 
Montse Mateo
 Font:
Font:

José Antonio Pérez: "Les entitats esportives tenen el repte d’interioritzar la seva tasca de voluntariat i elaborar el Programa de Voluntariat"

Autor/a: 
Montse Mateo

Resum: 

Parlem amb José Antonio Ruiz, cap del Servei d'Esports de l'Ajuntament de Sant Joan Despí, sobre la nova Llei del voluntariat i sobre com afecta a les entitats esportives.

José Antonio Pérez, cap del Servei d'Esports de l'Ajuntament de Sant Joan Despí, va participar a la jornada sobre la Llei del Voluntariat organitzada per Suport Associatiu el dia 22 d'octubre. Durant la jornada, es va parlar de la gestió de les persones i de l'impacte que la nova Llei té sobre les entitats esportives.

Com creus que la nova Llei pot ajudar les entitats esportives?

En l'àmbit esportiu ajuda a normalitzar la situació del voluntariat habitual, facilita els processos administratius amb els i les voluntàries que són socis o sòcies de l'entitat i solventa la situació del voluntariat puntual per activitats concretes de caràcter social, que queda fora d'aquesta normativa.

No solventa la situació dels voluntaris compensats (compensacions econòmiques mensuals no majors de de 150,00 €, que són les habituals dels monitors i monitores).

Quin creus que és el principal repte que les entitats esportives han d’afrontar pel que fa a la gestió de les persones voluntàries?

Que les entitats esportives interioritzin la seva tasca de voluntariat i elaborin el Programa de Voluntariat de l'entitat. No hi cultura de que calgui regularitzar la situació, perquè la tasca voluntària ja forma part de l'essència de les entitats esportives.

Sovint les entitats tenen certes dificultats a l’hora de clarificar les figures de persona voluntària i treballadora de l’entitat. Com valores la situació actual de les entitats respecte a aquesta qüestió?

A les entitats esportives aquesta situació està començant a normalitzar-se. S'està contractant laboralment a les figures professionals o semi-professionals. Malgrat això, queda en el aire la figura del voluntari compensat que no té encaix en aquesta nova Llei.

Quin creus que ha de ser el paper de les administracions públiques?

Pel que fa a l'Administració Local, penso que el seu paper ha de ser el següent:

  • Difusora de la Llei i els seus continguts entre les entitats esportives locals.
  • Facilitadora en el cumpliment de la seva normativa.
  • Clarificadora de les diferents opcions que es presenten com a solucions per a les entitats esportives.

Afegeix un comentari nou