La Síndica de Barcelona reclama més beques menjador extraordinàries

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Yaiza Cuevas
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Síndica de Barcelona reclama més beques menjador extraordinàries

Autor/a: 
Yaiza Cuevas
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

La Síndica de Greuges de Barcelona va fer públic ahir, la necessitat d’augmentar les beques menjador i concretament les de caire extraordinari que cobreixen tots els àpats dels infants.

D’acord amb les dades del Baròmetre de la infància i les famílies de 2014, la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, calcula que un 14,2% dels nens entre 3 i 16 anys, és a dir, 26.571 infants es troben en situació de carència material severa.

Tanmateix, l’Ajuntament de Barcelona ha concedit un total de 22.464 ajudes, de les quals només 12.077 són extraordinàries, lluny dels 26.571 menors que caldria.

És per això, que la Síndica va demanar ahir al consistori que s’augmentessin les beques menjador de caire extraordinari i d’aquesta manera donar solució a aquesta problemàtica.

Aquesta petició es va donar com a conseqüència de la queixa presentada per la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC) i algunes AMPA en el marc de la campanya SOS beca menjador.

En aquest sentit, la Síndica va dictar una resolució en la que es suggeria a l’Ajuntament, que es formulessi una partida oberta per fer efectiu aquests ajuts. A més, també va demanar que aquesta s’estengui a l’alumnat de secundària, sense necessitat d’haver-se de desplaçar a altres centres educatius.

Al seu torn, la Síndica aprecia que el 20% de les sol·licitud es deneguen per no complir amb els requisits de la convocatòria, és a dir, per superar l’Indicador de Renta de Suficiència de Catalunya, establert en 7.967 euros anuals per persona.

Així doncs, Vilà entén que aquest requisit no és orientatiu i deixa fora moltes famílies amb necessitats. Per tant, entén que caldria canviar el sistema de càlcul, i prendre com a referència la taxa AROPE.

La taxa AROPE és l’índex que s’aplica a Europa per establir el llindar de pobresa. Per a determinar aquest llindar de pobresa es tenen en compte els següents factors:

 • Disposar d’uns ingressos inferiors al 60% de la renta mitjana.
 • La carència material severa: que correspon a famílies que tot i tenir un habitatge propi, no disposa de com a mínim quatre dels següents conceptes:
  • Mantenir la llar a una temperatura adequada els mesos d’hivern.
  • Fer un àpat de carn, pollastre o peix cada dos dies.
  • Poder anar de vacances una setmana a l’any.
  • Disposar de cotxe, d’una rentadora, una televisió a color o un telèfon
  • Poder fer-se càrrec de les despeses imprevisibles.
 • Persones que viuen en habitatges amb una baixa intensitat de treball.

Afegeix un comentari nou