Àmbit de la notícia
Jurídic

L’activista Míriam Hatibi explica d’on ve la islamofòbia en una xerrada al Servei Civil Internacional

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Míriam Hatibi davant la diapositiva de la xerrada en què parlava del president del PP català, Xavier García Albiol
  • Imatge de la xerrada que va tenir lloc al local del Servei Civil Internacional
    Imatge de la xerrada que va tenir lloc al local del Servei Civil Internacional

L’acte va aplegar una cinquantena de persones i va fer incís en la importància d'una bona informació per evitar caure en prejudicis. 

“¿Qué es la islamofobia?, dices mientras claves en mi pupila tu pupila azul.

¿Qué es islamofobia? ¿Y tú me lo preguntas?

Islamofobia... eres tu.”

                                                                                                                                                              Not Bécquer.

 

Amb aquesta versió de collita pròpia del poema de Bécquer i una clara al·lusió al president del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol, l’activista i analista de dades, Míriam Hatibi, va posar cara al que representa per a ella la islamofòbia. Ho va fer en una xerrada que va omplir el local del Servei Civil Internacional (SCI), a Barcelona, el dijous 28 de setembre.

Una cinquantena de persones de diverses nacionalitats van parar atenció a les paraules de Hatibi, musulmana de 23 anys i portaveu de la Fundació Ibn Battuta, durant l’acte titulat What is islamophobia anyway?”, l’acte de cloenda de la Peaceweek, la formació que organitza anualment l’SCI i que enguany estava centrada en les migracions i el refugi.

La islamofòbia és la ideologia d’hostilitat contra la comunitat musulmana o l’islam, segons el portal lingüístic ésAdir. Tal com va explicar Hatibi, és fruit de prejudicis i la falta d’informació verídica i prové no només dels discursos polítics sinó dels mitjans de comunicació.

Hatibi va mencionar, per exemple, la campanya que va encapçalar Albiol quan era alcalde de Badalona i demanava “netejar” els carrers de la seva ciutat; el tractament informatiu que reben les notícies amb persones delinqüents musulmanes involucrades; la infrarepresentació de personatges musulmans en pel·lícules i sèries, i els estereotips que envolten aquests personatges quan hi apareixen, com en el cas de Homeland. Va parlar també de la “islamofòbia colateral” que pateix qui té una parella musulmana, amics o amigues musulmanes o, simplement, dona suport al col·lectiu musulmà.  

L’activista va explicar que la islamofòbia va néixer fa prop de 20 anys arran de la creació d’un “ells” deshumanitzat i enemic d’un “nosaltres” aterrat de qui li és diferent i desconegut. “És difícil destruir els prejudicis, però tot i així hem de continuar lluitant per enfonsar-los. Quan parlem d’igualtat de gènere entenem que el just és que tothom lluiti per la causa. El mateix hauria de passar amb la igualtat entre cultures, religions i orígens”, va assenyalar Hatibi.

També va incidir en el fet que no tots els i les musulmanes pensen de la mateixa manera i, per tant, no té cap sentit generalitzar. “S’ha d’estar ben informat i contrastar fonts, hi ha informació falsa basada en mites”, va apuntar, fent referència a frases tan típiques com la de “ens venen a robar la feina” i la de “s’aprofiten de totes les subvencions públiques”. “En què quedem? O una cosa o l’altre, no? Si treballen, no poden viure d’ajuts públics; i si viuen de subvencions, llavors no roben la feina a ningú perquè no treballen”, va dir Hatibi. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari