La Llei del Mecenatge pretén equilibrar el sistema actual de Fundacions

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Llei del Mecenatge pretén equilibrar el sistema actual de Fundacions

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

La setmana passada, el subdirector general de Promoció d’Indústries Culturals i de Mecenatge del Ministeri de Cultura va expressar que un dels objectius de la futura Llei del Mecenatge, entre d’altres, és tractar d’equilibrar l’abundància de fundacions i l’absència de filantrops arreu de l’Estat.

Segons Faustino Díaz, subdirector general de Promoció d’Indústries Culturals i del Mecenatge del Ministeri de Cultura, la llei que regula actualment les fundacions a l’Estat espanyol és excessivament “liberal”. El motiu que addueix per fer aquestes declaracions és el fet que les fundacions reben ajuts públics i, en canvi, tenen molts beneficis i exempcions impositives.

Davant d’aquesta situació, el responsable ministerial diu que així com les fundacions gaudeixen d’aquest règim beneficiós per elles, en canvi, no hi ha un reconeixement públic de la figura del filantrop. Com a conseqüència, defensa que la nova llei ha d’aconseguir solucionar aquest fet.

La justificació d’aquesta iniciativa és dotar als filantrops d’un marc jurídic i de reconeixement social.

Segons fonts ministerials, al mes de setembre es presentarà un avantprojecte de llei abans de la seva deliberació al Congrés. Aquest avantprojecte recollirà noves mesures, encara que Faustino Díaz ja ha avançat que no serà possible incrementar els avantatges del mecenatge com a conseqüència de les circumstàncies econòmiques actuals.

Les principals millores previstes per la nova llei són l’increment de desgravació fiscal, per això es vol augmentar la deducció a l’IRPF fins el 70% i incrementar el percentatge de la base liquidable fins el 20%.

També es vol crear un registre en el que consti qui dona i a quina finalitat. En aquest cas encara no s’ha decidit si aquest registre serà públic o no .

La previsió és que encara que la llei s’aprovi al llarg de 2012, entrarà en vigor al 2013 i les disposicions fiscals no es faran efectives fins el 2014.

Afegeix un comentari nou