La importància d’un bon sistema de reinserció
Comparteix
Tot i que els sistema penal català es caracteritza per garantir la reinserció dels interns, s’ha de destacar l’estudi de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL.
L’estudi de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL sobre nous models de reinserció social, parteix del seguiment de dos models de reinserció exitosos com són:
· Les mesures penitenciaries de reinserció impulsades des del Centre Penitenciari de Villabona, a Astúries.
· I de les activitats i objectius de reinserció amb persones amb alt grau risc d’exclusió social que s’ha dut a terme per una associació de Bilbao.
La realitat actual destaca el fet que en el sistema penal actual existeixen dues tendències molt marcades. D’una banda, la lluita per garantir aquesta reinserció social dels interns. Però de l’altre, la complexitat penal espanyola, on es prima un sistema bàsicament punitiu, és a dir basat en infraccions penals i les corresponents conseqüències o sancions a aquestes infraccions, que és el que coneixem com a penes.
Des de la Web WWW.social.cat s’ha fet una entrevista a un dels investigadors de l’estudi, en Jordi Enjuanes, membre del grup de recerca GIAS (grup d’innovació i anàlisis social) on s’expliquen les principals diferències dels sistemes penitenciaris, quines són les noves experiències dins el sistema penitenciari, quins són els programes de reinserció social en medi obert, així com les principal conclusions de l’estudi.
En l’entrevista en Jordi explica com en realitat el sistema penal a l’estat espanyol és unitari ja només existeix una regulació penal, tot i que Catalunya té competències pròpies en matèria penitenciaria. La diferència radica dons, en projectes concrets que treballin principalment per la conscienciació social en la tasca de reinserció penal, per la implicació dels intens en la seva rehabilitació, així com la necessitat de donar les eines necessàries per tal que les persones sense risc d’exclusió social puguin sortir de situacions de perill de delinquir.
Com a mesures immediates, dins l’estudi es destaquen les Unitats Terapèutiques i Educatives (UTE) en els diferents centres penitenciares de l’estat espanyol. O bé els mòduls de participació i convivència, implantats aquí a Catalunya.
Per conèixer les principals conclusions de l’estudi accediu aquí a l’entrevista.
Afegeix un nou comentari